BRUKA: Ministre prosvete, podnesi ostavku!

Obradović pao na ispitu

BRUKA: Ministre prosvete, podnesi ostavku!

Društvo -
Polaganje male mature odloženo jer su testovi prodavani đacima, ali Ministarstvo ne želi da poništi i test iz srpskog, uprkos dokazu o mućkama

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete se opet obrukalo, ali kažnjava samo one koji su kupovali zadatke iz matematike.

Polaganje testa iz matematike u okviru male mature odloženo je za danas jer je upisna komisija juče došla u posed fotokopije rešenja jedne od ispitnih kombinacija. Da bruka bude još veća, iako su i testovi iz srpskog prodavani učenicima, o čemu je Kurir juče pisao, nadležni iz ministarstva kažu da taj ispit neće ponavljati.Odlaganje- Došli smo u posed fotokopije testa i smatramo da je time narušena regularnost ispita - rekao je Zoran Kostić, državni sekretar Ministarstva prosvete.On dodaje da su od pojedinih novinara, roditelja i nastavnika veče pred polaganje dobijali informacije da postoji mogućnost da je narušena regularnost polaganja, ali da su dokazi stigli tek kasno uveče.Ministar prosvete Žarko Obradović juče je izjavio da će biti odštampani rezervni testovi iz matematike, a da se polaganje srpskog jezika neće ponavljati.- Što se tiče srpskog jezika, komisija za polaganje male mature nije došla ni do kakvih dokaza o malverzacijama - kaže Obradović.Ministar je takođe rekao da će tokom štampanja novih testova dežurati policija. Izgleda da mu ne smeta što su testovi provaljeni upravo dok je o njima policija i brinula.Kurir saznaje da su se znale sve tri kombinacije, koje su nam juče dostavljali razočarani roditelji. Takođe, došli smo i u posed fotokopiranih testova iz srpskog, ali njih u Ministarstvu očigledno ne smatraju dokazom.Svi za ostavkuForum beogradskih gimnazija oštro je osudio ovaj propust Ministarstva prosvete, a ministru su poručili da pod hitno da ostavku. Ostavku ministra traže i Sindikat obrazovanja Srbije, Forum beogradskih osnovnih škola, kao i DS, dok je Sindikat radnika u prosveti od Ministarstva zatražio najoštrije kazne za sve odgovorne. Podsetimo, prošle godine testovi za ispite prodavali su se na Zelenom vencu.

Provaljen i rezervni test?Test iz matematike koji mali maturanti treba da polažu danas, u odloženom terminu zbog jučerašnje „provale“ prve verzije ispitnih pitanja, navodno je takođe ilegalno već procurio u javnost. Rezervni test sa 30 zadataka, sličnih prvobitnim verzijama testa, a od kojih se 20 bira za završni ispit, sinoć je oko 19 časova počeo da kruži internetom, pa su mogli da ga imaju svi đaci koji su poželeli da se na taj način „spreme“ za današnje polaganje.Da li će ta verzija zaista biti upotrebljena na polaganju male mature i, ako bude, kakva će biti reakcija Ministarstva prosvete i ministra Obradovića, saznaćemo već danas pre podne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track