ČEDA UCENIO: Ili jedna stranka, ili razlaz!
Foto: Dado Djilas

Pakleni plan: Lider LDP smislio kako da se proširi

ČEDA UCENIO: Ili jedna stranka, ili razlaz!

Politika -
Čedomir Jovanović saradnju sa DS uslovio ujedinjenjem u jedinstvenu partiju, što je šef demokrata Dragan Đilas odbio jer ni za to nema podršku u stranci

BEOGRAD - Prodavanje magle.Lider LDP Čedomir Jovanović dao je juče svoju poslednju ponudu demokratama Dragana Đilasa, koja se ukratko svodi na sledeće: ili stapanje dve stranke u jednu, ili nema ništa od saradnje!Čedina taktikaNaime, Jovanovićev potpredsednik Bojan Đurić rekao je juče da koraci u saradnji s DS nemaju mnogo smisla ako epilog ne bude stvaranje nove političke organizacije, o čemu, kako je rekao, treba da odlučuje članstvo.- U vrlo kratkom periodu moraćemo da presečemo. Ako nismo u stanju da se dogovorimo o nekoj novoj organizaciji, onda svako na svoju stranu, pa nek građani procene ko je bio uverljiviji i dobronamerniji. Svi drugi razgovori koji bi se sveli na neke lokalne koalicije, po našem uverenju, besmisleni su - rekao je on i dodao da se razgovori s DS ne prekidaju.On je izrazio nadu da će u veoma kratkom roku biti konkretnih koraka, navodeći da već ima dobrih ideja i inicijativa. Međutim, u DS kažu da od saradnje pod tim uslovima neće biti ništa i smatraju da lider LDP zapravo pravi predstavu kako bi našao opravdanje za prekid pregovora sa DS.- Kad su se sreli pre dva dana, Čeda Jovanović je rekao Đilasu da želi da se u perspektivi na pravi zajednička stranka. Delegacija DS odmah mu je rekla da to nije pravac našeg delovanja. Međutim, uprkos tome, Jovanović je predlog o ujedinjenju DS i LDP posle sastanka izrekao javno! Mi u DS smo bili zatečeni. Ne pada nam na pamet da se ujedinimo sa LDP. Za tako nešto teško da postoji podrška u DS. Ipak, održaćemo sednicu Predsedništva i zauzeti stav o Jovanovićevoj ponudi - dodaje naš sagovornik.Pritisak izboraS druge strane, kaže izvor Kurira iz DS, koliko god pravljenje zajedničke stranke u ovom trenutku izgledalo neverovatno, takav scenario nije isključen.- S približavanjem parlamentarnih izbora pritisak i u DS i u LDP će rasti. Nije isključeno da će se tada ipak postići dogovor o ujedinjenju, a da će tu novu stranku voditi neko treći, a ne Đilas ili Jovanović - kaže naš sagovornik. Borislav Stefanović, član Predsedništva DS, potvrdio je da stranka nema nameru da se ujedinjuje s nekom drugom.- Poštujemo legitimnu želju i cilj LDP, ali stapanja DS i LDP neće biti. Mi smo stranka sa imenom i prezimenom već 100 godina - rekao je Stefanović.

Stefanović: Poštujemo legitimnu želju i cilj LDP, ali stapanja DS i LDP neće biti
Stefanović: Poštujemo legitimnu želju i cilj LDP, ali stapanja DS i LDP neće biti

U LDP prešlo 30 demokrataČlanovi DS u Novom Bečeju, njih 30, juče su prešli u LDP. Saša Šućurović, menadžer opštinskog odbora LDP, kaže da je ta stranka prva ponudila DS udruživanje u jedinstvenu partiju jer je Srbiji potrebna jaka opoziciona partija, sposobna da reši njene probleme:- Članovi DS to su prepoznali i pridružili se LDP. Koalicije u Srbiji više niko ne poštuje, glasači ih ne prepoznaju.Aleksandar Đukičin, bivši demokrata, kaže da je razlog prelaska u LDP to što „nije doživljavao minimum uvažavanja od kolega iz sopstvene partije“, a Bojan Gladić dodaje da se „DS malo uspavao i teško prihvatio loše rezultate na prethodnim izborima“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track