CENA IZBORA: Glasanje košta 1,1 milijardi

Odštampano 6.801.161 listića

CENA IZBORA: Glasanje košta 1,1 milijardi

Politika -
Biće otvorena 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji 90. Glasaće se i na 35 biračkih mesta u 20 država

BEOGRAD - Vanredni republički izbori, koji se održavaju u nedelju, 16. marta, koštaće milijardu 146 miliona i 440 hiljada dinara a sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve.

Biće otvorena 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji 90. Glasaće se i na 35 biračkih mesta u 20 država.

Odštampano je ukupno 6.801.161 listića, što čini i obaveznu rezervu od 0,5 odsto od utvrđenog broja birača, a listići će biti na 32 jezičke varijante, pored srpskog i na jezicima nacionalnih manjina.

Birački listić je svetlo plave boje, na A4 formatu, a kontrolno svetlo ljubičaste boje.Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranka koalicija i grupa građana. Prva je koalicija okupljena oko SNS, druga koalicija SPS-PUPS-JS, treća Demokratska stranka Srbije, LDP je četvrti, SVM peti, SRS šesti, a URS sedmi.

Pod rednim brojem osam biće lista "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", deveta će biti lista "Dveri - Boško Obradović", a deseta lista SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin.

Na zbirnoj izbornoj listi 11. mesto imaće koaliciona lista Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista "Treća Srbija".

Pod rednim brojem 13 biće "Crnogorska partija - Josip Broz", a 14. "Lista nacionalnih zajednica - Emir Elfić".

Pod rednim brojem 15 nalaziće se lista "Dosta je bilo - Saša Radulović", 16. će biti "Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS - SDS)", 17. "Patriotski front - Dr Borislav Pelević",18. "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", a lista "Partije za demokratsko delovanje - Riza Halimi" biće poslednja na zbirnom izbornom listiću.Od 19 lista sedam su manjinske, a od ukupno 3.020 kandidata za poslanika 1.087 ili 36 odsto čine žene, što je i zakonski propisano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track