Ćerka Slavka Ćuruvije saslušana u tužilaštvu kao svedok
Foto: Tanjug

Ubistvo urednika Dnevnog telegrafa

Ćerka Slavka Ćuruvije saslušana u tužilaštvu kao svedok

Crna Hronika -
Glavni utisak koji imam sa ovog saslušanja je to što sam videla ljude koji se terete za ubistvo mog oca, navela je Jelena Ćuruvija

BEOGRAD - U istrazi ubistva vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine danas je u Tužilaštvu za organizovani kriminal svedočila njegova ćerka Jelena Ćuruvija.

Posle svedočenja u tužilaštvu za organizovani kriminal, ona je istakla da je glavni utisak koji ima sa ovog saslušanja to što je videla ljude koji se terete za ubistvo njenog oca Slavka Ćuruvije.

"Očito je napravljen pomak u odnosu na pre par godina i postoji očekivanje svih nas da će se ovog puta doći do razrešenja", rekla je Ćuruvija. Ona je istakla da ne može da kaže o čemu je pričala tokom davanja izjave, navodeći da je reč o njenim saznanjima u vezi ubistva oca.

Pre nje svedočila i Biljana Pejović, udovica Luke Pejovića, koji je povezivan sa Ćuruvijinim ubistvom pre nego što je i sam ubijen 5. decembra 2000. Planirano je takođe da tužilaštvo u nastavku istrage sasluša bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića Frenkija i nekadašnjeg načelnika resora Državne bezbednosti Jovicu Stanišića.

Kao svedoci u toj istrazi se pominju i bivši načelnik Trećeg odeljenja Centra DB Radovan Božović i njegov pomoćnik Stevan Basta. Oni svedoče u istrazi koja se vodi protiv osumnjičenih za to ubistvo - nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, bivšeg šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, bivšeg načelnika Šestog odeljenja tog centra Ratka Romića i pripadnika službe Miroslava Kuraka.Istraga o ubistvu Ćuruvije pokrenuta je 13. januara 2014. hapšenjem Radonjića i Romića koji su u pritvoru, posle gotovo 15 godina od ubistva Ćuruvije izvršenog na Uskrs, 11. aprila 1999. godine.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima pa je za njim raspisana poternica.Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga "overile" i jednim pucnjem u glavu. Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track