CG Paradu čuva 2.000 policajaca i inspektora
Foto: Tanjug Ap

Uoči 20. oktobra

CG Paradu čuva 2.000 policajaca i inspektora

Planeta -
Maršruta - od nekadašnjeg hotela "Crna Gora" do stare zgrade vlade i nazad, u dužini od oko 1.400 metara. Po završetku parade učesnici će biti evakuisani. Ugostiteljskim i prodajnim objektima u centru grada biće naloženo da zatvore radnje na dan povorke

PODGORICA - Predstojeća gej parada u Podgorici, zakazana za 20. oktobar, jedan je od bezbednosno najrizičnijih skupova u poslednjoj deceniji, procena je policije.

Očekuje se da paradu obezbeđuje oko 2.000 policajaca u uniformi i inspektora, a ugostiteljskim i prodajnim objektima u centru grada biće naloženo da zatvore radnje na dan povorke.

Utvrđena je i maršruta, od nekadašnjeg hotela "Crna Gora" do stare zgrade vlade i nazad, u dužini od oko 1.400 metara. Po završetku parade njeni učesnici će biti evakuisani, što je metod primenjen i pre tri meseca u Budvi, kada je održana prva gej parada u Crnoj Gori.

Organizator parade je "Kvir Montenegro" koji smatra da je Crna Gora "ostvarila napredak samo na papiru" kada je reč o pravima LGBT osoba i da osobe drugačije seksualne orijentacije žive "u strahu". Organizatori očekuju značajno učešće aktivista nevladinih organizacija iz Crne Gore, zemalja regiona, Evrope, predstavnika crnogorskih državnih institucija i diplomata u Podgorici.

Prva gej povorka u Crnoj Gori održana je krajem jula u Budvi i obeležilo je nasilje protivnika povorke nad par desetina učesnika. Veće incidente sprečila je dobra reakcija policije, pa su tokom parade dve osobe lakše povređene, dok je protiv 30 izgrednika, uglavnom mlađih osoba, pokrenut prekršajni postupak.

Ankete ukazuju na izrazit nivo homofobije u crnogorskom društvu, pa tako 70 odsto stanovništva smatra da je homoseksualnost bolest, a njih 60 odsto da seksualna manjina nije ugrožena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track