Citati Aleksandra Tijanića

Britko pero

Citati Aleksandra Tijanića

Društvo -
Njegove najpoznatije kolumne objavljivane su u brojnim dnevnim i nedeljnim novinama

BEOGRAD - Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić ostaće upamćen po britkom novinarskom stilu, kolumnama iz Miloševićevog i postpetooktobarskog vremena, prepiskama, izjavama. Njegove najpoznatije kolumne objavljivane su u Dnevnom telegrafu, brojnim dnevnim i nedeljnim novinama. Prenosima nekoliko poznatih citata.

- Svaki put kad sam digao pero na nekog, dizao sam ruku na sebe.

- Kad već tvrde da sam teško bolestan, neka vide da sam na samrti zdraviji nego za života, rekao je Tijanić u intervjuu Nedeljniku i naglasio da je namerno obukao crnu majicu kao deo autoožaljivanja.- Da Srbija nema RTS, kakav god da je, sve ćerke bile bi kao Stoja, a svi sinovi kao zaštićeni svedoci. Nije slučajnost. To je nečiji politički projekat da se sve u Srbiji svede na večne neproduktivne sukobe i iskonski rat našeg Šojića i njihovog sultana Sulejmana.- Dajte mi papir i olovku, i jebaću vam mater, rekao je kad je došao u NIN- Srbiji ne treba jak, stabilan i uticajan Javni servis. Srbiji koja sebi želi dobro Javni servis je neophodan.- Moj karakter koji voli borbu pobedio je moju inteligenciju.- Fotelja novom direktoru RTS biće električna stolica.- Grđi posao od direktora Javnog servisa ne znam da li postoji u Srbiji.

- Za bavljenje novinarstvom danas nije potrebna pismenost, samo mobilni i krvožednost.- Skromno je moje novinarsko umeće da u sedam dana istovremeno polemišem s aktuelnim i počasnim predsednicima nekad velike i važne stranke. Pa ipak, ne vuci me previše za pero. Možda ćeš se prijatno iznenaditi.- Što je kriza dublja - ukus gledališta je plići. Lek nije televizijski, medicina je mešavina ekonomskog, socijalnopsihološkog i političkog oporavka.- Nije problem patriotizam, već njegov najcrnji derivat za 21. vek, a to je nacionalizam. To je uvek formula. Sve što se ne uklapa u formulu, nije naše. Sve što nije naše, tuđe je. A tuđe mrzimo ili ga se bojimo. Patriotizam, u našoj jednačini, uvek je uterivanje u tor, jednačenje prema najgorima, horsko blejanje, lavež šarplaninaca i batina čuvara. Pravi patriotizam ujedinjuje oko ciljeva koji unapređuju naciju i ne teraju je u pogibiju već u spas. Inače, svaki političar koji nam soli pamet, soli sebi biftek.- Šta su današnja deca? Neodoljivi monstrumi, koji s dve godine tapkaju po tabletu i puštaju sebi spotove, crtaće i muziku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja