CRNA EKSKURZIJA: Prevrnuo se trajekt pun đaka kod obala Južne Koreje
Foto: AP Photo

Tragedija na moru

CRNA EKSKURZIJA: Prevrnuo se trajekt pun đaka kod obala Južne Koreje

Planeta -
Najmanje četvoro je poginulo, a 290 putnika, uglavnom srednjoškolaca, nestalo je na potonulom brodu na kojem je bilo 447 putnika
1 / 6 Foto: AP Photo

SEUL - Najmanje četovoro ljudi je poginulo, 13 je povređeno, a 290 se vodi kao nestalo kada se kod obala Južne Koreje danas prevrnuo trajekt sa 477 osoba, uglavnom učenika srednje škole, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Većina učenika je spasena, saopštila je Obalska straža.

U akciji spasavanja, u kojoj učestvuju vojni brodovi i helikopteri, na sigurno je evakuisano 368 ljudi, uključujući 13 povređenih, ali bi broj žrtava mogao biti povećan pošto se strahuje da je veliki broj nestalih ostao zarobljen u trajektu.

Brod, sa 325 učenika koji su išli na ekskurziju, poslao je poziv upomoć jutros oko devet časova po lokalnom vremenu, na 20 kilometara od ostrva Bjeonpong, saopštili su Obalska straža i jedan vladin zvaničnik. Obalska straža je navela da je pronađeno telo jedne 27-godišnje žene, članice posade, a zvaničnici su saopštili da je još jedna osoba stradala ne precizirajući o kome se radi.

Trajekt je u potpunosti potonuo za oko dva sata, saopštila je Obalska straža ne navodeći uzrok nesreće i u kakvom stanju se nalaze povređeni. Brod je krenuo iz luke Inčon, na zapadu Južne Koreje u utorak veče i trebalo je da pristane na ostrvu Džedžu, na jugu zemlje.

Mornarica je rasporedila 22 broda i jedan helikopter za spasavanje i potragu a sprema se da pošalje i specijalne snage i tim za uništavanje objekata pod vodom koji treba da spasu putnike koji su skočili u vodu sa pojasevima za spasavanje pošto im je kapetan broda rekao da napuste trajekt. Vazduhoplovne snage Južne Koreje poslale su transportni helikopter C-130 sa čamcima za spasavanje, a na mesto nesreće stiglo je i oko 10 armijskih helikoptera i timovi za spasavanje, saopštila je vojska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja