Najnovije vesti

ŠOK I NEVERICA POSLE SMRTI MALOG MATIJE (2): Mališan preminuo od sindroma iznenadne smrti?
Foto: Shutterstock

Obdukcija možda i ne bude mogla da pruži odgovor

ŠOK I NEVERICA POSLE SMRTI MALOG MATIJE (2): Mališan preminuo od sindroma iznenadne smrti?

Crna Hronika
BEOGRAD - Obdukcija tela dvogodišnjeg mališana Matije M, koji je u sredu zaspao u vrtiću i više se nije probudio, možda nikada neće moći da pruži odgovor na pitanje od čega je dečačić izdahnuo.

Lekari Klinike u Tiršovoj, gde je mališan prevezen iz vrtića, kažu da postoje različiti faktori koji mogu dovesti do iznenadne smrti deteta, uključujući skrivene zdravstvene simptome ili gušenje u snu.

Oni dodaju i da je moguće da je posredi i sam sindrom iznenadne smrti. Reč je o pojavi usled koje izdahnu potpuno zdrava deca. Najčešće se vezuje za bebe pa je na Zapadu zovu i "smrt u kolevci".

Tiršova (Foto: Zorana Jevtić)
Tiršova (Foto: Zorana Jevtić)

Nauka kaže da se taj sindrom beleži najčešće kod beba dečaka uzrasta od četvrtog do šestog meseca, ali da ga ima i kod starije dece. Tada se najčešće javlja u snu, a može da nastane usled retkih metaboličkih bolesti za koje se nije ni znalo. Često se dešava i da uzrok smrti ostane nerazjašnjen.

Obdukcija se radi na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, ali rezultati će biti poznati tek za mesec dana. Ceo proces dodatno usporava to što je slučaj pod istražnim postupkom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...