Najnovije vesti

NEBLAGOVREMEN PRIGOVOR: Odbijen prigovor Mladićeve odbrane na optužnicu

NEBLAGOVREMEN PRIGOVOR: Odbijen prigovor Mladićeve odbrane na optužnicu

Crna Hronika

HAG - Haški tribunal odbio je danas kao neblagovremen prigovor ;odbrane generala Ratka Mladića na optužnicu po kojoj se Mladiću sudi od proleća 2012. godine.

Raspravno veće suda ocenilo je da prigovor nije podnet na vreme, nego "posle gotovo pet godina" od podizanja optužnice protiv Mladića.Sudije su navele da se manjkavosti u optužnici, na koje je u prigovoru ukazala Mladićeva odbrana, "odnose isključivo na analizu jezika optužnice" i da su branioci prigovor na to morali uložiti pre početka sudjenja.

Veće kojim predsedava Alfons Ori (Alphons Orie) navelo je u odluci da je prigovor na optužnicu, u skladu sa pravilima, moguće podneti i tokom sudjenja, u vidu prigovora na dokazni materijal Tužilaštva, ali da ;Mladićeva odbrana u prigovoru nije identifikovala taj dokazni materijal.Sudije su, delimično usvojivši drugi prigovor odbrane, naložili Tužilaštvu da do 7. decembra ispravi i ponovo podnese svoj završni pisani podnesak.

Mladić (74), ratni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

U danas odbačenom prigovoru na optužnicu, Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović tvrdili su da je 106 incidenata u optužnici navedeno "nejasno" sa stanovišta "vremenskog perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta učinilaca".

Nejasno odredjena mesta zločina navedenih u optužnici onemogućila su optuženom, prema navodima odbrane, da utvrdi "da li su navedeni zločini učinjeni u područjima gde su operisale jedinice pod njegovom efektivnom kontrolom", kao i da li se to dogodilo "u borbenom okruženju ili za vreme legitimne vojne operacije".

Mladićevi branioci tvrdili su i da je optužnica "propustila da u dovoljnoj meri identifikuje učinioce zločina".

Odbrana je kao pravni lek tražila od raspravnog veća da navedene delove optužnice proglasi "manjkavim" i da ih ne razmatra pri donošenju presude Mladiću.

Završne reči na haškom procesu Mladiću počeće u ponedeljak, 5. decembra, i trajaće do 15. decembra. Odbrana je na te termine uložila žalbu, tražeći da završne reči budu u februaru iduće godine.

Apelaciono veće Tribunala još se nije izjasnilo o toj žalbi.Sudjenje Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana pošto je on, posle 16 godina bekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. godine, a dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...