LEŠ DEČAKA VIDELI DRUGOVI, NISU MOGLI DA SE SMIRE: Telo plutalo na površini, deca su ga dozivala ali nije reagovao
foto fejsbuk, Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Dvojica dečaka se utopila za dva dana u Srbiji

LEŠ DEČAKA VIDELI DRUGOVI, NISU MOGLI DA SE SMIRE: Telo plutalo na površini, deca su ga dozivala ali nije reagovao

Crna Hronika -

Telo na obdukciji Riad Hasanović (14) iz Tuzle utopio se preksinoć u bazenu hotela "Alfa" u Končarevu, gde je bio na letovanju s udruženjem Dečja radost iz BiH

Tinejdžer Riad Hasanović (14) utopio se u bazenu hotela "Alfa" u Končarevu, gde je bio na letovanju u organizaciji udruženja Dečja radost iz Kladnja u Bosni i Hercegovini.

foto: fb

Kako nezvanično saznajemo, Hasanović je s grupom dece iz pomenutog udruženja u hotel stigao nekoliko dana ranije i već su se svi kupali u otvorenom hotelskom bazenu.

"Reč je o udruženju koje je dovelo veći broj dece na letovanje. U utorak su ceo dan bili na bazenu, pre 22 sata im je rečeno da izađu iz vode i oni su poslušali. Međutim, dečak se potom s grupom drugara i drugarica vratio i uskočili su u vodu", objasnio je izvor Kurira upućen u slučaj.

Kada i kako ulaziti u vodu - Ne ulaziti u vodu s punim stomakom - Pre ulaska u vodu rashladiti područja gde su veliki krvni sudovi, vrat, pazuh... - Unositi dovoljno tečnosti, koja rehidrira telo

On dodaje da su se deca kasnije jurila oko bazena i da su Hasanovića u jednom trenutku izgubili iz vida.

"Tinejdžera su poslednji put videli u bazenu, a potom su ga izgubili iz vida. Pomislili su da se možda vratio u sobu. Međutim, oko 22.30 videli su ga kako pluta. Dozivali su ga, ali on nije reagovao", objasnio je naš sagovornik.

Neophodan je timski rad

Doktorka Hitne pomoći u Beogradu Sanja Mišić za Kurir kaže da je neophodno da svaki bazen ima dobro obučenog spasioca. - A svaki spasilac bi trebalo da prođe obuku prve pomoći, oni bi mogli na obuku da dolaze i kod nas. Smatram da je neophodno da svi timski radimo kako bismo ovakve tragedije mogli da sprečimo. Pored toga, neophodno je da svaki bazen ima aparate za aspiraciju želuca - kaže doktorka Mišić. Ona dodaje da, ukoliko ukazujemo pomoć utopljenoj osobi, treba znati kako se daje veštačko disanje. - Pravilno je da se na 30 pritisaka na grudi dva puta uradi ventilacija, to jest veštačko disanje. Razlika je kod odraslih osoba i kod dece u pritisku. Zbog toga je neophodno da spasioci prođu obuku - kaže doktorka.

Telo maloletnika je prevezeno na obdukciju, gde će biti utvrđen uzrok smrti.

Lokalni mediji su izvestili da su roditelji dečaka krenuli za Jagodinu čim su čuli za tragediju, kao i da je nastavnik zadužen za bezbednost dece u teškom psihičkom stanju.

Drugi slučaj utapanja

Ovo je, nažalost, drugi slučaj davljenja maloletnika u poslednja dva dana. Podsetimo, samo dan ranije u bazenu u akva-parku "S kluba" u Jakovu udavio se Aleksa Tasić (17), koji je s drugovima bio u provodu.

Nesrećni mladić, iako je bio odličan plivač i ronilac, zaronio je u bazen koji je svega metar i po dubok i više nije izronio. Iz vode ga je izvukao drugi gost akva-parka, sat vremena su pokušavali da ga povrate u život, ali nažalost to nije pošlo za rukom ni lekarima Hitne pomoći.

ISPOVEST Čovek koji je pokušao da spase Aleksu:

"Još mi je u glavi njegov pogled"

Momčilo Krstevski jedan je od dvojice ljudi koji su u ponedeljak pokušali da vrate u život Aleksu Tasića.

"Još uvek mi je u glavi njegov pogled. Ja sam mu davao veštačko disanje, a čovek koji ga je izvukao iz vode radio je kompresiju. Trudili smo se maksimalno da ga povratimo u život, ali nažalost nismo uspeli", kaže Krstevski.

foto: Dragana Udovičić

On je za naš list objasnio da je video čoveka kako drži mladića u vodi, ali da mu ni na kraj pameti nije bilo da je reč o davljeniku.

"Pomislio sam da neko nekog uči da pliva. Tek sam kasnije video da se čovek muči da ga izvadi iz vode. Prišao sam da mu pomognem, rekao mi je da ga je zamalo zgazio na dnu i tada shvatio da nešto nije u redu", priča naš sagovornik i dodaje da je očajan jer na bazenu u Jakovu nema spasioca, već da su to redari.

"Niko nam nije prišao dok smo pokušavali da mladića vratimo u život. Čovek koji ga je izvukao iz vode rekao je da je lekar. Dok smo radili reanimaciju, Aleksi su oči bile poluotvorene. Mislio sam da osećam puls, ali zapravo ga nije bilo. U jednom trenutku je izbacio malo vode na usta, a potom i na nos. Pomislio sam - dobro je. Dozivao sam ga, okrenuli smo ga na stranu, ali on nije dolazio sebi", priseća se Krstevski, koji je s porodicom i kumovima bio u akva-parku.

Prema njegovim rečima, Hitna je stigla za 25 minuta, ali ističe da objekti s bazenima moraju da imaju spasioce i bar jednog lekara koji bi mogao pravilno da ukaže pomoć.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/foto: Dragana Udovicić, fejsbuk printscren, Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track