SILOVAO JE I UBIO KOMŠINICU MARIJU (8): Onda ga je stigla stravična kazna na DAN SVETOG ILIJE! Devojčica bi danas imala 16 godina
Foto: privatna arhiva

SILOVAO JE I UBIO KOMŠINICU MARIJU (8): Onda ga je stigla stravična kazna na DAN SVETOG ILIJE! Devojčica bi danas imala 16 godina

Crna Hronika -

- Na osnovu zakona koji je donet posle ubistva moje ćerke, poznatom kao "Marijin zakon" prošle godine koliko mi je poznato, pravosnažno je osuđeno i u registar upisano 12 pedofila - kaže Slobodan Jovanović iz Ledinaca kod Novog Sada čijoj ćerki Mariji bi na Svetog Iliju bio 16. rođendan da je mučki nije silovao i ubio komšija Mladen Ogulinac 26. juna 2010. godine.

Devojčica je u Srbiji postala simbol borbe protiv pedofila, a monstrum koji ju je silovao i ubio, umro je nepuna dva meseca nakon zločina u zatvoru od srčanog udara, i to baš na praznik Ilije gromovnika, kada je Marija trebalo da proslavi osmi rođendan.

Mariju ništa ne može da vrati roditeljima Gordani i Slobodanu, i mlađem bratu Ognjenu. Otac je posle njenon mučke smrti smogao snage da alarmira javnost i državne organe da usvoje zakon da bi se što je više moguće smanjio broj dece koja mogu doživeti sudbinu njegove ćerke.

Na predlog Marijinog oca Slobodana, 8. aprila 2013. godine Skupština Republike Srbije je jednoglasno usvojila "Marijin zakon" kojim predviđa da svi koji su bili osuđivani za seksualne delikte imaju obavezu da se, posle odsluženja kazne koja može biti i do 15 ili 20 godina, redovno javljaju policiji, socijalnim centrima, psihijatrima i neće smeti da prilaze blizu školama, obdaništima, igralištima i tamo gde ima dece.

- Zakon kao zakon ne može da zaštiti decu. Ali je cilj da pedofila uplaši i da zna kako će proći onog momenta kada pređe granicu. I da će biti i javno osramoćen. Da bi zaštitili decu građani treba da budu informisani, edukovani šta je pedofilija - navodi Marijin otac.

Osmogodišnju Mariju Jovanović je komšija, koji je tada imao 52 godine, u svojoj kući u Ulici Salvovača 15 u Ledincima, najpre silovao, a potom i ugušio. Ogulinac je pobegao, ali je ubrzo uhapšen u akciji novosadske policije i Žandarmerije. Ogulinac je inače već bio u zatvoru zbog seksulanih delikata, jer je 15 godina pre zločina silovao jednu meštanku.

U kontaktu sa Igorom Jurićem

Slobodan Jovanović je u kontaktu i sa Igorom Jurićem, ocem Tijane Jurić koju je u noći između 26. i 27. jula 2014. godine oteo, silovao i zverski ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina, koji je zbog tog zločina osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. O inicijativi Igora Jurića da ubice dece budu osuđene na doživotni zatvor kaže da je potrebno menjati ustav, jer sadašnji to ne dozvoljava.

(Kurir.rs/Blic Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track