STRAVIČNA PORODIČNA TRAGEDIJA U ZEMUNU: Knjigovođa ubio suprugu i sina, pa pucao sebi u glavu!
Foto: Privatna arhiva

HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA

STRAVIČNA PORODIČNA TRAGEDIJA U ZEMUNU: Knjigovođa ubio suprugu i sina, pa pucao sebi u glavu!

Crna Hronika -

Knjigovođa firme "Jugoprotezija", osumnjičen za proneveru, presudio svojoj porodici u trenutku kad se na vratima njihove kuće pojavio policajac koji je trebalo da ga uhapsi

Anton Erdelji ubio je hicima iz pištolja suprugu Josefinu i njihovog sina Ladislava, učenika drugog razreda osnovne škole, a potom pucao sebi u glavu u porodičnom stanu koji se nalazio u Prigrevičkoj ulici u staroj varoši u Zemunu, 22. marta 1929.

Erdelji je zločin počinio u trenutku kad je policija došla da ga uhapsi, zbog sumnje da je kao knjigovođa beogradske firme "Jugoprotezija" proneverio hiljade dinara.

mesto zločina
mesto zločinafoto: Privatna arhiva

Beogradski dnevnik Vreme izvestio je tada da je Erdelji dve godine uoči zločina zapao u finansijske neprilike, kao i da je više puta pretio da će ubiti sebe i svoju porodicu. Tako se jednom otisnuo čamcem na Dunav zajedno sa sinom Ladislavom, koga je u jednom trenutku bacio u vodu s namerom da ga udavi. Krike dečaka su, međutim, čuli prolaznici, koji su priskočili u pomoć i osujetili Erdeljijevu nameru. Priveden je u policiji, gde se na saslušanju branio da je hteo da ubije i sebe zbog besparice. Ova vest uzbunila je Erdeljijeve prijatelje, koji su mu priskočili u pomoć i na preporuku ga zaposlili kao knjigovođu u "Jugoproteziji".

Objašnjenje

Ostavio oproštajna pisma

Erdelji je pre masakra ostavio nekoliko oproštajnih pisama, koja su inspektori pronašli pored tela tokom uviđaja. Neka su bila adresirana na policiju, a neka na njegove bliske prijatelje, kojima je pokušao da objasni zašto se odlučio na očajnički potez.

U prvim mesecima službe pokazao se kao vredan i požrtvovan radnik, zbog čega je stekao neograničeno poverenje nadređenih. Međutim, ubrzo upada u nove probleme i finansijske krize. Razlog svemu tome bile su, kako je tada prenela štampa, dve ljubavnice sa kojima se viđao i koje je, pored sina i supruge, takođe izdržavao. Njegova plata nikako nije mogla da podmiri sve te troškove, zbog čega je odlučio da novac potraži na firminim računima. Malo-pomalo, svota novca koji je proneverio postala je tolika da je bilo nemoguće sakriti manjkove u kasi od šefova. Počeo je da izostaje s posla, pa su čelnici "Jugoprotezije" odlučili da ga prijave policiji.

U trenutku kad je na vratima svoje kuće ugledao policijskog narednika koji je došao da ga uhapsi, Erdelji se naočigled gazdarice kuće i njenog sina zaključava u svom stanu, iz kog ubrzo odjekuju tri pucnja praćena jezivim krikom.

(Kurir.rs/ Ivan Milićević/ Foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track