PAKLENI PLAN ZEMUNCA: Poveo bivšeg beretku u Crnu Goru, nosio i EKSPLOZIV, pa nastao krvavi obračun u Bijelom Polju
Foto: Facebook

osujećeni napad

PAKLENI PLAN ZEMUNCA: Poveo bivšeg beretku u Crnu Goru, nosio i EKSPLOZIV, pa nastao krvavi obračun u Bijelom Polju

Crna Hronika -

Zemunac Ljubomir Lazić (46), ortak Željka Pavkova, bivšeg pripadnika JSO koji je ubijen prilikom obračuna sa Bijelopoljcem Elvisom Ćatovićem, uhapšen je juče zbog planiranja ubistva pomenutog Crnogorca. Lazović je u toj pucnjavi ranjen u ruku, a do danas se nije znala njegova prava uloga u obračunu. Policija je, međutim, uhapsila i Ćatovića koji je bio meta napadača.

Kako se navodi u saopštenju crnogorskog MUP, Lazić je uhapšen zbog namere da uz pomoć Pavkova ubije Ćatovića u planiranoj likvidaciji i to eksplozivom koji je kod njega pronađen!

- Prethodno je ilegalno ušao u Crnu Goru, pa su ova dva lica potom došla do mesta koje pripada Opštini Bijelo Polje a gde živi Elvisom Ćatović u nameri da ga liše života. Osumnjičeni Lazić se još uvek nalazi na bolničkom lečenju gde ga obezbeđuju policijski službenici. Nadležni tužilac će ga saslušati u zakonskom roku - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ipak napominje i da je Ćatović uhapšen, te da će i on biti procesuiran zbog ubistva Pavkova.

Željko Pavkov (47), koji je ubijen u obračunu koji se odigrao pre tri noći u selu Potkrajci kod Bijelog Polja, bio je nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO), takozvanih crvenih beretki, a onda mu se poslednjih 10 godina izgubio svaki trag.

Pavkova je ubio tridesetdvogodišnji Elvis Ćatović, koji je, kako je ispričao policiji bio meta ove crvene beretke i njegovog saradnika Ljubomira Lazića.

Prema istrazi, oni su došli do Ćatovićeve kuće i zapucali na njega. Kako je Ćatović ispričao policiji, osetio je da je ranjen u ruku, ali pucanj navodno nije čuo. Nakon toga, prema njegovoj verziji napada, on je pobegao ka njivi i odatle zapucao na napadače.

Tokom pucnjave ubio je Pavkova, a ranio Lazića, koji je inače iz Zemuna.

Ćatović je ispričao da je bio meta napada od lica koje nije poznavao i sa njima nikada nije imao kontakt.

- On je tri lica primetio. U momentu dok je zaključavao automobil čuo je šum prilaska s leđa jednog lica, okrenuo se i u neposrednoj blizini od par metara vidio je nešto kao maglu nakon čega je počeo da gubi vid, udara telom od automobil i kuću s namerom da pobegne - rekao je Ćatovićev branilac.

Ćatović je pogođen u predelu nadlaktice, ali je nakon ukazane medicinske pomoći uhapšen zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja.

Prilikom vršenja uviđaja nađen je veliki broj tragova: čaure, municija kao i dva pištolja kalibra 7,76 mm, od čega jedan sa prigušivačem. Svi tragovi su izuzeti s lica mesta i poslati su na veštačenje Forenzičkom centru u Danilovgradu. Telo pokojnog Pavkova poslato je na obdukciju, dok je Lazić zadobio teške telesne povrede i nalazi se na lečenju u Kliničkom centru u Podgorici.

Odlikovani pripadnik JSO

Pavkov je bio nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO), takozvanih crvenih beretki. Kao pripadnik te jedinice nagrađivan je i odlikovan spomen znakom.

Odlikovan je i priznanjem za zasluge, a u toj jedinici bio je član izviđačkog odreda.

Prema nezvaničnim informacijama u Srbiji je osuđivan zbog pokušaja ubistva 1999. godine.

Kako nezvanično saznajemo srpska policija poslednjih deset godina nema nikakav trag o kretanju Pavkova. Crnogorski mediji pišu da je on unajmljen kako bi likvidirao Crnogorca, koji nije osuđivan, pa motiv pokušaja ubistva za sada nije poznat. Prema nezvaničnim informacijama crnogorskih medija, Pavlov je navodno bio plaćeni ubica.

foto: Printscreen Facebook

Dugovi iz prošlosti povod za obračun?

I Ćatović je policiji poznat jer je neko vreme radio kao građevinski radnik na gradilištima u Nemačkoj odakle je proteran nakon što je naneo teške telesne povrede jednom radniku.

Ćatović je, navodno, konstantno dobijao preteće poruke preko svog brata od tetke zbog obračuna koji se desio u Nemačkoj.

Prema nezvaničnim informacijama, Ćatović je hapšen i u Srbiji zbog više krađa automobila u Novom Sadu. Kako se sumnja, Ćatović je otuđena vozila prodavao u Crnoj Gori. Nakon hapšenja, Ćatović je pristao na saradnju sa Specijalnim Tužilaštvom u zamenu za blažu kaznu. On je, kako saznaje ovaj portal, istražnim organima odao imena saradnika u tom poslu.

Ćatović je istražiteljima ispričao da su državljani Srbije "došli da traže" reket i kako su objavili mediji, naplate dug. Da je bio svestan da mu neraščišćeni računi predstavljaju opasnost potvrđuje i to što se uvek naoružan kretao gradom što se i nije trudio da prikrije.

Prijatelj sa poznatim beguncem

Nakon bekstva iz Nemačke, Ćatović se počeo intenzivno da provodi vreme sa sugrađaninom, inače beguncem iz švajcarskog zatvora, Safetom Kolićem. Kolić je robijao zbog više desetina provala i krađa.

Pištolj u ilegalnom posedu koji je od njega oduzet nakon vatrenog obračuna ispred kuće je, kao i džip marke "nissan", kako se javno hvalio, dobio na poklon upravo od Safeta Saka Kolića.

Ćatović je u proteklom periodu bio stalno u društvu Kolića i za njega obavljao mnoge poslove vezano za izvođenje građevinskih radova.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track