INTERNET MAFIJA UDARILA NA POZNATE: Na 3 načina im zadaju udarce! Žrtve Aco Pejović i Andrija Milošević!
Foto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić

Još jedan vid sajber-kriminala

INTERNET MAFIJA UDARILA NA POZNATE: Na 3 načina im zadaju udarce! Žrtve Aco Pejović i Andrija Milošević!

Crna Hronika -

Osim što poznatim ličnostima kradu prave profile, onlajn prevaranti otvaraju i nove onima koji ih nemaju i apeluju na građane da im uplaćuju novac na račun zbog humanitarnih akcija

Sajber-kriminalci ne kradu samo prave profile poznatih ličnosti na društvenim mrežama već i otvaraju lažne naloge, preko kojih apeluju na građane da im uplaćuju novac na račun zbog humanitarnih akcija. Žrtve hakera između ostalih bili su pevač Aco Pejović i glumac Andrija Milošević, koji nisu imali svoje profile, nego su im bez njihovog znanja otvarani lažni.

Predstavljali se kao Andrija, tražili pomoć za Marinka
Predstavljali se kao Andrija, tražili pomoć za Marinkafoto: Dragan Kadić

Kasno saznaju

- Na meti ovakvih napada su uglavnom osobe koje su poznate, ali nemaju svoj nalog na društvenim mrežama. Kriminalci prave njihove profile, s kojih potom apeluju da im se uplaćuje novac. Pevač Aco Pejović bio je meta nepoznate osobe koja je napravila njegov nalog na Fejsbuku. S tog profila se ta osoba dopisivala s nekoliko žena, koje je lagala da je ostala bez novca zbog razvoda, pa su te žene uplaćivale izvesna novčana sredstva na račun - objašnjava dobro obavešteni izvor Kurira.

na meti hakera
na meti hakerafoto: Shutterstock, Vladimir Šporčić, Damir Dervišagić

Glumac Andrija Milošević takođe je nekoliko puta oštećen jer je nepoznata osoba s lažnog profila koji je glasio na njegovo ime apelovala da se skuplja novac za tada teško bolesnog Marinka Madžgalja.

Tražili zaštitu

Na udaru i Bekjarev i Ikodinović

Zaštitu od osobe koja se na društvenim mrežama predstavljala kao on pre dve godine zatražio je poznati glumac Ivan Bekjarev. Kako je tada objasnio, saznao je da se pojavio njegov profil na kome su čak pisani statusi koje on nikada nije objavio. Bekjarev je tada rekao da će se obratiti policiji kako bi njegov problem bio rešen. Ista muka zadesila je i bivšeg vaterpolistu Danila Ikodinovića, kome je hakovan nalog na Tviteru, sa kog je bio veoma aktivan. On je kasnije počeo da se oglašava s profila svoje kafane.

- On je pre tri godine ispričao da mu se javila izvesna žena koja je rekla da je lažnom Andriji dala 20.000 evra i automobil. Glumac je nekoliko puta apelovao da on nema profil i da ljudi ne nasedaju - dodaje sagovornik Kurira. Aleksandar Milosavljević, nekadašnji tužilac za visokotehnološki kriminal, objašnjava da su ovakve stvari svakodnevica.

ni njega nisu zaobišli
ni njega nisu zaobišlifoto: Dragana Udovičić

- Nisam siguran da ima dobre i efikasne zaštite od otimanja identiteta na taj način. Građani moraju sami da vode računa. Problem nastaje kada poznate ličnosti koje nemaju profil postanu meta ovakvih napada. Uvek prođe određeno vreme dok oni shvate da im je identitet ukraden - priča Milosavljević i nastavlja:

- S druge strane, građani moraju voditi računa s kim komuniciraju, neophodno je proveriti da li je osoba koja se predstavlja kao neko zaista vlasnik tog profila. Uvek treba tražiti da se sretnu uživo, a izbegavati komunikaciju preko interneta. Inače, zanimljivo je da se ovakve stvari dešavaju periodično - ili ima masovnih krađa, ili to potpuno utihne.

I Sloba i Brena žrtve

Milosavljević navodi da su hakeri koji upadaju na profile neretko maloletnici. - Moderno vreme je donelo to da mladi znaju o računarima više od odraslih. Osim što uče u školi o tome, oni, da bi bili deo društva, moraju da prate promene. Dostupnost znanja je ogromna baš zbog interneta, ali je stvar u tome kako ćemo decu usmeriti, da se ne bave krađama profila, već da rade nešto korisno - rekao je Milosavljević.

* Prvi model - Kradu profile poznatih na društvenim mrežama, pa ih prodaju * Drugi model - Žrtvama traže veliki novac da im vrate profile i lozinke * Treći model - Otvaraju lažne naloge poznatih i stiču materijalnu korist

Podsetimo, kako je Kurir juče pisao, pevač Sloba Radanović, pevačica Lepa Brena, voditeljka Sanja Marinković, kreatorka Sonja Vuksanović, manekenka Tijana Stoisavljević i još nekoliko poznatih ličnosti takođe su bili žrtve hakera koji su provalili na njihove profile.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto:Dragan Kadić,Dragana Udovičić, Damir Dervišagić, Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track