KEŽMANA NAJBLIŽI SARADNICI TERAJU U ZATVOR?! Bivši agent odlučio da progovori o fudbalskim malverzacijama, AFERA TRESE SRPSKI FUDBAL!
Foto: Printscreen/Instagram

AFERA "čISTE RUKE"

KEŽMANA NAJBLIŽI SARADNICI TERAJU U ZATVOR?! Bivši agent odlučio da progovori o fudbalskim malverzacijama, AFERA TRESE SRPSKI FUDBAL!

Crna Hronika -

Aleksandar Gruber, koji je Mateju Kežmana uveo u posao, a onda u zajedničkoj agenciji završio kao njegov pomoćnik, zna sve o prljavim poslovima u koje je umešan bivši fudbaler

Aleksandar Gruber, jedan od najbližih saradnika bivšeg fudbalera, sada menadžera Mateje Kežmana, mogao bi da bude najslabija karika u najvećoj međunarodnoj policijskoj akciji pod nazivom "Čiste ruke", koju su pokrenuli belgijski istražni organi.

Kako izvor Kurira otkriva, Gruber je nekada bio menadžer Kežmanu i on ga je uveo u posao prodaje igrača posle završene fudbalske karijere i ne isključuje se mogućnost da upravo on bude taj koji će raskrinkati mrežu prljavih poslova u fudbalu u Srbiji.

Transferi sedam fudbalera pod lupom - Sergej Milinković-Savić - Vanja Milinković-Savić - Adam Marušić - Filip Mladenović - Miloš Kosanović - Stefan Dražić - Jovan Stojanović

foto: Instagram/Printscreen

Ima motiv za saradnju

- Gruber je praktično Kežmana naučio sve o ovom poslu, bili su najbliži saradnici. U Kežmanovu agenciju potom je došao treći partner, uhapšeni Uroš Janković. Janković i Kežman su dalji rođaci, ali i nerazdvojni prijatelji.

Praktično su istisnuli iz posla Grubera, koji je ostao u agenciji čiji je osnivač, ali se u poslednje vreme ništa ne pita, već praktično završava poslove koje mu Kežman da kao zadatak - otkriva izvor upućen u istragu i dodaje da bi iz tog razloga Gruber mogao da ima motiv da sarađuje u istrazi.

Naš sagovornik otkriva da je u toku trka s vremenom.

- Čeka se nalog iz Belgije za saslušanje Kežmana i Grubera. I jedan i drugi imaju sigurno motive da situaciju u kojoj su se našli pred istražiteljima predstave na način povoljniji po sebe. Pitanje je da li će braniti i onog drugog - dodaje naš sagovornik.

On podseća da je treći saradnik, Uroš Janković, već iza rešetaka i da je, prema informacijama koje stižu iz Crne Gore, već priznao istražiteljima da su prisvajali novac od transfera, ali da je on samo potpisivao transfere koje je ugovarao Kežman, kao i da je za to dobijao procenat.

Italijanski mediji Milinković-Savić na saslušanju Sergej Milinković-Savić, kog zastupaju Kežman, Gruber i uhapšeni Janković, već je dobio poziv za saslušanje u istrazi o fudbalskoj mafiji, preneli su italijanski mediji. Kako piše rimski list Mesadero, jedan od najboljih mladih fudbalera Evrope našao se u središtu skandala, izvan kog je Lacio želeo da ostane. Oni nisu otkrili kada će Milinković-Savić biti saslušan.

Vojvodina oštećena

Kako je Kurir pisao, menadžer Dejan Veljković, koji je uhapšen kao jedan od šefova kriminalne grupe koja se sumnjiči za malverzacije sa transferima, nameštanje utakmica kao i pranje novca, bio je takođe blizak saradnik Kežmana i Grubera. Upravo njihova imena pojavljuju se u jednom izveštaju srpske tajne službe koji se odnosi na transfer najperspektivnijeg srpskog fudbalera Sergeja Milinković-Savića iz Vojvodine u belgijski Genk.

- Klub Vojvodina je, kako se sumnja, u mnogo navrata oštećen kupovinom ekonomskih, tj. federativnih prava za njihove igrače, od ljudi među kojima je i Mateja Kežman sa svojom agencijom. Očigledan primer je transfer Sergeja Milinković-Savića u FK Genk. Nosilac tog posla bio je izvesni agent Dejan Veljković, ali se sumnja da su Mateja Kežman i Aleksandar Gruber prisvojili ogroman deo novca od transfera u iznosu od 400.000 evra i time oštetili i FK Vojvodina i budžet Republike Srbije zbog utaje poreza i prikrivanja pravog iznosa transfera, koji je zapravo bio milion i po evra, a Vojvodina je inkasirala samo 850.000 evra - navodi se u izveštaju srpskih bezbednosnih službi u koji smo imali uvid.

Mateja Kežman ni juče nije odgovarao na pozive Kurira.

Istraga u toku Policija češlja firmu sa Kipra Mateja Kežman i Aleksandar Gruber navodno su osnovali menadžersku agenciju čije je sedište na Kipru i koja je već pod lupom istražitelja. - Kiparska policija je uključena u istragu o fudbalskoj mafiji i svakako će sve firme koje se dovode u vezu sa osumnjičenima biti detaljno proverene - kaže sagovornik iz istrage i podseća da su srpska policija, BIA i Specijalno tužilaštvo već privremeno zaplenili osumnjičenima 1,3 miliona evra i sedam luksuznih stanova.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/ foto Printsreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track