POLICIJA SREMSKE MITROVICE UŠLA U OZBILJAN OBRAČUN SA KRIMINALOM: Sasekli broj krivičnih dela, iza sebe ostavljaju godinu punu akcije!
Foto: Dado Đilas, MUP Srbije

uspešna 2018.

POLICIJA SREMSKE MITROVICE UŠLA U OZBILJAN OBRAČUN SA KRIMINALOM: Sasekli broj krivičnih dela, iza sebe ostavljaju godinu punu akcije!

Crna Hronika -

SREMSKA MITROVICA - Načelnik Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, Đura Mandić, nedavno je izneo rezultate koje je ova uprada postigla u prethodnoj godini i naglasio da je stanje javne bezbednosti na području njihove uprave ocenjeno stabilnim i povoljnim.

- Smanjen je ukupan broj krivičnih dela, broj krivičnih dela opšteg kriminaliteta i broj krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem. Povećan je procenat rasvetljavanja, broj otkrivenih krivičnih dela u vezi sa drogom, broj zaplena opojnih droga i broj podnetih krivičnih prijava za krivična dela u vezi droge. Očuvan je stabilan javni red i mir i smanjen broj saobraćajnih nezgoda - rekao je Mandić.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Prema njegovim rečima u periodu januar do novembar 2018. godine, registrovano je ukupno 2.649 krivičnih dela. Ukupan broj krivičnih dela u odnosu na 11 meseci 2017. godine, smanjen je za 223 krivična dela ili za 7,76 odsto , kada je registrovano 2.872 krivična dela.

- Takođe je smanjen i broj razbojništava za 32,31odsto, pa su za 11 meseci ove godine registrovana 44 razbojništava, a u istom periodu 2017. godine 65 razbojništava. Broj iznuda je manji za ove godine registrovane su dve iznude, a prošle godine 12 - istakao je Mandić.

foto: MUP Srbije

On je dodao da je u protekloj godini otkriveno je 75 krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eskplozivnih materija, a da je taj broj u prošloj godini bio 56.

- U godini koja se završava registrovano je 270 krivičnih dela nasilja u porodici, za jedno manje nego 2017. U istom periodu, za 428 osoba izrečene su hitne mere na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Što se tiče maloletnika, i njihov broj po izvršenim krivičnim delima je smanjen za skoro 40 dela - rekao je Mandić.

foto: MUP

Kada je reč o opojnim drogama pod ovom policijskom upravom zaplenjeno je ukupno 160 kilograma i 678 grama i 326.510 komada opojnih droga. Najviše je zaplenjeno marihuane oko 147 kilograma, heroina oko 4,5 kilograma...

- Pronađene su tri laboratorije sa 510 biljaka, opremom za proizvodnju i uzgajanje opojnih droga, na području Sremske Mitrovice i Nove Pazove, sušara marihuane na području Iriga sa oko 9,5 kilograma biljaka i dva zasada na području Šida i Novog Sada, sa 117 odraslih biljaka. Za 11 meseci 2018. godine, na području Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, realizovane su 42 zaplene duvana i cigareta. Oduzeto je 607 kilograma rezanog duvana, oko 30 tona duvana u listu i 436 boksova cigareta bez akciznih markica. Vrednost zaplenjenog duvana i cigareta se procenjuje na oko 167.203,00 dinara - istakao je načelnik Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.

foto: Dado Đilas

On je dodao da je za 11 meseci ove godine registrovana 991 saobraćajna nezgodam a u godini pre ove 1073 saobraćajne nezgode.

- Smanjen je i broj saobraćajnih, u toku ove godine poginulo je 38 osoba, najviše pešaka, a povređene 833 osobe, što je za oko pet odsto smanjeno u odnosu na 2017. godinu - naveo je Đura Mandić.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/Foto: Dado Đilas/Foto: MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track