SPASENI MLADIĆI NA FRUŠKOJ GORI: Išli da roštiljaju, pa ostali zavejani
Foto: Kurier.rs

drama

SPASENI MLADIĆI NA FRUŠKOJ GORI: Išli da roštiljaju, pa ostali zavejani

Crna Hronika -

Dvojica studenata iz Kule u noći između petka i subote otišli su u šumu na piknik, ali ih je tokom noći zavejao sneg, zbog čega nisu znali da se vrate kući

Dvojica mladića, studenata iz Kule, starosti 21 i 22 godine, koji su odlučili da jutro između petka i subote dočekaju u šatoru u šumi na Fruškoj gori, umalo su nastradali kada ih je zavejao sneg.

Šta su uradili shvatili su kada su se ujutru probudili i videli da je napadalo dosta snega koji je prekrio tragove puta kojim su došli. Srećom, jedan od njih imao je broj telefona Srpskog spasilačkog tima, te su od njih potražili pomoć.

Došli do manastira

Danilo Budimir iz Srpskog spasilačkog tima rekao je za Kurir da je pomogao momcima da pronađu put i izvuku se iz smetova.

- Oni su slučajno imali moj broj telefona. Zvali su i rekli da ne znaju kako da se vrate. Prvo što sam ih pitao jeste u kakvom su zdravstvenom stanju. Kada sam se uverio da mogu sami da hodaju, objasnio sam im kako da dođu do manastira Rakovac, koji je udaljen oko pola sata od mesta gde su bili - objašnjava Budimir, koji, kako nam je rekao, dobro poznaje teren na Fruškoj gori.

Danilo Budimir
Danilo Budimirfoto: Privatna arhiva

On dodaje da su mladići rekli da su u petak na subotu otišli u prirodu.

Nisu se nadali snegu

- Objasnili su mi da su otišli na piknik. U šumu su poneli roštilj, pivo i šatorsko krilo i da se nisu nadali ovakvoj snežnoj padavini. Sneg ih je ujutru iznenadio, bilo im je hladno, ali nisu promrzli. S vremena na vreme gubili su signal na telefonu, ali sam se trudio da što duže budem na vezi sa njima. Kada su došli do manastira, tamo su dobili čaj, a istovremeno smo obavestili kolege u NP Fruška gora da odu po njih. Srećom, sve se dobro završilo - kaže sagovornik i dodaje da je drama trajala čitava dva sata.

Saveti građanima Nosite mape sa sobom

Danilo Budimir upozorava građane da vode računa gde idu i kako idu tokom vejavice, jer se dešavalo da su na istoj planini u toku vikenda i mnogi automobili ostali zavejani. - Moraju da imaju mape sa sobom. Takođe, baterija na telefonu mora da bude puna ili da se nosi eksterna. Ćebe, sveća, nešto za jelo, voda... To su stvari koje svako ko ide na put po ovakvom vremenu mora da ima - kaže Budimir iz Srpskog spasilačkog tima iz Beograda.

Dr Dobrović Hladnoća utiče na krvne sudove

Dr Aleksandra Dobrović iz novosadske hitne pomoći rekla je juče da su ovakve situacije opasne. - Hladnoća najviše utiče na krvne sudove i na perifernu cirkulaciju, pošto je srce pod većim opterećenjem, može doći i do povećanja krvnog pritiska. Ukoliko telesna temperatura padne ispod 35 stepeni, može doći do pojave promrzlina i to najčešće na prstima, nosu i svim drugim nezaštićenim delovima tela - objasnila je doktorka.

(Kurir.rs/J.Rafailović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track