HAOS U ZATVORU U PERUU ZBOG SRBINA! Vođa grupe Amerika tražio da ga pregledaju lekari, a onda SKOVAO PAKLENI PLAN!

PERU

HAOS U ZATVORU U PERUU ZBOG SRBINA! Vođa grupe Amerika tražio da ga pregledaju lekari, a onda SKOVAO PAKLENI PLAN!

Crna Hronika -

"Čovek sa hiljadu lica" koji služi kaznu od 20 godina zatvora, prilikom transporta u bolnicu probao da pobegne iz jednog od najčuvanijih zatvora u Peruu

Zoran Jakšić (59) iz Zrenjanina, jedan od vođa kriminalne grupe "Amerika", pokušao je da pobegne iz jednog od najčuvanijih zatvora u Peruu, preneli su mediji iz te države.

Jedan od najtraženijih kriminalaca, koji je u toj državi osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina, navodno je pokušao da iskoristi trenutak kada su ga vozili na lekarski pregled.

Stražari reagovali

- Jakšić se žalio na zdravstvene tegobe, zbog čega je uprava zatvora bila prinuđena da ga preveze na pregled. Međutim, očigledno je da je on isplanirao bekstvo i da je pokušao da iskoristi izlazak iz jednog od najčuvanijih zatvora u zemlji. Stražari su munjevito reagovali i njegov plan da im umakne je propao - otkrili su peruanski mediji.

Sumnjive posete Prostitutke mu dolazile u zatvor Tokom boravka u zatvoru, kako je utvrdila policija na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora, Zoranu Jakšiću u posetu su dolazile prostitutke. Navodno, kriminalac Oskar Rodrigez Gomez, poznat po nadimku Turbo, organizovao je i plaćao da mu žene dolaze, a navodno je imao i stražara koji ih je propuštao.

Oni nisu precizirali da li je "čovek sa hiljadu lica", kako zovu Jakšića, za kojim tragaju i Argentina, Grčka, Nemačka, Australija, ali i BiH, pokušao da pobegne iz ordinacije ili tokom transporta maricom.

Da ima iskustva u spektakularnim bekstvima, vođa grupe "Amerika" pokazao je pre dve godine, kada je navodno lično platio i organizovao da narko-bos Horhe Medina Gaviljani iz zatvora u Peruu pobegne uz pomoć dvojice policajaca u kamionu koji je iz zatvora iznosio smeće.

Ortak već zbrisao

- Medina, koji Jakšića poznaje duže od 20 godina, pristao je da bude jedan od glavnih svedoka u procesu protiv njega. Medina je pre svedočenja pobegao, pa istražitelji veruju da je Jakšić finansirao i organizovao ovo bekstvo - preneli su mediji.

Jakšić je posle nestanka prijatelja prebačen u samicu, a onemogućeni su mu svi kontakti s drugim osuđenicima. - Povećan je i broj stražara koji brinu o njegovoj bezbednosti. Zato je sada bio svestan da je nemoguće da išeta tek tako i najverovatnije je deo plana bio da izađe izvan zatvorskih zidina, odnosno zatraži lekarski pregled, jer je u tome video jedinu šansu da se ne vrati iza rešetaka - naveli su oni.

Dugogodišnja robija Švercovao drogu u Evropu Zoran Jakšić pred sudom u Peruu proglašen je krivim i osuđen na kaznu od 20 godina zatvora zbog šverca droge iz Perua u Evropu, uključujući i Srbiju. Kako je utvrđeno, kokain je prebacivao brodovima, ali i preko "mula". Kako su preneli peruanski mediji, sud ga je proglasio krivim i za organizovanje kriminalne grupe "Amerika", a glavi svedok protiv njega bio je upravo pripadnik klana. Osim zatvorske kazne, sud mu je dosudio i novčanu kaznu od 14.000 evra.

foto: Printscreen

Jakšić je uhapšen u julu 2016. u akciji američke DEA, u trenutku kada je s lažnim dokumentima pokušao da pobegne u Ekvador. Tokom istrage je utvrđeno da je tokom skrivanja u Južnoj Americi koristio 46 identiteta.

- U Peruu se predstavljao kao izvođač građevinskih radova s platom od tri hiljade dolara, koji je navodno u Peruu na odmoru - rekao je tužilac. Prilikom hapšenja bio je okovan lancima, jer se još tada pretpostavljalo da će i najmanju nepažnju iskoristiti za beg.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track