OSUĐEN NA 23 MESECA ZATVORA: Jedan od odgovornih priznao krivicu za pogibiju radnika na gradilištu u Kneza Miloša
Foto: Marina Lopičić

ZAKLJUČIO SPORAZUM

OSUĐEN NA 23 MESECA ZATVORA: Jedan od odgovornih priznao krivicu za pogibiju radnika na gradilištu u Kneza Miloša

Crna Hronika -

Jedan od odgovornih za pogibiju radnika Nebojše Turovića (56) iz Kraljeva, 29. avgusta prošle godine na gradilištu u ulici Kneza Miloša u Beogradu, okrivljeni P. Ž. priznao je krivicu i zaključio sporazum sa Prvim osnovnim tužilaštvom na osnovu kojeg će biti uslovno osuđen na 23 meseca zatvora sa rokom provere od četiri godine.

Prema B.D. i D.S, okrivljenih za nepreduzimanje mera zaštite na radu, tužilaštvo je odložilo krivično gonjenje jer su na osnovu opotuniteta upaltitli po 250.000 dinara, dok se protiv M.P. nastavlja krivični postupak zbog "teškog dela protiv opšte sigurnosti", a protiv N.S. zbog nepreduzimanja mera zaštite na radu, objavilo je danas na sajtu Prvo osnovno tužilaštvo.

P.Ž. je priznao krivicu za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti. Uslovna kazna od godinu i 11 meseci zatvora, sa rokom provere od četiri godine, je ujedno i najveća moguća kazna zatvora koja je propisana Krivičnim zakonikom, a koja se može izreći ukoliko se izriče uslovna osuda, napominje tužilaštvo.

Turović je poginuo 29. avgusta 2018. godine kada je došlo do urušavanja temeljnog zida na gradilištu u ulici Kneza Miloša na prostoru bivše ambasade Sjedinjenih Americkih Država.

Nakon toga je Inspektorat za rad Ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, podneo krivičnu prijavu protiv petoro pomenutih.

U saospstenju tužilaštva se ukazuje da su u toku dokaznog postupka pred tužilaštvom saslušani svi osumnjičeni, kao i da je ispitan T.S. u svojstvu oštećenog, inače brat poginulog radnika.

Dodaje se da je pribavljena relevantna dokumentacija i isprave, kao što su ugovori izvodača i podizvođača, zapisnici inspektorata, elaborati, pismena dokumentacija, izveštaj o smrti i zapisnik o obdukciji.

Tužilaštvo ističe da su odluke o kazni i primeni odlaganja krivičnog gonjenja, donete imajući u vidu utvrđeno činjenično stanje i sve olakšavajuće okolnosti za okrivljene, kao i da je reč o neosuđivanim osobama.

Takođe, brat poginulog radnika nije se pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i nije istakao imovinskopravni zahtev, obzirom da su ga, kako navodi tužilaštvo, u toku krivičnog postupka osumnjičeni u potpunosti obeštetili.

Nakon ove tragedije na gradilištu, mediji su pisali da na mestu bivše američke ambasade u centru Beograda, investitori iz Izraela grade luksuzni stambeni kompleks.

Parcelu sa zgradom na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. kupile izraelske firme "Yoši Avrahami" i "Almogim holdings".

Poginuli radnik je prema pisanju medija radio na crno u preduzetničkoj firmi "Anker bau", podizvođaču radova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track