NAPRAVILA SINU SVADBU U ETNOGRAFSKOM MUZEJU A SAD ĆE PRED SUD: Podignuta optužnica protiv bivše direktorke  Mirjane Menković
Foto: Stefan Jokić, Youtube Printscreen

Tužilaštvo za organizovani kriminal

NAPRAVILA SINU SVADBU U ETNOGRAFSKOM MUZEJU A SAD ĆE PRED SUD: Podignuta optužnica protiv bivše direktorke Mirjane Menković

Crna Hronika -

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja dr Mirjane Menković zbog sumnje da je zloupotrebila položaj.

Istom optužnicom obuhvaćena je i Ranka Dedović, odgovorno lice Omladinske zadruge "Gaudeamus". Kako se saznaje u Višem sudu, krivično vanpretresno veće je optužnicu potvrdilo, ali je na tu odluku odbrana uložila žalbe, o kojima odlučuje Apelacioni sud.

foto: Zorana Jevtic

U slučaju da žalbe budu odbijene, optužnica će stupiti na pravnu snagu i biće zakazan početak glavnog pretresa, pišu Večernje novosti.

Istraga zbog sumnji da je bilo zloupotreba u poslovanju Etnografskog muzeja pokrenuta je u oktobru prošle godine. Pored Menkovićeve i Dedovićeve osumnjičene su još tri osobe, ali su oni u međuvremenu sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice, koje je prihvatio sud.

Prema onome što je saopšteno prilikom pokretanja istrage, Etnografski muzej je navodnim zloupotrebama oštećen za više od 14 miliona dinara. Sumnja se da je Menkovićeva od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa ustanove na čijem je čelu bila određena novčana sredstva uplaćuju na račune navedenih preduzeća, iako, kako se navodilo, Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju.

(Kurir.rs/Večernje novosti/N.Bijelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track