UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA PREDLAŽE: Ubistva i otmice uskoro će rešavati specijalni istražitelji!
Foto: Privatna arhiva

IZMENA ZAKONA

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA PREDLAŽE: Ubistva i otmice uskoro će rešavati specijalni istražitelji!

Crna Hronika -

Predstavnici radne grupe insistiraju da zakon dozvoli učešće u tužilačkim istragama i penzionisanim policajcima koji poseduju stručnost i obučenost za rešavanje komplikovanih istraga

Teška krivična dela, poput ubistava i otmica, koja zahtevaju hitne reakcije državnih organa, uskoro bi mogla da se rešavaju još brže i efikasnije ukoliko bude prihvaćen predlog predstavnika Udruženja sudija i tužilaca (UST) u radnoj grupi za izmenu Zakona o javnom tužilaštvu, koji insistiraju da se uvede i nova profesija - javnotužilački istražitelji.

Kako je za Kurir objasnio predsednik udruženja, tužilac Nenad Stefanović, ova vrsta istražitelja već je dala puni doprinos razvoju i jačanju javnotužilačke funkcije u mnogim evropskim sistemima. Konkretno, UST je predložilo da se formira godišnja lista istražitelja kojima bi tužioci u predistražnom postupku poveravali preduzimanje određenih radnji, a listu bi sastavljao republički javni tužilac.

foto: KURIR

Spisak

- To bi značilo da javni tužioci sa spiska istražitelja, na osnovu svojih potreba, mogu da biraju one koji bi bili imenovani kao javni istražitelji u tužilaštvu i radili pod neposrednom kontrolom tužioca, kome bi odgovarali za svoj rad - pojašnjeno je iz UST.

Stresna profesija Beneficija za sudije i tužioce U okviru izmene Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o sudijama UST će, prema rečima Nenada Stefanovića, insistirati na uvođenju beneficiranog radnog staža za tužioce i sudije. - Tražićemo da se javno izađe s podacima o broju prijavljenih fizičkih napada i pretnji upućenih tužiocima i sudijama ili članovima njihovih porodica, o broju prevremeno penzionisanih tužilaca i sudija, kao i o broju prestanaka pravosudnih funkcija zbog smrti, budući da se radi o izuzetno stresnim i odgovornim profesijama, koje su prve na udaru kriminala, što je svakako razlog da se ovim profesijama prizna beneficirani radni staž - navode iz Udruženja.

Na listi istražitelja mogli bi da budu oni koji imaju odgovarajuću obuku i iskustvo, odnosno oni koji ispunjavaju uslove uređene posebnim zakonom.

- Praksa drugih zemalja nedvosmisleno ukazuje da su to prevashodno aktivni policijski službenici i pripadnici službi bezbednosti, koji su se u svom radu već susretali s prikupljanjem dokaza u krivičnim postupcima, ali istovremeno i osobe koje su ispunile uslove za odlazak u penziju, budući da zbog benificiranog radnog staža oni relativno rano idu u penziju i ovo je prilika i da se njihovo neprocenjivo radno iskustvo i dalje koristi za rasvetljavanje krivičnih dela, umesto da nakon penzionisanja svoja znanja prenose u civilnom sektoru - pojasnio je Stefanović.

foto: Profimedia

Profesionalci

Novi profesionalci bi u praksi, kako navodi, radili na osnovu instrukcija i pod nadzorom tužilaštva i bili bi posvećeni isključivo slučaju za koji su angažovani.

- Primer za to bi mogla biti otmica, ubistvo ili neko drugo teško krivično delo, kojim bi se istražitelji pod kontrolom tužilaštva bavili svakodnevno, oslobođeni obaveze da rade na više predmeta istovremeno, što bi doprinelo efikasnom sprovođenju istrage i prikupljanju dokaza koji bi svojim kvalitetom i kvantitetom dali težinu optužnicama i vodili ka osuđujućim presudama - objašnjava Stefanović.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Privatna arhiva, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja