PONOVO ODLOŽENO SUĐENJE ZA SMRT DEČAKA IZ LOZNICE: Radenko stradao zbog otvorenog preloma ruke! Ni 3 godine posle tragedije niko nije odgovarao
Foto: Tihomir Ilić

tuga

PONOVO ODLOŽENO SUĐENJE ZA SMRT DEČAKA IZ LOZNICE: Radenko stradao zbog otvorenog preloma ruke! Ni 3 godine posle tragedije niko nije odgovarao

Crna Hronika -

LOZNICA – Za danas, 20. jun zakazano suđenje u slučaju smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića, iz lozničkog sela Kozjak u predmetu protiv trojice optuženih lekara, ortopeda iz Opšte bolnice Loznica i dvojice doktora sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ’’Dr Vukan Čupić’’ u Novom Beogradu, nije održano, potvrdio je dečakov otac za Kurir.

- Suđenje je odloženo ponovo jer nije stigao dopunski izveštaj koji je trebalo da uradi Odbor za sudskomedicinska veštačenja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu na zahtev sudije. Iz istog razloga odloženo je i prethodno suđenje, zakazano 14. maja, i stvarno ne znam koliko im treba vremena da to urade. Ne znam datum sledećeg suđenja, ali očekujem da posle saslušanja veštaka bude i doneta presuda. Nije trebalo početkom godine promeniti sudiju Pajtić, koja je tada prešla u Viši sud, ona je bila rešena da se sve završi u najkraćem mogućem roku jer ovo nije obijanje trafike nego je u pitanju smrt deteta. Ne znam šta se toliko radi sa tim izveštajem. Nije sporno i da se završi do jeseni, ali ako se opet bude nešto zatezalo i otezalo, moraću da se žalim – kaže Milan.

On podseća da nema ko ga nije zvao kada se tragedija desila, obećavano je da će sve biti završeno u najkraćem mogućem roku, ali, nažalost, to se nije dogodilo. Za koji mesec biće tri godine otkako je preminuo osmogodišnji Radenko, a prvo ročište u ovom predmetu održano je pre skoro godinu dana, 29. juna 2018.

Osnovno javno tužilaštvo u Loznici podnelo je 23. februara 2018. optužni predlog protiv ortopeda iz lozničke bolnice i dvojice lekara sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta i predložilo da im se izrekne kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina. Trojica optuženih terete se da su od 2. do 8. oktobra 2016. u Loznici i Beogradu, u uračunljivom stanju, pružili lekarsku pomoć povređenom Radenku, i da su, iz nehata, primenili očigledno nepodoban način lečenja i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja deteta usled čega je 8. oktobra 2016, nastupila njegova smrt u Institutu za majku i dete.

Podsetimo, pošto je početkom godine dotadašnji sudija Mirjana Pajtić prešla u Viši sud sve njene predmete u rad, uključujući i ovaj, dobila je sudija Tatjana Ilić. Poslednje suđenje održano je 25. marta kada su ponovo saslušani dečakovi roditelji i dva lekara iz lozničke Opšte bolnice i jedan iz Beograda.

Inače, ovo suđenje počelo je tek pošto je Apelacioni sud u Novom Sadu kao nadležan odredio Osnovni sud u Šapcu pošto je izuzeće tražilo troje sudija Osnovnog suda u Loznici koji postupaju u krivičnoj materiji.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track