POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV NOVOSADSKOG ESKOBARA: Kada je Radoslav Cvijović uhapšen, mesečno je od šverca kokaina zarađivao dva miliona evra

u pritvoru već godinu i po dana

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV NOVOSADSKOG ESKOBARA: Kada je Radoslav Cvijović uhapšen, mesečno je od šverca kokaina zarađivao dva miliona evra

Crna Hronika -

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv "novosadskog Eskobara" Radoslava Cvijovića i poznatog teniskog trenera Slavka Pavlova, osumnjičenih za pripadništvo kriminalnoj grupi koja je krijumčarila kokain, a koji se već godinu i po dana nalaze u pritvoru.

Ilustracija
Ilustracijafoto: MUP Srbije

Dok se čeka odluka o Cvijoviću, njegov sin koji je uhapšen u istoj akciji osuđen je i robija u Češkoj već sedam meseci. U saopštenju Specijalnog suda u Beogradu se precizira da je krivično vanpretresno veće suda donelo rešenje kojim je potvrdilo optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Cvijovića i Pavlova zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Cvijović se u pritvoru nalazi od 9. novembra 2017, a kada je reč o optužnici, izvor blizak istrazi početkom ove godine rekao je za naš list da "protiv Cvijovića postoje isti dokazi kao i u Češkoj, gde su mu uhapšeni saučesnici i sin".

Ilustracija
Ilustracijafoto: S. S.

Raskrkinkani u Češkoj

Ime Radoslava Cvijovića u medijima pominjalo i pre deset godina, konkretno u akciji "Morava", kada je uhapšen zbog nezakonitog posedovanja pištolja "zbrojevka" i 22 metka, i još tada je bio označen kao jedan od najvećih novosadskih narko-dilera, navodi Blic.

Ipak, pre godinu i po dana odjeknula je vest da je Tužilaštvo za organizovani kriminal, u saradnji sa BIA i SBPOK i kolegama iz Češke raskrinkalo međunarodnu organizovanu kriminalnu grupu koja je zapadnu Evropu snabdevala kokainom. U Češkoj su na primopredaji sa četiri kilograma kokaina uhapšeni Cvijovićev sin Branislav, Josip Capik i Branislav Bikić, dok su u Srbiji uhapšeni organizator ove kriminalne grupe Radoslav Cvijović i njegov zet Slavko Pavlov, teniski trener koji živi i radi u nemačkom gradu Ulmu. Kasnije u toku dana u Češkoj su po dojavi srpskog tužilaštva pronađena još četiri kilograma kokaina koja je trebalo da budu transportovana ka Mađarskoj. Tako je ukupna vrednost zaplenjene droge oko 320.000 evra. Iste večeri u Novom Sadu policija je pretresla Cvikinu kuću, u kojoj je uhapšen sa svojim zetom.

Pretresena su još četiri stana i kuća, a jedinica za finansijske istrage proveravala je sefove i račune. Kod pripadnika ove kriminalne grupe pronađeno je u Češkoj i Srbiji još 100.000 evra, a oduzeti su i automobili "mercedes", "audi" i "porše panamera", koji je pripadao Pavlovu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: S. S.

Kako su dilovali

Kokain je dopreman iz Južne Amerike u Holandiju, gde su ga pripadnici grupe preuzimali u količinama od nekoliko kilograma. Odvozili su ga u Nemačku u Ulm, gde je živeo Slavko Pavlov. Iz Ulma su kokain razvozili dalje po narudžbama drugih dilera, uglavnom po Češkoj, Nemačkoj, Italiji, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj. Prvobitno su bili usmereni ka Italiji, ali su to promenili u poslednja dva meseca pre hapšenja i kokain su odvozili samo ka centralnoj Evropi, jer je između ostalog tamo skuplji. Prema podacima iz istrage, od prodaje 50 kilograma kokaina u zapadnoj Evropi mesečno su dobijali čak dva miliona evra.

Ilustracija
Ilustracijafoto: S. S.

Neposredno nakon Cvikinog hapšenja tadašnji direktor policije Milorad Veljović saopštio je "da je u Novom Sadu uhapšen jak ogranak crnogorske dilerske mafije", a posebno je istakao ime Radoslava Cvijovića. Takođe, Cviko je bliske i prijateljske odnose održavao sa Branislavom - Branom Mićunovićem i Rajkom - Rajanom Lučićem, sa kojim deli vlasništvo nad pojedinim nekretninama u Novom Sadu. Sa Lučićem i sada pokojnim Ratkom Butorovićem - Batom Kankanom, došao je u Novi Sad pre četvrt veka. Radoslav Cvijović Cviko u medijima je povezivan i sa grupom "Amerika". Međutim, za to nije bilo dokaza zbog kojih bi bio procesuiran.

Jedina fotografija Cvijovića koja je dospela u javnost jeste - sa Dragoslavom Kosmajcem. Naime, Cviko je uslikan u julu 2014. u društvu sa Kosmajcem i Ljubišom Buhom Čumetom, najpoznatijim svedokom-saradnikom u Srbiji. Njih trojica su uslikana u restoranu jednog beogradskog hotela.

Cvijović mlađi služi kaznu

Nešto više od godinu dana nakon hapšenja, u decembru prošle godine, objavljeno je da su uhapšeni u Češkoj osuđeni - Cvijović mlađi je osuđen na devet godina zatvora i 110.500 evra novčane kazne, a slične kazne dobili su i njegovi uhapšeni saradnici: Capik na 8,5 godina i 4.000 evra, a Bikić na šest godina zatvora i 11.500 evra novčane kazne.

(Kurir.rs/Blic, M.Brkić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track