ISPOVEST ŽRTVE ZELENAŠA IZ KRAGUJEVCA KOJA JE POKUŠALA SAMOUBISTVO: Pretio je da će trudnu da me siluje, ne osećam se bezbedno!
Foto: Privatna arhiva, Printscreen

UŽASNO

ISPOVEST ŽRTVE ZELENAŠA IZ KRAGUJEVCA KOJA JE POKUŠALA SAMOUBISTVO: Pretio je da će trudnu da me siluje, ne osećam se bezbedno!

Crna Hronika -

Trudnica M. V. (22) iz Kragujevca, koja je pokušala da se ubije zbog navodnog zelenaškog duga svog nevenčanog supruga N. B., dala je izjavu policiji i rekla „da je zelenaš pretio da će je kidnapovati i silovati.

Kragujevčanka, koja je u drugom mesecu trudnoće, 7. jula je popila preveliku dozu „bromazepama“. Pošto su joj lekari isprali želudac i povratili je, žena je policajcima rekla da je njen suprug od aprila imao probleme sa M. A. zbog novca za automobil.

- Ne osećam se bezbedno. I dalje mi je teško, oporavljam se od nedelje - rekla je M. V.

Dolazio im kući

Ona je ispričala da sa suprugom živi oko godinu dana u kući njegove majke u naselju Ilina voda. Kako je rekla, u aprilu je saznala da on zbog automobila ima problema sa M. A., koji je 8. jula uhapšen zbog prinude, i to nakon što je trudnica pokušala da sebi oduzme život.

- Muž me je 6. jula pozvao telefonom i rekao mi da je M. A. naleteo na njega nožem dok je bio kod druga u naselju Ilićevo. Rekao mi je da je M. A. pretio „da će me kidnapovati, odvesti na auto-put i silovati me“. Te večeri smo prespavali van kuće jer smo se plašili za svoju bezbednost - ispričala je trudnica i nastavila:

- Sutradan sam se taksijem vratila kući. Tu je bio M. A. u svojim kolima. Videla sam da na suvozačevom sedištu ima nož na rasklapanje. Pitao me je: „Gde ti je onaj ništak?“, misleći na mog muža. Rekla sam da ne znam jer nije spavao kod kuće. Pitala sam ga zašto mi preti kidnapovanjem, silovanjem i auto-putem. Odgovorio je da je samo hteo da zaplaši mog muža da bi mu vratio pare.

Psihički lose

Trudnica je posle tog razgovora sa M. A. pozvala muža da dođe kući, što je on i učinio, ali je ubrzo otišao negde.

- Nisam znala gde je otišao. Meni je to psihički mnogo teško palo. Skupila sam sve tablete po kući što sam imala i popila ih. Sećam se da sam popila dve kutije „bromazepama“. Nakon toga se više ničega ne sećam - izjavila je M. V.

Ona je objasnila i da je uhapšeni M. A. i pre ovog nemilog događaja dolazio u njihovo dvorište, da je vikao na njenog supruga i da im je uzeo porodični automobil „krajsler“.

- Muž je njemu dugovao 700 evra i uzeo je od njega neki „audi“. Zbog duga je trebalo da mu vrati „audi“ i da mu isplati 1.200 evra. U međuvremenu je M. A. uzeo naš „krajsler“, a kada mu je muž vratio dug, vratio je auto. Međutim, posle je tražio još 800-900 evra, ali muž nije više imao para - pojasnila je trudnica zbog čega je njen suprug upao u probleme sa zelenašem.

Ilegalni posao

LIHVARI SE SLUŽE UCENAMA, PRETNJAMA I BATINAMA

Zelenašenje važi za jedan od najunosnijih nelegalnih poslova.

- Zelenaš ili lihvar je osoba koja privatnim licima daje novčane pozajmice sa veoma visokim kamatama. Prilikom naplate duga, oni se često služe ucenama, pretnjama, zastrašivanjima i nasiljem. Zelenašenje je ilegalno, a osobe koje se time bave najčešće su deo kriminalnog podzemlja. Uslovi za pozajmicu kod zelenaša su često takvi da dužnik do kraja života ne može da vrati dug - objašnjava izvor.

Upozoravala ga

MUŽ ME NIJE SLUŠAO

Trudnica M. V. je u policiji rekla da je govorila suprugu da više ne kontaktira s tim zelenašem i da se ne viđa s njim.

- Govorila sam da ću ga ostaviti, ali nije me poslušao - rekla je ona.

Hronologija

SUROVI ZELENAŠI

foto: Shutterstock

APRIL 2018.

Aleksandar V. (30) iz Pirota uhapšen je zbog sumnje da je Bobanu J. (25) odsekao mali prst voćarskim makazama zbog duga od 300 evra

AVGUST 2014.

G. S. (35) iz Aleksinca pretio sugrađaninu I. S. (43) da će mu izvaditi i prodati bubrege za četiri hiljade evra na ime kamate za zelenaški dug

DECEMBAR 2008.

Velimir K. uhapšen je zbog sumnje da je iznudom i ucenama naveo na samoubistvo dužnika Zorana V. (54), kome je pozajmio 20.000 evra, a iznudio mu 40.000

Kurir.rs/Dragomir Ilić Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track