BRAČNI PAR POLA KILOGRAMA ZLATA SKRIVAO U NESESERU: Carinici u platnenoj krpi našli ogrlice s dukatima, 15 narukvica, 14 dukata i 6 pari minđuša (FOTO)
Foto: Carina Srbije

mislili da će se izvući

BRAČNI PAR POLA KILOGRAMA ZLATA SKRIVAO U NESESERU: Carinici u platnenoj krpi našli ogrlice s dukatima, 15 narukvica, 14 dukata i 6 pari minđuša (FOTO)

Crna Hronika -

Zlato je često predmet carinskih zaplena, pa je tako tokom proteklih pet godina zaplenjeno preko 60 kilograma ovog plemenitog metala, dok je od početka ove zaplenjeno već gotovo 10 kilograma zlata.

Poslednji u nizu pokušaja krijumčarenja zlata zabeležen je u večernjim časovima 17. jula 2019. godine na prelazu Batrovci, kada je u jednom neseseru otkriveno čak pola kilograma sakrivenog zlatnog nakita.

Nakit je otkriven tokom detaljnog pregleda „golf sportsven-a“ nemačkih registarskih oznaka, kojim je ka svojoj zemlji iz Austrije putovao bračni par turskih državljana.

foto: Carina Srbije

U komunikaciji sa carinicima, oni su tvrdili da se nisu slučajno našli u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave. Međutim, detaljan pregled koji je usledio je pokazao da to zapravo nije tako.

Naime, u torbi putnice je pronađen neseser koji je već na prvi pogled bio teži od uobičajenog. Ispostavilo se da je razlog tome pola kilograma zlatnog nakita, kojim je bio ispunjen.

Otvorivši neseser, carinici su u njemu zatekli platnenu krpu u koju je bilo zamotano oko 30 različitih komada zlatnog nakita: nekoliko ogrlica sa dukatima težine i do 60 grama, oko 15 narukvica teških preko 400 grama, 14 dukata različite veličine i težine i šest pari minđuša.

foto: Carina Srbije

Кako je reč o stranim državljanima sud je u hitnom postupku doneo presudu o trajnom oduzimanju neprijavljenog zlata, a putnica je uz to platila i novčanu kaznu.

Podsećamo putnike da se ličnim nakitom smatra onaj koji se nosi na sebi, međutim ukoliko na sebi ili u prtljagu nosite dosta nakita – dužni ste da ga prijavite. Veoma je važno da to učinite, jer carinici će veće količine nakita tretirati kao neprijavljene dragocenosti, pa se lako možete naći u prekršaju. Zato je najsigurnije da prijavite sve dragocenosti koje nosite sa sobom i poštedite sebe neprijatnosti i rizika da vam nakit bude privremeno ili trajno oduzet.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track