JEDAN OD OSUMNJIČENIH U AKCIJI KLAP DEJAN LAKIĆ UHAPŠEN U BEOGRADU: Postupak oko njegovog izručenja već je u toku! Za dva meseca biće u Podgorici?!
Foto: Printscreen YT

dobrA saradnjA dveju policija

JEDAN OD OSUMNJIČENIH U AKCIJI KLAP DEJAN LAKIĆ UHAPŠEN U BEOGRADU: Postupak oko njegovog izručenja već je u toku! Za dva meseca biće u Podgorici?!

Crna Hronika -

Danilovgrađanin Dejan Lakić,koji je uhapšen u Beogradu po međunarodnoj poternici jer je jedan od osumnjičen u akciji "Klap", trebalo bi da bude izručen Crnoj Gori.

Grupa, kojoj navodno i on pripada, tereti se za da je utajom poreza oštetila budžet za nekoliko miliona evra. Lakić je prethodnih dana, putem društvenih mreža, iznosio niz teških optužbi na račun brojnih zvaničnika i policijskih službenika.

Međutim, crnogorski mediji veruju da će, s obzirom na to da Lakić ima državljanstvo Srbije, procedura eventualnog izručenja biti znatno kompleksnija. Iz srpskog MUP-a poručili su da je ta akcija dokaz dobre saradnje dveju policija.

"Nakon što je juče uhapšen Dejan Lakić, koji je je u poslednje vreme objavljivao više dokaza o upletenosti članova porodice Đukanović u višemilionske pronevere, komunikacija između Srbije i Crne Gore oko njegovog izručenja već je u toku, objavio je Dan.

Ministarstvo pravde je, kako piše Pobjeda, najavilo da će poslati zahtev za njegovo izručenje, a ekstradicija se očekuje u naredna dva meseca.

S obzirom na to da Lakić ima državljanstvo Srbije, procedura eventualnog izručenja će biti znatno kompleksnija. Prema Ugovoru o izručenju između Crne Gore i Republike Srbije, na osnovu Člana 7a, stav 1, naglašava da se samo u posebnim slučajevima može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana.

-Izručenje sopstvenih državljana u cilju krivičnog gonjenja dozvoliće se ako su ispunjeni uslovi propisani ovim ugovorom samo za krivična djela organizovanog kriminala, protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, korupcije i pranja novca, za koja je prema pravu obe države ugovornice propisana kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna odnosno mera koja podrazumeva lišenje slobode, kao i za ostala teška krivična dela, odnosno teške oblike krivičnih dela, za koja je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina ili teža kazna, odnosno mjera koja podrazumijeva lišenje slobode-, stoji u 7a, stav 1.

Shodno tome, procedura o izručenju Dejana Lakića može potrajati više meseci.

Kako saznajemo, advokatske usluge Lakiću je ponudilo više beogradskih advokata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track