NAJNOVIJE OTKRIĆE! EVO KO JE SRBIN UPUCAN U GLAVU U STOKHOLMU: Saša Todorović ubijen pred ženom i detetom imao debeo dosije! UBICE NAJVEROVATNIJE SA BALKANA?!
Foto: Privatna Arhiva

otkriće

NAJNOVIJE OTKRIĆE! EVO KO JE SRBIN UPUCAN U GLAVU U STOKHOLMU: Saša Todorović ubijen pred ženom i detetom imao debeo dosije! UBICE NAJVEROVATNIJE SA BALKANA?!

Crna Hronika -

Ubistvo Saše Todorovića Trte, nakon nekoliko godina zatišja, ponovo je skrenulo pažnju na obračune kriminalnih klanova sa Balkana u Švedskoj, koji su tamo operisali još tokom 90-ih godina.

Koliko je bilo jako balkansko podzemlje tokom devedesetih godina u Švedskoj, zabeleženo je u knjizi ,,Švedska mafija autora Lasea Virupa i Matija Larsona, kao i u knjizi "Švedski kum", u kojoj istraživački novinar Nuri Kino piše o Milanu Ševu, s kojim je ubijeni Todorović bio blizak.

Nakon ubistva Saše Todorovića, koji je upucan u glavu u ponedeljak uveče ispred jedne prodavnice u najbogatijoj opštini u Švedskoj, Danderidsu, pojedini švedski mediji povezali su ovo ubistvo sa okršajem balkanskih kriminalnih grupa u ovoj državi, kao i da su ubice najverovatnije sa Balkana.

Pre Todorovića poslednji u nizu ubijenih bio je kralj stokholmskih striptiz klubova Mile Marković, koji je ubijen 2014. godine u Stokholmu. Podsećanja radi, tri osobe uhapšene su nekoliko sati nakon njegovog ubistva, uzrasta 20-30 godina, ali njihovi identiteti nisu saopšteni.

Naime, Saša Todorović navodno je bio blizak sa Draganom Kovačem i Milanom Sevom iz Bosne, dobro poznatim licem švedskog podzemlja tokom 90-ih godina, koji je nazvan i švedskim kumom, a o kojem je napisao knjigu švedski novinar Nuri Kino pod istim nazivom.

Iz obimne Ševove kriminalne biografije, čoveka na kog je pokušano nekoliko atentata, izdvaja se najpre prijateljstvo sa Draganom Dokićem Gagom i njegovim bratom Ratkom Dokićem, s čijom ćerkom se venčao 1999. Takođe, bio je blizak i sa Crnogorcem Draganom Joksovićem Joksom, koji je u to vreme važio za kralja stokholmskog podzemlja. Joksa je 1997/98. godine bio je jedan od glavnih osoba za šverc cigareta iz Srbije u Švedsku.

Kako je Ševo rekao piscu Nuriju Kinu, do sukoba bandi u Švedskoj počelo je kada su se posvađali članovi bande Ornligan sa Draganom Kovačem, Joksovićevim telohraniteljem, u jednom restoranu, a sukobu je prisustvovao i ubijeni kralj tamošnjih striptiz klubova Mile Marković. Pominje se da je do sukoba najverovatnije došlo izmedu Jokse i Ratka Dokića. Sevo počinje više vremena da provodi sa Joksovićem, koji ga je u Srbiji upoznao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i njegovim telohraniteljem Zvonkom Mateovićem. Joksović je ubijen 1998. godine u Stokholmu.

Deset krivičnih dela

Todorović je ubijen u ponedeljak ispred jedne prodavnice. Upucan je u glavu i to pred ženom i detetom, kao i još dvoje očevidaca. Todorović je i te kako bio poznat organima reda jer je odgovarao za desetak krivičnih dela. Našao se iza rešetaka 2015. godine zbog posedovanja pištolja, a nakon pretrage stana nađeno je još oružja. Hapšen je i zbog droge. Protiv njega je bila podneta prijava dok je bio u bekstvu 2002, a nakon što je nađen amfetamin u vrednosti od 65 miliona švedskih kruna. Todorevićevi saučesnici su osuđeni na 10 godina zatvora, a protiv njega je obustavljen postupak 2012. godine. Poslednjih godina bavico se ugostiteljstvom i radio distribuciju povrća zajedno sa jednim od najpoznatijih pljačkaša u Švedskoj.

Ipak, kriminalni poslovi Mateovića i Ševa nastavili su se na relaciji Švedska-Srbija, što je policija razotkrila 2003. godine, kada je Ševo o prenosu novca za tri tone kokaina govorio svom tastu Ratku Dokiću. Mateović je zatečen sa drogom, a kod Ševa su nađeni novaci oružje. Ratko Dokić ubijen je te godine. Poslednje s čime se dovodio Ševo u vezu bila je filmska pljačka trezora u Švedskoj, koju su lopovi izveli iz ukradenog helikoptera i iz trezora odneli 20.000 evra. Uhapšena su šestorica, od kojih su dvojica bili sa Balkana- Goran Bojović i Goran Živkovića

Kurir.rs / Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track