HRISTOS SE RODI, OVO JE PLJAČKA! Kako su lopovi u mantijama odneli 30 MILIONA IZ BANKE U ZEMUNU, a kako je jedan vozač odvezao 5,6 miliona evra... OVO SU NEKE OD NAJVEĆIH PLJAČKI U SRBIJI!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

kao u nekom filmu

HRISTOS SE RODI, OVO JE PLJAČKA! Kako su lopovi u mantijama odneli 30 MILIONA IZ BANKE U ZEMUNU, a kako je jedan vozač odvezao 5,6 miliona evra... OVO SU NEKE OD NAJVEĆIH PLJAČKI U SRBIJI!

Crna Hronika -

Filmskih pljački u Srbiji je bilo i ranije - od organizovanih i velikih do pljački lokalnih prodavnica i benzinskih pumpi - što je čak znalo da se završi i tragično.

Naoružani napadač odneo je džak novca iz "Banke Poštanske štedionice" u centru Subotice, što je jedna od najvećih pljački u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.

Nije poznato koliko je novca ukradeno, ali se sumnja da je reč o oko milion evra.

Povređenih nije bilo, a pljačkaš je pobegao u automobilu italijanskih registarskih oznaka koji ga je čekao u blizini, kažu očevici.

foto: Dado Đilas

Filmskih pljački u Srbiji je bilo i ranije - evo kakvih.

"Rekorder" je Milan Koprivica.

U martu 2002. on je kao vozač "Delte" dobio nalog da iz šabačke filijale "Delta banke" u zgradu "Geneksa" na Novom Beogradu preveze 11 miliona evra.

Kada su stigli kolege su počele da iznose novac, a on se odvezao sa 5,6 miliona evra.

Imao je tada 24 godine. Uhapšen je dan kasnije i zatvorsku kaznu je odavno odslužio.

Poznata je i pljačka Rajfajzen banke u Zemunu, na Božić 2002. godine, koju su izveli - "sveštenici".

Naoružani pljačkaši u mantijama odneli su tada oko 30.000.000 dinara (u raznim valutama), a legenda kaže da su upali i rekli "Hristos se rodi, ovo je pljačka".

Nikada nisu uhapšeni, ali se sumnja da su u zatvoru zbog drugih krivičnih dela.

Inače, mnogo su "unosnije" bile pljačke Pink Panter grupe - koju mahom čine državljani Srbije i Crne Gore - širom sveta, od Japana, preko Dubaija, do Francuske.

U Beogradu je bilo svakakvih situacija.

Od organizovanih i velikih pljački, do pljački lokalnih prodavnica i benzinskih pumpi - što je čak znalo da se završi i tragičnim ishodom.

Poznate su pljačke Delta banke u Mladenovcu 2003. godine, kada su pljačkaši odneli oko 10.000.000 dinara, kao i Agrobanke u Dobanovcima iz 2010. godine sa plenom od 2.000.000 dinara.

"Čuvena je ona velika organizovana pljačka kod Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici 2011. godine", kaže za BBC na srpskom novinar NIN-a Vuk Cvijić, koji se bavi hronikom.

foto: Dado Đilas

"Automobilima su presreli kombi koji je prevozio novac i odneli nekoliko miliona", dodaje on.

Kada se govori o tragičnim ishodima, najpoznatiji takav slučaj u novijoj istoriji desio se u maju 2017. godine, kada je pljačkaš upao na benzinsku pumpu u Velikom Mokrom Lugu i pucao u glavu radnici koja je nekoliko dana preminula od povreda. U trenutku pljačke u kasi pumpe bilo je 10.000 dinara.

Cvijić ističe da ima više pljački koje su državljani Srbije izvodili po svetu, pre svega u okviru Pink Panter grupe.

"Veliki pljački je bilo u Japanu, Dubaiju i Francuskoj", kaže Cvijić, ističući da iza njih, kao naručioci, uglavnom stoje velike kriminalne grupe.

"Kad su takve pljačke u pitanju reč je o ozbiljnim organizacijama", dodaje on.

Pljačka u Dubaiju iz 2007. smatra se jednom od najvećih koju je Pink Panter banda izvela - četvorica pljačkaša su tada automobilima upala u tržni centar.

Ukraden je nakit vredan 11 miliona era.

Godinu dana kasnije zbog te pljačke uhapšen je Duško Poznan, državljanin Srbije - i to slučajno, kada ga je u Monaku udario automobil dok je prelazio ulicu, pa su ga prepoznali u bolnici.

Pored nje, tu su i dve velike pljačke nakita u elitnoj tokijskoj Ginza četvrti.

Prvo je 2004. ukraden nakit vredan 26,4 miliona evra, među kojem i čuvena ogrlica "Kontesa od Vandoma", da bi isti scenario bio ponovljen tri godine kasnije kada je plen bio manji.

Za pljačku iz 2004. uhapšeni su Đorđije Rašović iz Arilja, Snežana Panajotović iz Niša, kao i Aleksandar Radulović iz Beograda, a za pljačku iz 2007. crnogorski državljanin Radovan Jelušić iz Nikšića.

Bilo je velikih pljački Pink Pantera u San Tropeu i Parizu, kao i brojnih drugih za koje se sumnja da su ih oni izvršili, a poznate su i pljačke koje su balkanski kriminalci vršili devedesetih po Zapadu.

Novinar Darko Jevtić, koji se takođe bavi hronikom, kaže za BBC da srpske kriminalne grupe na Zapadu često kradu umetničke slike, čija je vrednost velika, a da ti slučajevi retko budu rešeni.

Kurir.rs/BBC na srpskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja