KINESKI GAZDA JEZDA POBEGAO OD SMRTNE KAZNE! Ojadio zemljake za milione, a u Srbiji glumio biznismena!
Foto: Printscreen

SAZNAJEMO

KINESKI GAZDA JEZDA POBEGAO OD SMRTNE KAZNE! Ojadio zemljake za milione, a u Srbiji glumio biznismena!

Crna Hronika -

Kineski državljanin Đinlung Caj uhapšen je u Srbiji po Interpolovoj poternici iz Kine, jer je u toj državi zajedno s grupom saučesnika zloupotrebama i finansijskim kriminalom oštetio oko 4.000 sunarodnika za preko 200 miliona dolara, saznaje Kurir.

Njegov poslovni partner i saučesnik Lju Dung uspeo je da pobegne iz Srbije za Hongkong, pošto tamo ne postoji zakon o izručenju, i tako je izbegao hapšenje.

„Investitori“

Kako saznajemo, uhapšeni i odbegli Kinez su duže vreme boravili u Srbiji predstavljajući se kao investitori, pre svega u oblasti ugostiteljstva. Međutim, osim ulaganja u privredu planirali su da otkupe pojedina državna preduzeća u Srbiji, zbog čega su čak bili na razgovorima i sastancima u Vladi Republike Srbije.

- Đinlung i njegov partner Lju Dung prevarili su veliki broj sunarodnika pomoću piramidalne štednje, kao što je devedesetih bio slučaj u Srbiji s Dafiment bankom i Jugoskandik štedionicom. Oni su u Srbiji tražili sastanke s našim zvaničnicima preko Ni Vejnhonga, takođe kineskog državljanina, koji se u privrednim krugovima Srbije predstavlja kao glavni čovek Kine zadužen za jugoistočnu Evropu. Navodno, Kinezi s poternice su bili podneli i zvanične zahteve za kupovinu naše državne imovine koja ima je bila interesantna, nudeći ogromne svote novca - objašnjava izvor Kurira i nastavlja:

foto: Printscreen

- Međutim, pre nego što je uopšte započet ozbiljniji posao u vezi s tim, dvojica „biznismena“ stavljena su na Interpolovu poternicu, pa je Srbija preduzela mere da se oni što pre uhapse. Lju Dung je uspeo da pobegne, dok je Đinlung Caj uhapšen i posle nekoliko nedelja izručen Kini.

Utočište

Inače, zakoni u Kini su vrlo rigorozni, posebno kad je reč o finansijskom kriminalu, zbog čega Đinlungu verovatno preti najstroža kazna.

- Uzimajući u obzir da su ti ljudi oštetili veliki broj svojih sunarodnika za ogromnu svotu novca, prema tamošnjim zakonima Đinlung može da očekuje zatvor od 40 godina, a postoji mogućnost i da bude osuđen na smrtnu kaznu - objašnjava naš izvor zbog čega su osumnjičeni Kinezi pobegli iz svoje zemlje.

- Bežeći od smrtne kazne, Kinezi koji su se našli na optužnicama u svojoj državi utočište pronalaze u Srbiji, gde navodno imaju podršku svog sunarodnika, koji im pomaže u skrivanju, ali i u tome da ilegalno stečen novac ubace u legalne tokove - objašnjava naš sagovornik.

Sličan princip rada

I ONI SU BEŽALI OD PRAVDE

Devedesetih godina u Srbiji su osnovane Dafiment banka, na čijem je čelu bila Dafina Milanović, i Jugoskandik banka, s Jezdimirom Vasiljevićem, zvanim Gazda Jezda, na čelu. Ove banke bile su piramidalne štedionice, koje su opljačkale desetine hiljada građana. Sistem piramidalne štednje doživeo je krah 1993. kad je ušteđevina većine građana otišla u nepovrat. Protiv njih su bili pokrenuti krivični postupci, zbog čega su oboje pobegli iz Srbije.

foto: Nebojša Mandić

Bili dobro organizovani

VOĐE KLANA UHAPŠENE U RUSIJI

Ruska policija je u maju na zahtev Pekinga uhapsila dvoje kineskih državljana na aerodromu Habarovsk zbog optužbi za proneveru 1,9 milijardi dolara u okviru piramidalne prevare. Uhapšeni muškarac i 66-godišnja žena bili su vođe kriminalnog klana, a optuženi su da su prevarili preko 50.000 članova. Sumnja se da je Kinez uhapšen u Srbiji bio pripadnik te kriminalne organizacije.

Kurir.rs / Ivan Ercegovčević

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja