ČOVEK SE OBESIO ZBOG TOCILA, ALI JE KANAP PUKAO! Žrtvi pozajmio 9.000 evra, a Novaković mu za godinu i po uzeo 42.600 evra KAMATE! NEMA ZLOČINA KOJIM SE NIJE BAVIO! PAKAO! ZLO U LJUDSKOM OBLIKU!
Foto: MUP

HAPŠEN PA PUŠTAN

ČOVEK SE OBESIO ZBOG TOCILA, ALI JE KANAP PUKAO! Žrtvi pozajmio 9.000 evra, a Novaković mu za godinu i po uzeo 42.600 evra KAMATE! NEMA ZLOČINA KOJIM SE NIJE BAVIO! PAKAO! ZLO U LJUDSKOM OBLIKU!

Crna Hronika -

Mladen Novaković (37), zvani Tocilo, iz Amerića kod Mladenovca koji je uhapšen juče zbog sumnje da je organizovao narko-grupu koja je drogom snabdevala Srbiju, i od koje je do sada zaplenjeno 77 kilograma heroina i 200 grama kokaina, godinama je dobro poznat policiji.

Tocilo je, pre jučerašnjeg spektakularnog privođenja u Mladenovcu, hapšen u junu 2016. godine, i to dok je čekao poziv za odsluženje zatvorske kazne za krivično delo koje je izvršio 2008. godine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutter

Novaković je tada uhapšen u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a sa njim je priveden i Mihailo Đorđević.

U akciju njegovog hapšenja bili su uključeni i pripadnici Žandarmerije, a inspektori ispituju njihovu eventualnu povezanost sa prodajom narkotika.

Surovi zelenaš

Kriminalnu karijeru Novaković je započeo 2008, kada je uhapšen zbog zelenašenja, i to tek pošto je jedna njegova žrtva iz sela u okolini Mladenovca pokušala da se ubije jer više nije mogla da plaća zelenašku kamatu.

Naime, početkom 2007. godine Novaković je žrtvi pozajmio 9.000 evra, a tokom narednih godinu i po dana od njega je naplatio kamatu od čak 42.600 evra!

Dužnik je zbog duga rasprodao svu imovinu i pokušao da se obesi, ali mu je kanap pukao. Preživeo je, a zelenaško klupko je počelo da se odmotava. Novaković je uhapšen, osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Banda pljačkaša

Na slobodi nije mirovao, već je 2010. godine ponovo uhapšen i tada je osumnjičen da je organizovao osmočlanu bandu koja je pljačkala benzinske pumpe, menjačnice, zlatare i vozilo za transport novca FTO sistema.

U kriminalnoj grupi su bili mladići iz Mladenovca, Sopota i okoline, od kojih većina ranije nije imala problema sa zakonom. Vrednost opljačkanog plena bila je oko 20 miliona dinara. I tada je policija sumnjala da je Novaković trguje drogom, ali za to nije bilo dokaza.

Sud ga je, opet, pustio iz pritvora, iako je i tada čekao pravosnažnost presude za zelenašenje.

Slobodu je iskoristio da razgrana narko-mrežu u šumadijskim gradovima, pa je 2012. opet uhapšen...

Sa njim su privedeni i Miroljub Stepanović, zvani Mirko Ćelavi iz Mladenovca i Marko Milivojević iz Amerića, inače bivši zatvorski čuvar, kao i troje saradnika.

foto: MUP Srbije

Oni su uhapšeni u nastavku akcije koju je smederevska policija započela privođenjem petoro mladenovačkih dilera, među kojima su bili Milan Dimitrijević, zvani Bombonica, i Miloš Ignjatović, poznatiji kao Miša Konj, tada osumnjičeni a kasnije i osuđeni za trgovinu drogom na narko-tržištu u Mladenovcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Topoli i Aranđelovcu.

Interesantno je da i tada kod Novakovića, za koga se verovalo da je rukovodio kriminalnom grupom, nije nađena droga, već su narkotici bili kod njegovih saradnika.

Dilovanje heroinom za kriminalne grupe

Ni nakon toga nije odlučio da se smiri, već je počeo da se bavi trgovinom heroina, ali je ovaj put imao još osmišljeniji plan. Postao je šef kriminalne grupe, u kojoj je bilo još devet saradnika, i organizovano su krijumčarili i prodavali narkotike.

Kako kaže izvor blizak istrazi, uspevao je da se oslobodi inkriminišujućih dokaza, tačnije droge, jer je "posao" organizovao tako da narkotici nikada nisu blizu njega, već kod njegovih saradnika.

Novaković je dugo bio pod lupom istražitelja, sve dok juče nije uhapšen u zajedničkoj akciji Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i MUP.

Novaković je postao jedno od najpoznatijih imena među narko-dilerima u Srbiji.

foto: MUP Srbije

- Tocilo godinama nabavlja heroin u Turskoj tako što kupuje veće količine (desetine kilograma), a onda tu robu prebacuje u Srbiju, skladišti je i prodaje isključico drugim kriminalnim grupama, koje je, nakon obrade, puštaju na ulicu. Otprilike, snabdeva pola Srbije heroinom - kaže izvor.

Prema njegovim rečima, Tocilo ne prodaje sve zalihe droge po svaku cenu: deo skladišti i skriva čekajući bolju ponudu.

- U ovom konkretnom slučaju, heroin je bio spakovan u specijalnim burićima koji su bili zakopani i sakriveni u okolini Mladenovca - dodaje naš izvor.

Tocilo i njegova kriminalna grupa juče su pali sa 77 kilograma heroina koji su skrivali u posebnim bunerima u zemlji u okolini Mladenovca, a na paketima droge bila je nacrtana glava kobre.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track