14 ZEMUNACA PONOVO NA SLOBODI: Od siromašnih kradljivaca do gospodara života i smrti!
Foto: Privatna Arhiva

Mašina za ubijanje

14 ZEMUNACA PONOVO NA SLOBODI: Od siromašnih kradljivaca do gospodara života i smrti!

Crna Hronika -

Uspon i pad: Od vojske zloglasnog klana danas se samo o sudbini trojice begunaca ne zna ništa, devetorica najpoznatijih „zemunaca“ i dalje su iza rešetaka, dok su neki saradnici koji nisu učestvovali u brutalnim zločinima odslužili kazne

Hrvatska policija je prošle nedelje u velikoj akciji „Krtica“ uhapsila 30 osoba zbog sumnje da su pripadnicima zemunskog, škaljarskog i kavačkog klana obezbeđivali lažne pasoše te države! Interesantno je da su srpski i crnogorski kriminalci, po ugledu na nekada najmoćniju kriminalnu grupu na Balkanu, zloglasni zemunski klan, koristili usluge hrvatskih falsifikatora. - Nova generacija mafijaša je po receptu „zemunaca“ nabavljala pasoše Hrvatske, ali nijedna od sadašnjih kriminalnih grupa nije uspela da dostigne moć zemunskog klana, koji je u jednom trenutku pomislio da je postao moćniji i od države - kaže izvor. Iako je zemunski klan razbijen pre 16 godina, posle ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, priča o ovoj mafijaškoj grupi i danas ne prestaje da intrigira. Kurir je istraživao gde su sada pripadnici organizacije koja je bila označena kao mašina za ubijanje.

foto: Printscreen

Došli s juga - Od čitave grupe, samo trojica pripadnika uspela su da izbegnu rešetke - Ninoslav Konstantinović, Milan Glišović i Selman Hamidović, i o njima se i dalje ništa ne zna. Trojica nekadašnjih pripadnika klana postali su svedoci-saradnici, dok je 14 njih ponovo na slobodi pošto su kazne odslužili. Ipak, sva zvučna i značajna imena i dalje su iza rešetaka - kaže izvor. Priča o vrtoglavnom usponu i još vrtoglavijem padu nekada najopasnijeg kriminalne skupine na Balkanu počinje sredinom devedesetih, kada sa juga Srbije u Beograd dolazi Dušan Spasojević Šiptar, a za njim i njegov najbolji drug Mile Luković Kum. Iz dana u dan klan je okupljao sve više članova, koji su, u zavisnosti od poverenja koje su im vođe poklanjale, zauzimali različito mesto u hijerarhiji. Za većinu pripadnika klana priča o novcu, moći i životu na visokoj nozi završava se akcijom „Sablja“, koja je 2003. sprovedena u Srbiji posle ubistva premijera Đinđića. Vođe klana, Spasojević i Luković, ubijene su tokom skrivanja u naselju Meljak, Milorad Ulemek Legija osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, a većina pripadnika je uhapšena i osuđena na višedecenijske robije, i to za 17 ubistava, četiri otmice i dva teroristička napada. Danas, 16 godina posle „Sablje“, u kojoj je klan koji je bio na vrhuncu moći potpuno razbijen, ostali su kao simboli tog vremena sivi „audi“ iz kog su „zemunci“ sejali smrt, slike i priče o vili u Šilerovoj ulici u Zemunu, koja im je bila sedište, ali i čuvena rečenica kojom su nagoveštavali smrt: „Ideš u Kanadu“. U vreme kada je policija beležila prve aktivnosti klana, ništa nije ukazivalo da će Spasojević i Luković formirati vojsku koja je za njih bila spremna da izvrši svaki zadatak. Tada su bili poznati kao sitni lopovi, kradljivci kola i lokalni dileri. - Memljiva prostorija, jedan stari orman i dva kreveta... Sve lične stvari držali su u dva zavežljaja napravljena od čaršava. Ništa drugo nisu imali kada su iz Medveđe došli u Beograd - ispričao je jedan učesnik hapšenja Lukovića i Spasojevića 1997. Hteli da ubiju Buhu U godinama koje su usledile počeli su da rade za „surčinca“ Ljubišu Buhu Čumeta, a kada su se iz memljive sobe preselili u čuveno zdanje u Šilerovoj i pomislili da su po moći prerasli i Buhu, pokušali su da ga ubiju. Međutim, kako se ispostavilo, Čume je na kraju došao glave klanu koji je radio za njega - dok su jurili da ga likvidiraju, bio je korak ispred, postao je prvi svedok-saradnik u istoriji srpskog pravosuđa, a odlučio je da svedoči upravo protiv „zemunaca“.

foto: Kurir/Printscreen

Ubistvo premijera OSUĐENI „ZEMUNCI“ I JSO „Zemunci“ su odigrali značajnu ulogu u ubistvu premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. u dvorištu Vlade Srbije. Na maksimalne kazne od po 40 godina zatvora osuđeni su kao direktni izvršilac Zvezdan Jovanović, a kao organizator atentata Milorad Ulemek Legija, koji je takođe prema zvaničnoj sudskoj presudi uz Spasojevića i Lukovića bio i organizator zemunskog klana. U presudi se navodi i da je atentat organizovan u dogovoru sa pokojnim vođama klana, a zbog učešća u zločinu osuđeni su i visokopozicionirani pripadnici te kriminalne grupe - Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, Miloš Simović, Milan Jurišić, Sretko Kalinić i Dušan Krsmanović.

foto: Printscreen, Profimedia

Kriminolog o razvojnom putu SARADNJA S POLITIČARIMA

- Malo-pomalo, spetljali su se sa političarima, i to je označilo njihov uspon do neslućenih visina. U sve je bila umešana i DB, preko Milorada Ulemeka Legije i Jedinice za specijalne operacije. Kako su oni rasli, rasli su im i apetiti, pa su počeli da trguju većim količinama droge, obogatili su se i oformili grupu, ali su usput okupili i vrlo sposobne momke za specijalne zadatke - dobre provalnike, dobre pucače, vozače, sva podzanimanja koja su u kriminalu jako važna - objašnjava razvojni put zloglasnog zemunskog klana kriminolog Dobrivoje Radovanović. Prema njegovim rečima, neposredno pre strmoglavog pada proširili su delatnost i na otmice poslovnih ljudi. Pre 2003. „zemunci“ su bili više puta hapšeni i pritvarani, ali su uvek puštani. - U trci sa vremenom, „zemunci“ su pobedili. Uspeli su da obezbede logistiku i ubiju premijera Zorana Đinđića - kaže naš sagovornik.

foto: Profimedia

Šilerova ulica SIMBOL MOĆI KLANA

Vila u Šilerovoj, sedište zloglasnog zemunskog klana, srušena je dve nedelje nakon atentata na premijera, tokom akcije „Sablja“. Prema procenama, vredela je tadašnjih 8,5 miliona maraka i predstavljala je simbol moći klana. U zdanju u Zemunu živele su dve porodice - Spasojević i Luković, ali su česti gosti bili pripadnici klana, prijatelji vođa, ali i druge javne i ugledne ličnosti. - Šilerova je bila centar u koji su mnogi političari odlazili, neki po informacije iz sveta kriminala, neki da sarađuju, a neki su voleli da se druže sa uglednim ljudima u podzemlju. Upravo je poslednje koštalo života premijera, a zato su i pušteni iz CZ, zbog tih veza - kaže Dobrivoje Radovanović.

foto: Printscreen

Milan Jurišić Jure SAMLELI GA I NAPRAVILI GULAŠ

foto: Privatna Arhiva

Milan Jurišić Jure, jedan od viđenijih „zemunaca“, vodio se kao begunac sve do 2010, kada je Sretko Kalinić otkrio da je on mrtav od 2006. i da istražitelji njegove ostatke mogu da pronađu u reci Manzanares u Madridu. Pretragom reke zaista je pronađeno 50 kostiju, deo lobanje, za koje je utvrđeno da su Jurišićevi, ali su otkriveni i delovi mašine za mlevenje mesa. Kalinić je otkrio da su od Jurišića napravili gulaš, kojim su poslužili Vladimira Milisavljevića. Nekoliko godina kasnije i Milisavljević je uhapšen u Španiji, gde trenutno služi višegodišnju zatvorsku kaznu, i to sa najokorelijim kriminalcima, ali i teroristima.

foto: Printscreen

Najveća misterija KONSTANTINOVIĆ NIKADA NIJE PRONAĐEN

Jedini pripadnik klana o čijoj se sudbini ni danas ništa ne zna je Ninoslav Konstantinović. On je uspeo da izbegne hapšenje u akciji „Sablja“ i, navodno, neko vreme se skrivao sa odbeglim pripadnicima ove grupe, koji su kasnije pohapšeni, ali od njega nije bilo ni traga. Međutim, posle hapšenja Sretka Kalinić u Zagrebu, ovaj „zemunac“ navodno je otkrio da su Konstantinovića ubili i njegovo telo zakopali pored auto-puta Beograd-Zagreb, ali telo nikada nije nađeno, pa se on i dalje zvanično vodi kao begunac pošto je osuđen na 35 godina zatvora.

foto: Privatna Arhiva

Podmladak PAJSER BRIGADA - ODRED ZA MUČENJE

Zemunski klan, čiji su članovi osuđeni na ukupno 445 godina robije, imao je i svoj podmladak - takozvanu pajser brigadu, koju je osmislio navodno Dušan Spasojević 1998. godine. U ovu brigadu „zemunaca“ okupljao je mladiće koji su bili kandidati da postanu deo prve postave. Njihov zadatak bio je da naplaćuju dugove od narkomana i dilera, a ostali su poznati po mučkom zlostavljanju - žrtve su prebijali palicama, sipali im so na rane koje su im pravili, zlostavljali ih tako što su ih nabijali na kuke za kačenje mesa i čiviluke, palili i pekli žaračem. Marko Adamović, jedan od vođa „pajser brigade“, preminuo je 2008. godine u KPZ Sremska Mitrovica tokom izdržavanja kazne, a prema pisanju medija, uzrok smrti je bio dijabetes, od koga je bolovao.

foto: Kurir

Ne propustite SUTRA JE VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE: DANAS POKLON! Ikona u zlatotisku s molitvom na poleđini

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti poklon - luksuznu ikonu u zlatotisku sa molitvom.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i postoje razna narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Prema narodnim verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva - vedro nebo obećava dobru letinu.

foto: AMG

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Jelena Ivić - Jelena Spasić Foto: privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track