OSUĐEN FUNKCIONER SO ČUKARICA: Dve godine zatvora zbog prevare golmana Vladimira Stojkovića
Foto: Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić

KAžnjen

OSUĐEN FUNKCIONER SO ČUKARICA: Dve godine zatvora zbog prevare golmana Vladimira Stojkovića

Crna Hronika -

Presuda: Specijalni sud proglasio Uroša Jankovića krivim jer je reprezentativcu Vladimiru Stojkoviću, uz pomoć dvojice saučesnika, prodavao tuđe placeve

Uroš Janković (40), bivši potpredsednik opštine Čukarica, osuđen je juče u Specijalnom sudu u Beogradu na dve godine zatvora, ali i novčanu kaznu od dva miliona dinara, jer je zajedno sa dvojicom saučesnika prevario fudbalskog reprezentativca Vladimira Stojkovića, kome je prodavao tuđe placeve u Makiškom polju.

Istom presudom, Specijalni sud je naložio da se Jankoviću oduzme protivpravna imovinska korist od čak 4,5 miliona dinara, dok je oslobođen optužbi da je bio član organizovane kriminalne grupe.

Jankovićevi saučesnici, Vladimir Đurković, koji se predstavljao kao advokat, i fudbalski menadžer Miroslav Stefanović, ranije su sklopili sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom i osuđeni su na kazne od 19 meseci zatvora, odnosno godinu dana kućnog zatvora.

Sudija Zorana Trajković rekla je da je tročlano sudsko veće jednoglasno donelo presudu.

U kratkom obrazloženju presude je navela da je dokazano da je Janković zajedno sa saučesnicima doveo Stojkovića u zabludu, prodajući mu, uz falsifikovanu dokumentaciju, tuđe placeve. Potom se osvrnula i na svedočenje prevarenog fudbalera, koji je na suđenju pokušao da odbrani optuženog Jankovića i za prevaru optuži njegove saučesnike.

- Veće smatra da njegov iskaz nije bio uverljiv i da je imao za cilj da poboljša položaj Jankovića tako što će se uskladiti s njegovom odbranom - navela je sudija.

Advokat Dragan Palibrk, jedan od Jankovićevih branilaca najavio je da će uložiti žalbu Apelacionom sudu.

- Smatram da nema dokaza za osuđujuću presudu i ne znam kako će sud obrazložiti zašto je osudio Jankovića. Nejasno mi je kako je sudsko veće našlo da je počinjena prevara ako taj koji je navodno prevaren kaže da nije - kazao je advokat Palibrk.

Stojke promenio ploču

Nije me prevario Janković

Iako je tokom istrage Stojković optužio Jankovića za prevaru tražeći od njega odštetu, tokom suđenja je promenio iskaz.

- Od momenta kad sam prijavio prevaru, desilo se dosta toga. Tri godine sam razmišljao i shvatio da sam se ogrešio o Uroša Jankovića. Ja sam tada njega video kao glavnog krivca, bio sam uvređen i povređen, bio je čovek kome sam verovao i zato sam u nekim stvarima malo prenaglio. U tom trenutku to je bio moj lični utisak, ali želim da spavam s mirnom savešću - kazao je na sudu Stojković, ali mu sudije nisu poverovale.

Kurir.rs / Ivan Milićević

Foto: Uroš Janković, Vladimir Stojković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track