KOBNA GREŠKA VOĐE ŠKALJARACA! Plaćene ubice pratile ga mesecima, a evo kako su ga LOCIRALE!
Promenio lični opis... Igora Dedovića koštao života susret sa porodicom, Foto: Printscreen, Interpol

NAJVEĆI MAFIJAŠKI RAT NA BALKANU

KOBNA GREŠKA VOĐE ŠKALJARACA! Plaćene ubice pratile ga mesecima, a evo kako su ga LOCIRALE!

Crna Hronika -

Poslednji dan: Supruge ubijenih Igora Dedovića (43) i Stevana Stamatovića (43), vođa škaljarskog klana, navodno su s decom u Grčku stigle 25. decembra 2019. i ubice su ih od tada pratile, a dan posle filmske likvidacije u restoranu trebalo je da se vrate u Crnu Goru, pišu grčki mediji

Plaćene ubice koje su mesecima pokušavale da uđu u trag vođi škaljarskog klana Igoru Dedoviću (43) otkrile su da je njegova lokacija Atina na grčki Božić, 25. decembra prošle godine, kad su njegova žena i supruga Stevana Stamatovića (43) sa decom doputovale u prestonicu Grčke.

foto: Printscreen

Kako saznaju lokalni mediji, dve porodice su u nedelju bile na „oproštajnoj večeri“ jer su žene i deca Dedovića i Stamatovića za sutradan planirali povratak u Crnu Goru. - Sumnja se da ubice nisu mogle da uđu u trag vođi klana Igoru Dedoviću, koji je za skrivanje koristio falsifikovana dokumenta i promenio lični opis, pa su odlučili da prate njegovu porodicu - objasnili su izvori upućeni u istragu.

foto: Printsceeen

Dedović i Stamatović, podsetimo, ubijeni su u nedelju oko 18.30 sati, dok su s porodicama sedeli u prepunom restoranu u Atini. U pucnjavi je ranjena i Stamatovićeva supruga, a kamere u restoranu navodno su snimile napad, koji je, prema rečima očevidaca, trajao svega tridesetak sekundi. - Sumnja se da su ubice od gregorijanskog Božića pratile supruge. Očevici su ispričali da su vođe „škaljaraca“ s porodicama najmanje dva puta nedeljno dolazile u restoran u kom su u nedelju i ubijeni. Očigledno je da su ih ubice pratile, prikupljale informacije o navikama i kretanju i iskoristile trenutak kad su bili opušteni i manje oprezni - preneli su grčki mediji. Oni nisu otkrili kada su u Grčkoj utočište pronašli Dedović i Stamatović, ali navode da su bili izuzetno oprezni.

foto: Printsceeen

Kao na filmu

- Nisu imali svoje automobile, već su se prevozili isključivo taksijem. Koristili su falsifikovana dokumenta, a Dedović je znatno smršao i pustio bradu. Trudili su se da ne skreću pažnju na sebe - opisali su oni kako su „škaljarci“, za kojima su tragale ubice, ali i crnogorsko pravosuđe, živeli u Grčkoj.

Kako je Kurir pisao, veruje se da je ubistvo Dedovića i Stamatovića nastavak obračuna škaljarskog i kavačkog klana, koji je od 2015. do danas odneo preko 40 života. Sagovornici Kurira navode da je zločin u Atini zadao veliki udarac „škaljarcima“, koji su praktično obezglavljeni, jer im je jedan vođa - Dedović, likvidiran, a drugi - Jovan Vukotić, u ekstradicionom pritvoru u Beogradu. S druge strane, vođe „kavčana“ Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer su na slobodi. - Ubistva su počela na teritoriji Srbije i Crne Gore, ali kako se rat dva klana, koja su do 2014. bila jedna kriminalna grupa, razbuktavao, krvavi obračuni preselili su se i na teritorije Španije, Austrije, a sada i Grčke. Očito je da su pripadnici klanova shvatili da im naše dve države nisu sigurna teritorija, pa su se tako preselili u druge balkanske zemlje i šire - kaže sagovornik Kurira.

O brutalnosti zločina, koji su gosti restorana opisali kao scenu iz akcionih holivudskih filmova, svedoči to što su četvorica napadača „mirno i hladnokrvno ušetala u objekat i odmah prišla stolu za kojim su sedeli Crnogorci“. Kako navode, Dedović i Stamatović nisu stigli da reaguju. - Bili su maskirani i imali kapuljače na glavama. Dvojica su bez oklevanja prišla stolu, ispružila ruke i precizno pucala Dedoviću i Stamatoviću u glavu i grudi, dok su druga dvojica motrila na ostale goste. Posle pucnjave, u kojoj je ispaljeno oko 25 hitaca iz automatskog oružja, u opštem metežu i pometnji išetali su napolje i seli u crni džip koji ih je čekao - preneli su izjave očevidaca grčki mediji.

Deca su vrištala

Grčki mediji pisali su juče o dvostrukom ubistvu u Atini. - Izgledalo je kao scena američkog filma. Muškarci su upali i počeli da pucaju. Niko nije mogao da zaustavi metke. Deca su vrištala. Jedan je odmah ostao mrtav na stolici na kojoj je sedeo - rekao je jedan od svedoka za portal Star, dodavši da se sve dogodilo za pola minuta.

Dok policija istražuje zločin koji se dogodio pred više desetina gostiju restorana i uplašenom decom, mediji konstatuju da je to još jedan znak da se u tu zemlju „uvoze kriminalci“.

Takođe, podseća se da ovo nije prvo ubistvo na javnim mestima i navode primere egzekucije albanskih i italijanskih mafijaša u grčkim kafićima, kao i ubistvo srpskog biznismena Vladimira Bokana. Grčki mediji podsećaju i da je prijavljeno još najmanje 30-40 napada na pripadnike gruzijske, ruske, italijanske i meksičke mafije, kao i mnoge arapske kompanije za naoružavanje. U komentarima na tekstove grčkih portala o dvostrukoj likvidaciji u Atini ocenjuje se da je zemlja postala „raj za globalni kriminal“, da je ovo područje postalo „igralište ruskih, srpskih i arapskih kriminalaca“, da će južna predgrađa Atine „postati Bejrut“.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objasnio je za Kurir da ubistva u Grčkoj predstavljaju vrhunac surovosti, agresivnosti, primitivizma, ali i nadmoći. - Pokazali su snagu, da mogu da ubiju pred puno ljudi, čak i pred decom, ali i da se ne sekiraju mnogo za otkrivanje i hapšenje. Ono što se može očekivati je revanš klana koji je pretrpeo gubitak. To je deo igre koja važi u organizovanom kriminalu, pogotovo u narko-kriminalu - rekao je Radovanović i objasnio da je u ovom slučaju prekršeno čak i nepisano pravilo u mafijaškim obračunima, da se isključivo cilja žrtva i da se ne rizikuju životi drugih, naročito ne dece.

Supruga ubijenog Ne znam zašto je bio begunac

Supruge ubijenih Dedovića i Stamatovića rekle su policiji da su došle u Grčku kako bi provele praznike sa muževima. Izjavile su da ne znaju gde su Stamatović i Dedović odseli. Takođe, istakle su da su došli taksijem. Jedna od udovica žrtava rekla je policiji da je znala da je njen suprug begunac, a obe su istakle kako nisu upoznate s njihovim poslovnim aktivnostima i njihovim učešćem u kriminalnim krugovima.

Ubistvo Veska Vukotića najveći udarac „škaljarcima“ Osvetu najavili u novinama

Najveći udarac pre ubistva Dedovića „škaljarskom klanu“ zadat je u aprilu prošle godina, kad je ubijen otac Jovana Vukotića Veselin Vesko Vukotić. U čituljama koje su objavljene tada u dnevnim novinama, ali i onim koje su se pojavile posle likvidacije istaknutog člana „kavačkog klana“ Vladimira Roganovića u Beču u decembru 2018, najavljena je osveta. - Istražitelji su uvereni da su „kavčani“ brutalnu osvetu za ubistvo Roganovića najavili u čituljama, pre svega misle na pesmu koju mu je posvetio Radoje Zvicer, ali i čitulju potpisanu s „Bata“ a u kojoj je pisalo „da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide“ - kaže naš sagovornik i dodaje da veruje da su sinovi pokojnog Vukotića, u čitulji koja je objavljena posle njegovog ubistva, takođe najavili da će osvetiti oca.

foto: Marina Lopičić

Jovica Vukotić Grci ga zovu Ivan Porše

Grčko pravosuđe je 2018. godine raspisalo poternicu za Jovicom Vukotićem, zbog sumnje da je on misteriozni čovek poznat pod nadimkom Ivan Porše za kog se sumnja da je organizovao šverc 135 kilograma kokaina vrednog 15 miliona evra, koji je zaplenjen krajem 2017. u letovalištu Varkiza u blizini Atine. U akciji grčke policije tada je uhapšen Matija Matijašević iz Vrbasa. Vukotić je trenutno u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, pošto je Crna Gora tražila njegovo izručenje zbog sumnje da je s Dedovićem učestvovao u pokušaju ubistva supruge vođe suparničkog klana Tamare Zvicer.

Predsednik Aleksandar Vučić Zabranom ulaska sprečeni obračuni u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da su u Atini ubijeni Crnogorci, a ne Srbi, kao i da je sada jasno koliko je bila važna zabrana brojnim osobama iz kriminalnog miljea, naročito iz Crne Gore, da ulaze na teritoriju Srbije. - Krvavi pir koji se dogodio u Atini desio bi se u Beogradu da takve mere nismo preduzeli - istakao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

Božidar Spasić Napad je dugo pripreman

Božidar Spasić, bivši operativac DB, smatra da je likvidacija Dedovića i Stamatovića dugo pripremana, ali da je začuđujuća nonšalantnost s kojom su ubijeni sedeli s porodicama u restoranu, iako im je jasno da rat u kom su uveliko traje i odnosi žrtve. - Inače, restorani su mesta gde se retko izvršavaju ovakva ubistva - kaže Spasić.

foto: Marina Lopičić
foto: Kurir

Kurir.rs/ Ekipa kurira Foto: Printscreen, Interpol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track