KRV I TUGA S JUGA: Petorica vođa mrtvi, nekoliko ranjeno! BRUTALAN RAT U KOM STRADAJU GROBARI!
Bori se za život... Nenad Alajbegović, Foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

NASTAVLJA SE SERIJA NAPADA NA VIĐENIJE NAVIJAČE PARTIZANA!

KRV I TUGA S JUGA: Petorica vođa mrtvi, nekoliko ranjeno! BRUTALAN RAT U KOM STRADAJU GROBARI!

Crna Hronika -

Nova meta: Nenad Alajbegović (39), zvani Alibeg, jedan od vođa Partizanove navijačke grupe Zabranjeni, koji je teško ranjen u subotu, još jedna je žrtva serije napada u kojoj su mete pripadnici nekoliko navijačkih grupa i frakcija ovog kluba

Nenad Alajbegović (39), zvani Alibeg, jedan od vođa Partizanove navijačke grupe Zabranjeni, koji je teško ranjen u subotu, još jedna je žrtva serije napada u kojoj su mete viđeniji pripadnici nekoliko navijačkih grupa i frakcija ovog kluba.

Podsetimo, u poslednjih nekoliko godina ubijena su čak četvorica vođa sa južne tribine i teško ili lakše ranjeno nekoliko njih u žestokoj borbi za prevlast na tribinama, ali i u kriminalnim poslovima. Grobari su u oktobru 2019. pretrpeli još jedan gubitak, kada je od srčanog udara iznenada preminuo Goran Klještan Boske (43), jedan od vođa navijačke grupe Šedouz.

Povukao se sa tribine

Alajbegović je izrešetan u subotu uveče u sačekuši na Novom Beogradu i on se i dalje nalazi u teškom stanju. - Na ulici su ga sačekala dvojica naoružanih napadača. Jedan je imao prigušivač, a drugi ne. Pucali su u njega i pobegli - rekli su naši izvori uz napomenu da je na Alibega pucano i 2010, takođe na Novom Beogradu, ali su ga sva tri metka promašila:

- Alibeg se poslednjih godina nije pojavljivao na tribini, naročito posle ubistva Alena Kostića Kubija 2016. godine, jednog od vođa Zabranjenih, ali je i dalje uticajan među navijačima. Poznato je da su Zabranjeni u žestokom sukobu sa suparničkom grupom Alkatraz. Jasno je da je jedan od mogućih motiva napada sukob među navijačima, ali i u podzemlju, jer je Alajbegović poznat policiji po brojnim krivičnim delima.

foto: Dado Đilas

Serija krvavih obračuna među navijačima Partizana traje godinama, jer su odavno podeljeni u nekoliko grupa i frakcija. Na tribinama su, kako kod kuće, tako i na gostovanjima, podeljeni na čak tri mesta, a na prvenstvenoj utakmici s Čukaričkim pojavila se još jedna grupa, što je nagovestilo nove sukobe. - Početkom novembra prošle godine u Beogradu je ubijen Ljubomir Marković zvani Kića, jedan od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz. I tada se spekulisalo kao i ovih dana - da je u pitanju nastavak žestokih obračuna zbog tribina, ali i kriminalnih poslova - kaže naš sagovornik.

Stručnjaci ne sumnjaju da je organizovanim navijačkim grupama sport samo paravan za kriminalne aktivnosti kojima se zapravo bave. Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže za Kurir da je sačekuša na Novom Beogradu samo nastavak krvavog obračuna na stadionima koji tinja već decenijama. - Sačekuša koja se dogodila Alajbegoviću nije novost, jer je on ranjavan i ranije. Vođe navijača se ne sukobljavaju zbog voljenog kluba, već je u pitanju prevlast na tržištu - dilovanje droge, obezbeđenje beogradskih klubova, zelenašenje, razbojništvo i ostale kriminalne radnje. Motiv ovog krvavog obračuna može biti opomena za neki dug ili je pak u pitanju nešto drugo - rekao je Spasić i dodao:

- To što se Alibeg vodi kao bivši vođa, donekle nije tačno, jer su se sve vođe donekle povukle nakon ubistva Aleksandra Stankovića i napada na upravu Partizana. Želeli su da se povuku kako bi što manje sebe izlagali opasnosti i kako ne bi upadali u oči suparnicima istog kluba, a na njihovo mesto su stavljali nepoznate mladiće, a oni bi iz senke i dalje vodili sav posao, kao i do sada.

Trgovina drogom

Kriminolog Dobrivoje Radovanović rekao je za Kurir da je primarni posao vođa navijača trgovina narkoticima:

- Pored toga, rade kao obezbeđenje po gradu, ucenjuju, iznuđuju novac. Neretko su umešani u poslovanje klubova, pa po nalogu uticajnih ljudi obavljaju privatne poslove.

Njihova snaga je najveća u krugu oko samih stadiona, „delije“ drže Voždovac, „grobari“ su jaki na Dorćolu, a „radovci“ neprikosnoveni na Banjici, gde čak, navodno, štite pojedine restorane. Vođe su te koje ubiru sav profit od nelegalnih aktivnosti kojma se bave. Među njima nema demokratije, vlada stroga podela aktivnosti i zaduženja, ali je vođa taj koji donosi sve odluke, dok ih ostali izvršavaju. Biti vođa danas je vrlo unosan posao, jer su oni zapravo deo uprave kluba.

RASKOL MEĐU „GROBARIMA“ TRAJE DEVET GODINA

foto: Profimedia

Navijači Partizana podeljeni u tri frakcije - Grobari Jug, Partizanovci i Zabranjeni. Razjedinjeni su još od 2011. Te godine su se se Zabranjeni izdvojili od Grobara na južnoj tribini. Zabranjeni dalje dolaze na utakmice i trenutno su na istočnoj tribini.

Novi sukob dogodio se u decembru 2017. godine, kada je deo „grobara“ sa Novog Beograda iz grupe Vandal bojs pokušao da preuzme Jug, kojim dominiraju Janjičari. Sa njima je tada bilo i nekoliko stranih državljana i MMA boraca iz Splita, koji su brutalno prebijeni i izbačeni sa juga pa pohapšeni.

To je rezultiralo stvaranjem nove frakcije Partizanovci, predvođene Milošem Radisavljevićem Kimijem, koja utakmice gleda takođe sa istočne tribine stadiona Partizana.

SRČANI UDAR

GORAN KLJEŠTAN BOSKE (43) 8. oktobar 2019.

foto: Privatna Arhiva

Goran Klještan Boske, pripadnik navijačke grupe Šedouz preminuo je u teretani u Ulici Borivoja Stevanovića u Beogradu. Bio je poznat zbog pretnji upućenih novinarki Brankici Stanković. Odlukom Apelacionog suda od oktobra 2013. godine, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, Klještan je kažnjen uslovno sa deset meseci zatvora, sa rokom provere od četiri godine.

RANJENI

BRAĆA VAVIĆ

foto: Privatna Arhiva

Aleksandar je najpre bio vatreni navijač Zvezde, a zatim je prešao da bodri grupu Alkatraz. On je 2013. bio osuđen na 12 meseci zatvora zbog ranjavanja Stefana Gajića na Karaburmi. Godinu dana pre ove presude, ranjen je u sačekuši, gde je pogođen u karlicu u blizini Pete beogradske gimnazije. Početkom oktobra 2014. godine na meti se našao i Nikolin i Aleksandrov brat Đura. Naime, dok je sedeo u vozilu na Zvezdari, na njega je pucano iz auta u pokretu, a tom prilikom ostao je nepovređen. Nikola je bio upucan u noge ispred poznatog kluba na Terazijama.

Debeo dosije

ALIBEG IMA 68 KRIVIČNIH PRIJAVA!

foto: printscreen

Alajbegović, bivši vođa Partizanove navijačke grupe Zabranjeni, koji je ranjen na Novom Beogradu, pre ove preživeo je još dve sačekuše na Novom Beogradu - 2010. godine i u junu prošle godine, kada je upucan u stomak. On je prvi put priveden kada je imao svega 12 godina, a već sa 16 godina je osuđen kao maloletnik i poslat je u Vaspitno-popravni dom u Kruševac. Do 2011. zaradio je 68 krivičnih prijava i tri puta je bio osuđivan na zatvorsku kaznu - zbog nanošenja teških telesnih povreda, posedovanja nelegalnog oružja i zbog privrednog kriminala. I Nenadov brat Dejan je bio jedan od vođa navijača Partizana i ubijen je pre 15 godina.

UBIJENI

Aleksandar Stanković (30) 13. oktobar 2016.

foto: Privatna Arhiva

Vođa navijača Janjičara ubijen je dok je ulazio u svoj automobil u blizini Centralnog zatvora, kod stadiona Obilića, a njegove ubice nisu nađene. On je bio jedan od najmoćnijih navijača na južnoj tribini. Uspešno je izbegavao odlazak na petogodišnju robiju, na koju je osuđen još 2013. godine zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, a hapšen je i 2006, kada je označen kao vođa dilera droge u beogradskom naselju Medaković.

Alen Kostić Kubi (27) 13. avgust 2016.

foto: Facebook Printscreen

Vođa navijača grupe Zabranjeni bio je dobro poznat policiji. Ubio ga je komšija u Železniku i to posle problema koji nisu u vezi sa navijanjem. Bio je ranjen u sačekuši 2013. godine. Njegov odlazak koji je odjeknuo Beogradom doveo je do toga da njegova sahrana bude nalik navijačkoj tribini tokom utakmica. Takođe, osumnjičen je za pokušaj ubistva Jugoslava D. (44), koga je pretukao štanglom.

Aleksandar Joksić (35) 29. septembar 2015.

foto: Privatna Arhiva

Vođa navijačke grupe Jang bojs ubijen je u Rakovici. Nepoznati napadač je na njega ispalio četiri hica, a poslednji, peti metak, Joksića je pogodio u glavu. Kada je policija stigla na mesto ubistva, on je u desnoj ruci držao mobilni telefon, koji je zvonio. Pretpostavlja se da se video s ubicom, s kojim se posvađao, nakon čega je osumnjičeni izvadio pištolj i ispalio smrtonosne hice. Važio je za nekog ko je više bio u zatvoru nego na stadionu. Dugo je sa svojom grupom bio član frakcije Zabranjeni.

LJUBOMIR KIĆA MARKOVIĆ (39) 1. novembar 2019.

foto: Privatna Arhiva

Izrešetan je u Ulici Grčića Milenka na Pašinom brdu i on je poslednja žrtva serije krvavih likvidacija u kojima su mete pripadnici navijačkih grupa, a koje bezmalo traju pune dve decenije. Ubijeni Marković bio je označen kao jedan od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz, a sumnja se da je motiv likvidacije borba za prevlast na tribinama. Posebnu pažnju javnosti izazvala je njegova sahrana kojoj je prisustvovalo blizu hiljadu ljudi, kao i brojne čitulje i poslednji pozdravi koje su mu upućivale „kolege“ sa stadiona.

Kurir.rs/ ekipa Kurira Foto: Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track