OTKRIVENO ZA KOJI KARTEL SU CRNOGORCI ŠVERCOVALI TONE KOKAINA: Drogu je trebalo da istovare na Balkanu, traže naručioce
Foto: Uprava policije CG

DETALJI ISTRAGE SPEKTAKULARNOG HAPŠENJA

OTKRIVENO ZA KOJI KARTEL SU CRNOGORCI ŠVERCOVALI TONE KOKAINA: Drogu je trebalo da istovare na Balkanu, traže naručioce

Crna Hronika -

Uhapšeno je još šest osoba, a istražitelji pokušavaju da otkriju kome je droga čije je odredište bilo luka Solun u Grčkoj trebalo da bude dopremljena

Na brodu „Aresa“, na kom je pronađeno i zaplenjeno 5,7 tona kokaina, holandska policija je otkrila i 50.000 tableta ekstazija, veliku količinu evra, dolara, ali i novčanica nekih arapskih država. Kako prenose mediji, detaljna pretraga teretnog broda i dalje traje jer se veruje da na njemu ima još skrivene droge!

Policija je lisice na ruke stavila, kako je Kurir pisao, devetorici crnogorskih državljana koji su bili članovi posade broda, a među njima je i Nikola Martinović (41), rođen u Novom Sadu. U međuvremenu, uhapšeno je još šest osoba, a istražitelji pokušavaju da otkriju kome je droga čije je odredište bilo luka Solun u Grčkoj trebalo da bude dopremljena.

foto: Twitter / Uprava policije Crne Gore

U akciji i američka DEA

- Nije zvanično saopšteno da li je utvrđeno za koga su Crnogorci prevozili drogu teretnim brodom „Aresa“, odnosno kome je trebalo da bude dostavljena u Solunu.

Prvi rezultati istrage pokazuju da su u šverc umešani karteli koje u Venecueli vode Kolumbijci Aleks Sad i Alvaro Pulido, zvani Cuči - otkrili su izvori iz istrage. Kako navode, u otkrivanje svih detalja, uključujući i finansijera ogromnog tovara, uključila se i američka DEA.

foto: Twitter / Uprava policije Crne Gore

Droga velike čistoće, čija je vrednost oko 300 miliona evra, na uličnom tržištu dostigla bi iznos na više od milijardu i po. Brod „Aresa“, na kom su bili crnogorski moreplovci, navodno je lociran i praćen tokom cele rute plovidbe duž Južne Amerike. Pri svakom ulasku i izlasku iz luke imao je posebnu opservaciju.

- Brod pun metalnog otpada, koji je zapravo služio kao paravan za kokain, isplovio je u nedelju u 16.57 sati prema Grčkoj, gde je trebalo da stigne krajem marta. Operacija obalske straže započela je praktično u ponedeljak, kada je ovaj teretnjak primećen u vodama Arube - kaže izvor i dodaje:

foto: Printscreen Facebook

Grčke luke

- Brod je presretnut u utorak u 3.47 sati, nakon čega ga je kapetan u pratnji policije odvezao do pristaništa Oranjestad, gde je policija već čekala. Istog dana pronađeno je 200 paketa sa 5,7 tona kokaina.

Istražitelji pokušavaju i da utvrde da li je kokain trebalo da bude istovaren u grčkim lukama ili je planirano da brod presretnu manja plovila, na koja bi bila prebačena droga.

Velika zarada

GRAM KOKAINA PLAĆAJU DVA EVRA, A PRODAJU ZA 100!

Prema podacima istražitelja, droga je najverovatnije nabavljena u Kolumbiji, gde na veliko gram belog praha košta dva dolara. - Kad kokain stigne na evropsko tlo, njegova cena je višestruko veća i iznosi i po 100 evra za gram - objašnjavaju sagovornici.

- To bi pomoglo u otkrivanju krajnjeg naručioca, to jest pripadnika grupe koja je naručila kokain - dodaju oni.

(Kurir.rs / B. T. - J. S. / Foto:Uprava policije CG)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track