KORONAVIRUS ODLOŽIO SUĐENJE VOĐI KLANA AMERIKA: Zoranu Jakšiću sude i u Veneciji
Foto: Printscreen

kokain

KORONAVIRUS ODLOŽIO SUĐENJE VOĐI KLANA AMERIKA: Zoranu Jakšiću sude i u Veneciji

Crna Hronika -

Italija: Novi postupak protiv Srbina, posle ukidanja prvostepene presude kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora zbog šverca narkotika iz Urugvaja u Italiju,trebalo je da počne danas

Ponovljeno suđenje Zoranu Jakšiću, jednom od vođa kriminalnog klana „Amerika“, i dvojici njegovih saradnika pred sudom u Veneciji, koje je bilo zakazano za danas, odloženo je zbog epidemije koronavirusa u Italiji!

Kako je za Kurir potvrdila advokat srpskog porekla Gordana Kozlovački Pasini, odbrana je insistirala na odlaganju početka suđenja.

foto: Privatna Arhiva

Bili nedostupni

Jakšić je, podsetimo, prvostepenom presudom suda u Veneciji bio osuđen na 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 60.000 evra zbog sumnje da je organizovao šverc kokaina iz Urugvaja u Veneciju u aprilu 2009. Istom presudom na kaznu od po 10 godina zatvora bili su osuđeni i njegovi saradnici Mladen Miljanić i Braim Sirani. Apelacioni sud je tu presudu ukinuo i naložio ponavljanje postupka. - Početak suđenja bio je zakazan za danas, ali tražili smo odlaganje jer optuženi nisu mogli da dođu, a da ne ugroze svoje zdravlje. Poznato je da je Italija trenutno epicentar koronavirusa i zbog toga je suđenje odloženo - kaže za Kurir advokat Kozlovački Pasini, koja zastupa Miljanića.

Prva presuda ukinuta je jer trojici osumnjičenih uopšte nisu uručeni pozivi za suđenje. - Za italijanski sud optuženi u postupku su bili nedostupni i suđeno im je u odsustvu, pošto im je država dodelila jednog advokata po službenoj dužnosti. Ali prema mišljenju apelacionog suda u Veneciji, nije izvršena neophodna revnosna potraga za optuženima kako bi im se dostavila optužnica. Na taj način im je onemogućeno da se adekvatno brane - preneli su italijanski mediji i dodali da je sud 16. oktobra 2018. poništio prvostepenu presudu, koja je doneta 2013. godine.

Zoranu Jakšiću i dvojici optuženih, kako navode, na teret se stavlja krivično delo narko-trafiking.

Velika količina

- Sumnja se da su Jakšić i prvi čovek grupe „Amerika“ Mileta Miljanić iz Urugvaja brodom „MSC Armonija“, koji je uplovio u Veneciju 6. aprila 2009, dovezli veliku količinu kokaina. Operativci su navodno bili Miljanićev rođak Mladen Miljanić, koji je živeo na relaciji Milano-Beograd, kao i Braim Sirani. Za prenos kokaina, navodno, bio je zadužen mornar Dejan Ivanović, koji je drogu trebalo da odnese u jedan hotel u Veneciji u kom je i uhapšen - objašnjava naš izvor.

Jakšić je 2013. uhapšen u Peruu zbog šverca droge i osuđen je na 20 godina zatvora.

KO JE ZORAN JAKŠIĆ

  • Uhapšen je u julu 2016. kada je pokušavao da pređe granicu između Perua i Ekvadora
  • Imao je 46 lažnih identiteta, zbog čega je nazvan „čovek sa 1.000 lica“
  • Njega traže BiH, Grčka, Nemačka, Australija, Argentina i SAD zbog različitih krivičnih dela
  • Osuđen je u januaru 2017. u Limi na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina i vođenja grupe „Amerika“
  • Na teret mu se stavljao šverc kokaina prekomorskim putem i preko mula
  • U Srbiji je navodno poslednji put boravio 2010, ali se kasnije pojavio snimak njegovog prebijanja u klubu iz 2015.

Kurir.rs/ Jelena Spasić Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja