NOVE OPTUŽNICE ZBOG KRŠENJA SAMOIZOLACIJE: Tužilac traži tri godine zatvora za svakog uhapšenog!
Foto: Tužilaštvo

PRVO OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO

NOVE OPTUŽNICE ZBOG KRŠENJA SAMOIZOLACIJE: Tužilac traži tri godine zatvora za svakog uhapšenog!

Crna Hronika -

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas tri optužna predloga protiv okrivljenih D.Š, B.M., i J.Ž. za koje se sumnja da su izvršili krivično delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i zatražilo da svi budu osuđeni na maksimalne kazne od po tri godine zatvora. Za J. Ž. zatražena je jedinstvena kazna od pet godina zatvora, jer je pored kršenja samoizolacije okrivljeni zatečen i uhapšen prilikom krađe.

- Okrivljenima je nakon ulaska u Republiku Srbiju saopšteno da su u obavezi da budu u samoizolaciji u trajanju od 14, odnosno 28 dana, ali su oni te obaveze prekršili tako što su boravili van svojim stanova, a nisu smeli da ih napuštaju. Nakon što su ih policijski službenici pronašli van boravišta oni su po nalogu tužilaštva uhapšeni, da bi im nakon saslušanja, na predlog dežurnog zamenka tužioca određen pritvor u trajanju od 30 dana od strane sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu - saopštilo je tužilaštvo.

U dokaznom postupku tužilaštvo je od Ministarstva zdravlja pribavilo dokaze da su okrivljeni prilikom ulaska u Srbiju bili obavešteni da određeni vremenski period moraju da provedu u izolaciji, a pre nego što su uhapšeni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su neke od okrivljenih proveravali da li se nalaze na datim adresama i da li poštuju meru zabrane ili ne.

- Tužilaštvo i dalje nastavlja rad i sa maksimalnom odgovornošću ispunjava uputstva Republičkog javnog tužilaštva tako što na dežurstvima, pored tekućih obaveza i rada na predmetima (krivična dela Nasilje u porodici, Razbojništvo, Krađe i dr.), maksimalnu pažnju poklanja procesuiranju lica koja su izvršila krivično delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 a sve u cilju generalne prevencije i zaštite građana od širenja epidemije - izjavio je Ljubivoje Đorđević, javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

On je posebno istakao zalaganje, rad i odgovornost zamenika javnog tužioca i svih zaposlenih u Prvom OJT u Beogradu, kao i saradnja na visokom nivou sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i drugim organima, kao što su Komunalna milicija i drugi.

- I ovog puta apelujem na sve građane da maksimalno poštuju odluke Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja, kao i gradskih organa jer je to u interesu svih građana Republike Srbije, a u suprotnom, tužilaštvo će postupati kao u pretnodnih tri predmeta, kada su u pitanju izvršioci krivičnih dela - izjavio je javni tužilac. (Kurir.rs/J. S. foto Prvo osnovno javno tužilaštvo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track