Najnovije vesti

KO JE UBIJENI STANIMIROVIĆ: Kad su shvatili da je MARKOS MRTAV, policajci Kolumbije se sledili! U igri 250 TONA kokaina
Foto: Privatna Arhiva

saznajemo... Srbin švercovao 250 tona kokaina godišnje

KO JE UBIJENI STANIMIROVIĆ: Kad su shvatili da je MARKOS MRTAV, policajci Kolumbije se sledili! U igri 250 TONA kokaina

Crna Hronika

Mafijaški bos Državljanin Srbije, kako navode kolumbijski mediji, bio je jedan od vođa Balkanskog kartela, koji je trgovao narkoticima iz Južne Amerike i kontrolisao pošiljke u više zemalja.

Srbin Dejan Stanimirović (45), zvani Markos, koji je ubijen 1. aprila u gradu Gvamal u Kolumbiji, bio je vođa Balkanskog kartela, koji godinama švercuje drogu iz Latinske Amerike u EU i Rusiju, objavili su kolumbijski mediji.

Pozivajući se na izvore iz istrage, oni navode da se sumnja da je Stanimirović godišnje izvozio oko 250 tona kokaina.

Kontrolišu brodove

- Posle smrti Stanimirovića istražitelji su ga identifikovali i ostali zatečeni kad su shvatili da je reč o čoveku koga su Kolumbijci znali po nadimku Markos, jer je bio begunac za kojim je tragalo čak 30 država iz celog sveta - prenose mediji i dodaju da ubijeni Srbin nije bio nepoznat kolumbijskoj policiji.

- Kolumbijska policija je u saradnji sa Evropolom i istražiteljima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Crne Gore, Albanije, Bugarske i Rumunije, već nekoliko godina radila na rasturanju Stanimirovićevog Balkanskog klana, koji je, prema njihovim tvrdnjama, bio najjači klan koji je trgovao kokainom između Južne Amerike i Evrope. Prema procenama DEA, koja je uključena u ovaj slučaj, oni godišnje šalju oko 250 tona ove droge, a vođa im je navodno bio ubijeni Srbin - preneli su južnoamerički mediji.

Stanimirovićev Balkanski kartel, kako otkrivaju, kontroliše posade teretnih brodova koje uglavnom čine Srbi, Crnogorci, Rumuni i Hrvati.

- Imaju pristup evropskim lukama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Španiji, Crnoj Gori i Sloveniji, a kontrolišu i prodaju kokaina u Evropi i Rusiji. Odlične kontakte imaju i u Ekvadoru, Peruu i Brazilu - objašnjavaju oni.

Stanimirović je, kako tvrde, u decembru prošle godine otputovao u Kolumbiju u društvu još jednog Srbina, kako bi koordinisali slanje pošiljke kokaina, ali i uspostavili nove rute šverca između Kolumbije i Evrope.

foto: Privatna Arhiva

Ubijen na rođendanu

Kako je Kurir već pisao, policija je 1. aprila našla teško ranjenog Stanimirovića na ulici u gradu Gvamalu.

- Imao je ranu od metka na bradi, krvario je. Dok je vožen u bolnicu, uspeo je da kaže nekoliko reči, ali policajci ga nisu razumeli. Stanimirović je preminuo u bolnici, a policajci su se ubrzo vratili na mesto gde je pronađen. Tragovi krvi odveli su ih do kuće tamošnjeg narko-bosa, bivšeg gerilca Hozea Visentea Rivijere, poznatijeg kao Vojnik. Policajci su iz kuće zasuti kišom metaka, a dvoje njih je ubijeno. I sam Vojnik je ubijen - kaže izvor i dodaje da je istragom utvrđeno da je Stanimirović poslednjih 15 dana živeo kod Vojnika, s kojim je sarađivao, zbog koronavirusa.

- Kobnog dana su pili i drogirali se, slavili su rođendan Vojnikovom sinu. Sumnja se da su se posvađali i da je došlo do vatrenog okršaja - kaže izvor.

Advokat: Dejan Stanimirović je poznati sportista, nikada nije osuđivan

Advokat Aleksandar Šćekić, punomoćnik porodice Stanimirović, kaže da zvanična potvrda smrti Dejana Stanimirovića još nije stigla, a da porodica saznanja ima samo su medija. - Naglašavamo da su netačni navodi koje prenose mediji u Srbiji da se radi o kriminalcu i o narko bosu i da je umešan u trgovinu narkoticima. Dejan Stanimirović je poznat kao karatista i vrhunski sportista, vicešampion karatea u Evropi, koji pred, kako sprskim tako i ostalim organima nikad nije osuđivan, čak ni prekršajno. Pred srpskim i ostalim (evropskim) organima se ne vodi nikakav krivični postupak, niti se Dejan nalazi na bilo kakvoj poternici i veoma je uznemirujuće po njegovog starog oca i celokupnu njegovu porodicu netačno pisanje svih medija - navodi advokat.

Prva verzija smrti

SRBIN IGRAO RUSKI RULET

Prema prvoj verziji četvorostrukog ubistva u Kolumbiji, Dejan Stanimirović igrao je s Vojnikom igru nalik ruskom ruletu.

- Stanimirović je prislonio cev revolvera na glavu i povukao oroz. Iznenada se čuo pucanj. Ljudi koji su se nalazili u kući su, očigledno pijani, započeli opasnu igru - bila je prva izjava istražitelja za medije. Međutim, posle saslušanja svedoka istraga je krenula u drugom pravcu, pa je sve izvesnije da je Stanimirovića ubio kolumbijski narko-bos Vojnik.

Saslušanje

SVEDOCI U KUĆNOM PRITVORU

Posle likvidacije Srbina, njegovog domaćina Kolumbijca i dvojice policajaca, istražitelji su uhapsili pet osoba koje su zatečene u kući u vreme misterioznog vatrenog obračuna. Posle saslušanja uhapšeni su prebačeni u kući pritvor, zbog epidemije koronavirusa.

 Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto: Privatna arhiva

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...