KO JE SRBIN LIKVIDIRAN U BRAZILU: Započeo biznis u Sloveniji, niko ne zna šta je radio u zemlji gde je brutalno ubijen
Foto: Banda B

pronađen u kamenolomu

KO JE SRBIN LIKVIDIRAN U BRAZILU: Započeo biznis u Sloveniji, niko ne zna šta je radio u zemlji gde je brutalno ubijen

Crna Hronika -

Zaječarac Marjan Jocić zvani Maksa, čije je telo u poodmakloj fazi raspadanja i sa vidljivim tragovima nasilne smrti pronađeno u kamenolomu u Brazilu, živeo je u Sloveniji gde se bavio privatnim biznisom, a njegovi poznanici šokirani su vešću da je ubijen u Južnoj Americi.

U Zaječaru, odakleje Jocić rodom, meštani mahom poznaju njegovog oca koji je držao staklorezačku radnju u centru grada, ali svi su šokirani informacijom da je ubijen i to u Brazilu.

- Poznajem Maksu odranije, ali već dugo nismo u bliskim odnosima. Pre nekoliko godina se preselio u Sloveniju, u Maribor i tamo je započeo biznis, otvorio je palačinkarnicu... Godinama ga nisam video pa smo se vremenom udaljili, tako da mi je potpuno nepoznato zbog čega bi otišao u Brazil. Iznenadila me je vest o njegovoj smrti - priča jedan meštanin.

Njegova smrt još intrigira i brazilske istražitelje, pošto pokušavaju da odgonetnu šta je prethodilo Jocićevoj smrti i kako je do nje došlo. Ostalo je i otvoreno pitanje da li je u tu zemlju došao turistički ili je reč o poslovnoj poseti. Policijski zavaničnik je za tamošnji portal "Bandab" potvrdio da je ubijeni muškarac često dolazio u Brazil.

- Informacije iz pasoša pokazuju da se u poslednjih deset godina čak šest puta se vraćao iz Srbije u Brazil. Ne znamo da li su ova putovanja vezana za turizam ili posao. Civilna policija će ove podatke zabeležiti, s obzirom da je istraga o ovom ubistvu još u toku - rekao je policijski zvaničnik.

Jocićevo telo pronađeno je početkom maja, ali je tek sada zasigurno utvrđeno da je državljanin Srbije. Užasan prizor kod Plavog jezera ugledala je jedna meštanka i odmah pozvala policiju, a kraj tela pronađen je njegov istekli pasoš.

- Uočene su rane od metaka, pa se pretpostavlja da je žrtva ubijena hicima iz vatrenog oružja i to nekoliko dana pre nego što je leš pronađen - naveli su brazilski mediji.

Tokom pretrage lica mesta, policija je na dnu jezera pronašla automobil, pa se sada utvrđuje da li je vozilo pripadalo Jociću ili je na neki drugi način povezano sa zločinom. Brazilska policija pozvala je lokalno stanovništvo da, ukoliko ima bilo kakvu informaciju u vezi sa ovim događajem, to odmah jave na objavljeni broj telefona, a nadležni će im pružiti zaštitu i prijava će ostati anonimna.

- Sve opcije su otvorene, a policija je uputila apel građanima da ukoliko neko ima bilo kakvu informaciju o zločinu ili žrtvi, to javi nadležnima, a oni će im garantovati bezbednost - prenose lokalni mediji. Inače, kako su ranije pisali mediji iz Južne Amerike, u Brazilu, pored ostalih, deluju i narko-bande sa Balkana, za koje rade i Srbi.

Tako je brazilska policija u decembru 2018. razbila međunarodnu kriminalnu grupu, na čijem je čelu navodno narko-bos iz Srbije, koja je krijumčarila kokain u Evropu, tačnije Francusku i Veliku Britaniju. Tada je, kako su pisali lokalni mediji, zaplenjena tona kokaina.

- Zasad nema potvrde da je Jocić bio umešan u šverc droge, ali istražitelji ne isključuju ni tu mogućnost - navode tamošnji mediji.

Jocić je bio blizak prijatelj Saše Stojkovića (28) iz Zaječara, poznatijeg po nadimku Sale Bilder, koji je likvidiran sa tri hica u glavu ispaljenim iz neposredne blizine, 13. jula 2008. godine, dok je sedeo sa društvom na zaječarskom bazenu. Kako se na licu mesta posle ubistva moglo čuti, na Stojkovića je pucao nepoznati napadač, odeven u crno i sa fantomkom na glavi. U tom trenutku na bazenu su se kupali mnogobrojni žitelji Zaječara i okoline. Ubica je posle zločina preskočio ogradu, seo na motor, koji ga je očigledno čekao, i izgubio se u nepoznatom pravcu.

Ni do danas nije otkriven. Koliko je napadač bio vešt, svedoči i podatak da mnogi od kupača nisu ni primetili šta se dešava, a za pucnje su mislili da potiču od aktiviranja petardi. Tek kada su videli o čemu je reč, nastala je prava panika i svi su polegali na zemlju. Od neposrednih očevidaca moglo se čuti i da se ubica nijednom rečju nije obratio žrtvi.

Maksa je, saznajemo, smatran za najozbiljnijeg igrača u ekipi u kojoj je bio i Stojković. Navodno, oni su bili deo grupe koja se bavila kriminalnim radnjama, ali to nikada nije dokazano. Neposredno pre ubistva Saleta Bildera, Jocić se odselio u Sloveniju. I posle toga je retko navraćao u svoj grad...

Kurir.rs/Blic

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track