Najnovije vesti

BIZARNO! EKSPLODIRAO MRTVAČKI SANDUK: Kad je žena zapalila sveću odjeknula je strahovita detonacija! KOVČEG SE RASPAO!
Foto: Nemanja Nikolić

detonacija

BIZARNO! EKSPLODIRAO MRTVAČKI SANDUK: Kad je žena zapalila sveću odjeknula je strahovita detonacija! KOVČEG SE RASPAO!

Crna Hronika

Dušica A. (71) zadobila rane na licu, ruci i kolenu kad su je pogodili delovi kovčega, koji se raspao usled burne hemijske reakcije prilikom mešanja suvog leda i toplote

Dušica A. (71) iz Žablja povređena je u bizarnoj nesreći kad je tokom sahrane na pravoslavnom groblju u Bečeju eksplodirao mrtvački sanduk, u kom se nalazilo telo pokojnice Draginje Gligorić (72) iz Bečeja!

Kako saznajemo, pretpostavlja se da je eksploziju izazvao suvi led, koji je bio u sanduku s telom, kako bi se ono hladilo.

Sva krvava

- Sve se desilo juče oko 11.30 sati u kapeli na groblju. Sanduk je stajao na mestu predviđenom za to, rodbina pokojnice je primala saučešća. Kapela nije bila puna ljudi, jer su oni tek počeli da pristižu, a kad je Dušica A. ušla da zapali sveću, odjeknula je strahovita detonacija. Jedna stranica kovčega se skroz raspala, drveni delovi su se razleteli po kapeli, a nekoliko komada drveta je pogodilo ženu - pričaju očevici i dodaju:

foto: Nemanja Nikolić

- Upravnik groblja je počeo da viče da svi izađu iz kapele. Videli smo kako izvode ženu krvavog lica. Prava je sreća da u kapeli nije bilo više ljudi, neko je mogao da pogine!

Dušica A. ima lakše povrede i prebačena je u KC Vojvodine.

- Ima modrice i oguljotine na desnoj strani lica, na laktu i kolenu - kaže izvor. Prema njegovim rečima, o slučaju su obavešteni i policija i osnovno tužilaštvo, a istraga je u toku.

foto: Nemanja Nikolić

- Pretpostavlja se da je do eksplozije došlo kad je suvi led došao u kontakt s toplotom. On je bio postavljen kraj leša i nalazio se u četiri flaše, koje su bile zatvorene, a nisu smele da budu hermetički zatvorene. Dve flaše su pukle - objašnjava izvor.

Zavrnuli čepove

U bečejskom pogrebnom preduzeću potvrdili su da se desio incident, a kako kažu, flaše sa suvim ledom u kovčeg s pokojnicom su stavili njeni rođaci.

- Oni su insistirali na tome. Telo je bilo u hladnjači i kovčeg je na vreme odatle iznet u kapelu - kaže Slobodan Marjanović, poslovođa u pogrebnom preduzeću, i dodaje da je porodici sugerisano da nema potrebe da pored tela stavljaju plastične flaše.

foto: Nemanja Nikolić

- Rodbina je sama obezbedila i donela flaše, koje nisu bile otvorene, a mi smo im rekli da odvrnu čepove. Očigledno je da nisu tako postupili i desilo se šta se desilo. Mi ne praktikujemo da se to koristi, i ovo je prvi put da nam se tako nešto dogodilo - objašnjava on.

Posle nemilog događaja telo je premešteno u novi sanduk i sahrana, kojoj je prisustvovalo nekoliko rođaka, obavljena je.

Suva ledena bomba

Čovek može i da ogluvi

Suvi led je ugljen-dioksid (CO2) u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi od -79 stepeni. U normalnim atmosferskim uslovima, on se ne topi kao običan led, već isparava, zbog čega je i dobio naziv suvi led. On sam po sebi nije zapaljiv ili eksplozivan, ali vrši pritisak dok prelazi iz čvrstog agregatnog stanja u gasoviti ugljen-dioksid. A

ko bi se suvi led pri vršenju tog pritiska stavio u hermetički zatvorenu posudu, nastao bi rizik od pucanja. Budući da "suva ledena bomba" proizvodi izuzetno glasnu buku, kad eksplodira, osoba koja se nađe u blizini može ostati i bez sluha.

(Kurir.rs / S. Stojanović / J. Ivić / Foto: Nemanja Nikolić) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...