Najnovije vesti

DETE JE BILO HLADNO KAO LED I MODRO, SRCE MU JE STALO: Jeziva ispovest Sjeničanina koji je spasao dečaka sigurne smrti
Foto: privatna arhiva

podvig o kom priča nemačka

DETE JE BILO HLADNO KAO LED I MODRO, SRCE MU JE STALO: Jeziva ispovest Sjeničanina koji je spasao dečaka sigurne smrti

Crna Hronika

Davud Mesić (66) kaže da je, čisteći hidroelektranu u nemačkom gradu Burgau, ugledao dečje papuče i igračke, a ubrzo je shvatio da je dete pod vodom

Sjeničanin Davud Mesić (66), koji godinama živi i radi u Nemačkoj, prošle nedelje je sigurne smrti spasao dečaka (4) koji je upao u reku kod hidroelektrane i tako postao heroj gradića Burgaua na jugu Nemačke.

nemačke novine pisale o heroju
nemačke novine pisale o herojufoto: privatna arhiva

Mesić je za Kurir ispričao da je sa svojim šefom čistio dve manje centrale kada je primetio najpre dečje papuče i igračke.

- Otišli smo u Burgau, u kome se nalaze dve manje centrale, kako bismo ih pregledali i očistili. Došao sam do rešetke i ugledao papučice i nekoliko igračaka, ali ne i dete, jer je ono bilo u mutnoj vodi, na metar i po dubine - priča hrabri Mesić i dodaje:

- Kada je šef uključio hidraulično čišćenje, izvirilo je nešto što je izgledalo kao lutka, pa je on ugasio mašinu i metlom gurnuo telo. U tom momentu smo videli ručicu, pa sam kleknuo i izvukao detence na platformu.

Šef je rekao da je dete mrtvo, puls nije imalo, srce mu nije kucalo, a oči su mu bile potpuno zatvorene i modre. Bilo je hladno kao led. Kako navodi naš sagovornik, odlučio je da sam reanimira mališana.

Godinama u inostranstvu

Beograd je grad snova

Davud Mesić navodi da u Nemačkoj već godinama s porodicom živi i radi. - Iz Sjenice sam otišao u Sarajevo, ali nije bilo perspektive ni za mene, a ni za moju decu, pa smo se odselili u Nemačku 2016. godine. Tu živimo i radimo i deca i ja. Inače, dve godine sam radio u Beogradu, u Fabrici motora u Rakovici. Beograd je grad snova - setno je dodao Mesić.

- Masirao sam mu srce i davao veštačko disanje puna dva minuta. Odjednom je oživeo! Otvorio je okice, pogledao me i vrisnuo. Ubrzo je stigao i helikopter sa policijom i Hitnom pomoći, pa sam im predao dečaka - priča Sjeničanin i dodaje da su lekari kasnije pitali da li mu je prvu pomoć pružila stručna osoba, lekar.

- Obradovao sam se kada su mu rekli da je mališan dobro i da nema ozbiljnije zdravstvene posledice. Meni je trebalo nekoliko dana da se posle svega smirim i dođem sebi - kaže Mesić, o čijem su herojskom podvigu pisali i nemački mediji.

Sličan slučaj

Srbin sprečio otmicu

Sličan slučaj dogodio se sredinom juna u Berlinu kada je državljanin Srbije Zoran Z. sprečio otmicu devojčice iz parka. Naime, on drži kiosk u parkiću, a žena koja je primetila da nepoznati bradati muškarac odvodi dete pozvala je u pomoć Zorana. Hrabri Srbin je potrčao za čovekom i vratio dete majci, a ispostavilo se da je muškarac koji je pokušao da otme devojčicu zapravo psihijatrijski bolesnik.

On naglašava da su mu roditelji dečaka zahvalni što mu je spasao život. - U kontaktu sam s porodicom deteta. Rekli su mi da se ono dobro oseća, a roditelji su još uvek u šoku i pod stresom. Oni su mi, naravno, zahvalili - kaže sagovornik.

Kako su nemački mediji preneli, istragom je utvrđeno da je četvorogodišnjak upao u reku Mindel dok se igrao na obali. Očevici nesreće su pozvali policiju, a mališan se pukom srećom zaustavio trideset metara dalje, u hidroelektrani, koju je baš tada čistio Davud Mesić. Nemačka policija u zvaničnom saopštenju istakla je da mališan život duguje Mesiću i njegovom šefu.

Kurir.rs - Jelena Ivić - Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...