PUT U SMRT! OTKRIVENI JEZIVI DETALJI POGIBIJE MIGRANATA U KONTEJNERU: Preko Srbije hteli do zemalja EU, nađeni mrtvi u Paragvaju!
Foto: AP/Jorge Saenz

ZLA SUDBINA

PUT U SMRT! OTKRIVENI JEZIVI DETALJI POGIBIJE MIGRANATA U KONTEJNERU: Preko Srbije hteli do zemalja EU, nađeni mrtvi u Paragvaju!

Crna Hronika -

Alžirac Smail Macuhi javio se paragvajskim medijima kako bi pomogao u identifikaciji sedmorice migranata, njegovih poznanika, koji su pronađeni u kontejneru sa đubrivom koji je pre nekoliko dana iz Srbije stigao brodom u ovu južnoameričku zemlju.

Smail je rekao da su nesrećni ljudi imali nameru da preko Srbije dođu u neku od zemalja zapadne Evrope. Podsetimo, u petak su paragvajske vlasti saopštile da su u kontejneru iz naše zemlje pronašli sedam leševa za koje se veruje da su umrli još u julu, a da su od njih ostale samo kosti i kosa.

Kako prenosi portal ABC, koji je razgovarao sa Alžircem, u kontejneru smrti nalazila su se četiri Marokanca, dva Alžirca i jedan Egipćanin, koji su preko Srbije pokušavali da se domognu zemalja zapadne Evrope.

tela nađena u kontejneru
tela nađena u kontejnerufoto: AP/Jorge Saenz

- Ahmed Belmiludi, Muhamed Hadun, Rahid Sanhaji, Sidahmed Oherher, Zugar Hamza i Jasa Amen ili Barabara, mladići su koji su nađeni u kontejneru. Prva četvorica su Marokanci, druga dvojica Alžirci, a s njima je bio i jedan Egipćanin.

Oni su bili prijatelji, upoznali su se nedugo pre puta jer su tri meseca boravili zajedno u Srbiji - ispričao je Alžirac za portal ABC foto: - Planirali su da putuju u Italiju ili Belgiju, ali putovanje nije bilo planirano za dan kada su ušli u voz - objasnio je mladić. Kako je rekao, oni su se nalazili na železničkoj stanici kada se zaustavio voz.

Prešli 20.000 kilometara

Pomorske vlasti Paragvaja uspele su da naprave trasu kojom se kontejner sa nesrećnim migrantima kretao. - Kontejner je krenuo iz Srbije i došao do Hrvatske, gde je najverovatnije trebalo da izađu, ali nisu uspeli. Posle toga je put nastavio preko Egipta, Španije i Argentine, da bi stigao u Paragvaj. Nesrećni mladići prešli su 20.000 kilometara.

- U momentu su odlučili da se ukrcaju u kontejner i tu sakriju da ih policija ne bi uhvatila, jer su se bojali da će ih sprečiti da putuju dalje - rekao je mladić. On je pojasnio da je za tragediju saznao od svojih prijatelja koji su pratili medije. - Iz novina smo saznali da su umrli.

Nisu uplaćivali novac, bilo nam je to čudno jer smo znali da su ušli u voz, ali ne i gde su otišli. Verovatno su mislili da će put biti kratak, oko 10 sati - završio je svoju priču Smail.

forenzičari odnose tela
forenzičari odnose telafoto: AP Jorge Saenz

Dosadašnja istraga utvrdila je da je kontejner iz naše zemlje poslat još 21. jula, a da je tri meseca putovao do rečne luke u predgrađu Asunsiona, prestonice Paragvaja. Kod pokojnika su pronađene identifikacione kartice koje su izdate u centru za migrante u Adaševcima kod Šida, pa je odmah bilo jasno da su oni iz naše zemlje krenuli na put.

Jeo saputnike

- Svi muškarci su punoletni, a veruje se da je reč o slepim putnicima. Njihovi mobilni telefoni će biti veštačeni, a ispitaće se detaljno i ruta putovanja - rekao je za medije tužilac Marselo Saldivar. Kako smo već pisali, utvrđeno je i da su mladići kod sebe imali dovoljno vode i hrane da prežive 72 sata. Međutim, patolozi su se izjasnili da se kod nekih vide tragovi gušenja, te se veruje da su preminuli od nedostatka vazduha. - Sumnja se i da je jedan od migranata pokušavao da se spase jedući svoje saputnike - preneli su mediji.

Vlasnik kontejnera

Sedam godina uvozim đubrivo iz Srbije

Vernon Rempel, koji je vlasnik kontejnera, otkrio je tela i pozvao policiju, jer je osetio jak smrad. Kako je ispričao, dok su istovarali palete, video je kosti i ostatke tela. - Sedam godina već uvozim đubrivo iz Srbije, dosad nije bilo problema - rekao je Rempel.

Komesarijat za izbeglice potvrdio je da su migranti bili u našoj zemlji i da su identifikovani pomoću njihovih kartica.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto:AP/ Jorge Saenz )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja