MIKINE ZAPOVESTI! GOVORIO JE UČENICAMA: Devojke imaju samo dva pravca - da budu elitne prostitutke ili uličarke!
Foto: Dado Đilas

SVEDOČENJE RODITELJA ČIJE JE DETE IŠLO U ŠKOLU STRAHA

MIKINE ZAPOVESTI! GOVORIO JE UČENICAMA: Devojke imaju samo dva pravca - da budu elitne prostitutke ili uličarke!

Crna Hronika -

Majka jednog deteta, polaznika škole glume „Stvar srca“, otkriva za Kurir kroz šta su sve prolazili učenici reditelja Miroslava Aleksića

Majka jednog deteta, polaznika škole glume „Stvar srca“, otkriva za Kurir kroz šta su sve prolazili učenici reditelja Miroslava Aleksića

Kada je kažnjavao devojčice, govorio im je da imaju dve opcije - da mogu da se bave ili elitnom prostitucijom, ili da postanu uličarke. To im je Mika govorio, da je to jedini njihov put. Nije im nudio nikakvu treću mogućnost.

Ovim rečima je za Kurir opisala golgotu majka deteta koje je pohađalo časove glume „Stvar srca“ kod uhapšenog reditelja Mike Aleksića (69), koji se sumnjiči za silovanje i zlostavljanje polaznica njegove škole.

Kažnjavanje devojčica

- Na početku je sve bilo kako treba, međutim, nakon nekog vremena moj sin više nije želeo da ide na časove. Imao je neku mučninu u stomaku koja mu je davala nemir. Mika je voleo da se poistovećuje sa likovima koji su imali autoritativan stav. Tako je mom sinu rekao: „Marš na umivanje!“, što je bila scena iz filma u kome Ričarda Gira njegov učitelj šalje na umivanje - kazala je ona i dodala:

Miroslav Mika Aleksić
foto: Privatna Arhiva

- Umislio je da je bog i da svima može da vlada! U grupi je vladalo pravilo da je Mika bog!

Na pitanje da li je ikada posumnjala da se iza tih vrata nešto „strašno dešava“, ona je opisala jednu situaciju.

- Kada je kažnjavao devojčice, govorio im je da imaju dve opcije - da mogu da se bave ili elitnom prostitucijom, ili da postanu uličarke. To im je Mika govorio, da je to jedini njihov put. Nije im nudio nikakvu treću mogućnost, samo te dve - rekla je potresnim glasom i istakla:

- Moj sin nije prošao užas kroz koji su prošle brojne devojčice, ali godinama nije želeo da prolazi Knez Mihailovom ulicom, gde je bio studio, kako ne bi sreo Miku. Imala sam priliku da ga kasnije upoznam i uverim se da je takav kakav jeste, na šta je moje dete reklo: „Govorio sam vam, ali mi niste verovali.“

Ovo su svi polaznici škole morali da poštuju

Šest Mikinih pravila

Pravila u privatnoj školi glume Miroslava Mike Aleksića bila su veoma surova, bilo ih je šest, a deca su dobijala „uvijene“ pretnje ako progovore roditeljima o onome što se u školi događa.

PRVO pravilo: Blago niščima duhom, njihovo je carsko nebesko.

DRUGO pravilo: Ne ljutim se ja što vi mene lažete, nego što vi mislite da ja vama verujem. (Kad bi ga neko slagao, dobijao je zadatak da 1.500 ili 2.000 puta napiše u svesku to prekršeno pravilo.)

TREĆE pravilo: U grupi nema samoupravljanja, samo Mika upravlja.

ČETVRTO pravilo: U grupi nema zaljubljivanja, jer to kvari prijateljstvo.

PETO pravilo: U grupi se navija za OFK Beograd.

ŠESTO pravilo: Odnosi se na kašnjenje. „Niko se u gaće nije usro što mu je nužnik daleko, no što je kasno krenuo“, govorio je Aleksić.

„Roditelji debili“

Takođe, ona kaže za Kurir da se iza tih metoda krio užasan stav - da su sve žene kurve, a tako se i ponašao.

Milena Radulović
foto: Nemanja Nikolić

- Nije prihvatao da su roditelji autoritet, već samo on. Tražio je da postoji to strahopoštovanje, napravio je svoj kult ličnosti. Izričito je tražio da se roditelji ne mešaju između njega i dece. Čak i ukoliko bi neko imao problem, niko nije želeo da zove Miku da se to ne bi odrazilo na decu.

Za ovo što se desilo mladim devojkama koje to nisu zaslužile, ova majka kaže da je teret koji su nosile i koji će nositi veliki, kao i da je strah veoma jak.

- Nije lako tim roditeljima, to su teške situacije. Mrzim komentare na temu zašto se te devojke dosad nisu javile, to bih zabranila.

Uhapšeni reditelj je i često isticao bezvrednost roditelja.

- Deci je govorio da su njihovi roditelj debili. Najčešće im je to govorio kroz šalu, da se deca ipak ne uvrede - završava svoju ispovest za Kurir sagovornica koja je insistirala na anonimnosti.

Tortura profesora glume

Kako je vređao decu: Ti si glup! Ti si lenčuga!

Na društvenim mrežama osvanuo snimak na kom se vidi kako se Aleksić ružno obraćao učenicima

Miroslav Mika Aleksić
foto: Printskrin

Za Miku Aleksića, koji je godinama držao školu glume i podučavao decu, važila je priča da je veoma strog. Na društvenim mrežama osvanuo je snimak obraćanja Mike Aleksića dečacima, koje je korio jer nisu ispunili neki zadatak. Jednom dečaku je u tom obraćanju jasno i glasno rekao da je - glup! Kada ga je upitao koliko je „glup“, dečak je odgovorio: „Malo“, na šta je Aleksić dodao: „To je dovoljno, to ti nije loše.“ Svi su se nasmejali.

Miroslav Mika Aleksić
foto: Printksrin

Međutim, u drugom klipu prikazan je malo „ljući“ razgovor s jednim dečakom, koji je pokušavao da se odbrani jer nije naučio pesmicu.

- Ja nisam naučio napamet, pokušavao sam, ali nisam uspeo - rekao je mališan. - Jesi glup?! Šta ti je bio zadatak?! Što nisi naučio, boli?! Što nisi našao kraću? Ti si lenčuga, znači, mladiću! Kad si učio, gde si učio? A šta si radio preko raspusta? - ređao je profesor Aleksić pitanja, pokazujući svu svoju torturu...

Miroslav Mika Aleksić
foto: Printskrin

Kurir.rs/ Maša Kostić Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track