01:00

DEKAN FAKULTETA ZA BEZBEDNOST: Najjača narkomafija u Evropi je ALBANSKA, a Crna Gora joj je produžena ruka (KURIR TELEVIZIJA)

USIJANJE DANA

TEKTONSKI POREMEĆAJI U PODZEMLJU! SLUČAJ BELIVUK: Trka policije s vremenom, optužnica mora da se podigne za 6 meseci

Crna Hronika -

Prikupljanje dokaza i pretres objekata za koje se sumnja da su bili baze pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i dalje traje.

01:36

MLADEN RADULOVIĆ U USIJANJU DANA: U kriminalnim grupama se zna hijerarhija (KURIR TELEVIZIJA)

O tom slučaju u emisiji "Usijanje dana" na Kurir televiziji govorili su Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost, i Mladen Radulović, urednik portala "Kurir".

"U toku je akcija za prikupljanje dokaza. Po zakonu je neophodno podići optužnicu u roku od šest meseci. Ako nekim slučajem optužnica ne bude podignuta, svi uhapšeni bi morali da budu pušteni", kaže Radulović.

Usijanje dana, Marko Nicović, Marko Nicovic
foto: Kurir

"Policija mora da dobije trku s vremenom", nadovezao se Nicović.

Usijanje dana, Miroslav Bjegović, Miroslav Bjegovic
foto: Kurir

"Ne mora da se radi o tome da ova kriminalna grupa kopira drugu. Važe određena pravila u kriminogenom svetu. Mislim da je policija već prikupila određeni broj dokaza za kaznu. Verovatno će neki od uhapšenih biti zaštićeni svedoci iako takve grupe surovo kažnjavaju takve. Oni kao da još nisu svesni šta ih je snašlo, nisu očekivali ovako odlučnu reakciju države", poručio je Bjegović.

"Na dan hapšenja su uništavali dokaze. Prerano je o krajnjem ishodu, ali siguran sam da će biti onakav kako ga nalažu zakon i pravda. Mi možda još nemamo ključne ljude u ovoj akciji", dodao je Bjegović.

"Najbitnije je procesuiranje onih iz državnih službi", nastavio je Radulović.

"Pričajući o dokazima i Fristajleru, mediji su preneli šture informacije, a ono što policija zaista zna i šta su pronašli na splavovima, ne možemo sada da znamo, jer mnogo toga ne sme da dođe do javnosti".

Usijanje dana, Marko Nicović, Marko Nicovic
foto: Kurir

"Moje mišljenje je da iza njih stoji mnogo jači sistem, jer kokainski krak nije uništen. Droga ide iz Južne Amerike preko Crne Gore do severa Evrope", kaže Nicović i dodaje:

"Najvijači su postali problem jer je nekoliko hiljada uvezano u sistem".

"Da bi postojao organizovani kriminal, mora da bude uvezan sa ljudima iz vlasti", složio se Bjegović.

"Albanska narko mafija kontroliše ceo Balkan, a ovi u Crnoj Gori su joj produžena ruka", nastavio je Bjegović.

"Nije ova grupa bila pod nadzorom mesec, dva, već sedam, osam meseci, možda i godinu dana", rekao je Bjegović odgovarajući na pitanje da li je hapšenje izvršeno prerano.

Usijanje dana, Mladen Radulović
foto: Kurir

"U kriminalnim grupama u Beogradu decenijama se zna hijerarhija. U ovoj grupi je bilo jasno da je Belivuk zamenik Aleksandra Stankovića i nasledio ga je kada je ubijen. Prioritet grupe je postala osveta. Znamo da je onda usledilo desetine ubistava pripadnika dva klana", podvukao je Radulović.

"Visoki zvaničnik američke vlade u Podgorici je insistirao od nove vlade da se tužiocu produži mandat. Zašto se američka ambasada interesuje za unutrašnje pitanje?", zapitao se Bjegović.

Usijanje dana, Mladen Radulović
foto: Kurir

"Nisu naši kriminalci izmislili toplu vodu, samo su se raspitali šta drugi rade. Tako se i došlo do krilatice 'nema tela, nema dela', što otežava posao policiji i tužilaštvu", podsetio je Radulović.

"U svakoj mafiji sveta se zna ko menja šefa, nema sumnje da i Belivuk ima naslednika", jasan je bio Nicović.

"Do kraha ovakvih kriminalnih grupa dolazi kada umisle da su jači od države", rekao je Bjegović.

"Kilogram heroina na ulici u Istanbulu košta od 13.000 do 15.000 dolara, a u Italiji od 300.000 do 350.000. Vidite kolika je to amnormalna razlika", zaključio je Bjegović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track