ROČIŠTE ELEZU JUTROS NIJE ODRŽANO: Oglasio se njegov advokat i otkrio nove detalje, tužilac BiH mogao bi da ga vrati u Srbiju?
Foto: Tužilaštvo BiH

trebalo da se pojavi pred Sudom u 9 časova

ROČIŠTE ELEZU JUTROS NIJE ODRŽANO: Oglasio se njegov advokat i otkrio nove detalje, tužilac BiH mogao bi da ga vrati u Srbiju?

Crna Hronika -

Duško Tomić, advokat Darka Eleza, rekao je da je ročište o izjašnjenju o krivici njegovog klijenta, koje je bilo zakazano za jutros, odloženo i da ni on nije obavešten kada bi moglo da bude održano.

Tomić je rekao za Srnu da mu je tužilac Tužilaštva BiH u ovom predmetu Dubravko Čampara rekao da nije čak napisao ni predlog i obrazloženje za određivanje pritvora.

On je istakao da ima informacije da će Tužilaštvo BiH Elezu suditi u predmetu "Lutka", ali da to prema bilateralnom sporazumu BiH i Srbije od 2015. godine nije moguće.

Darko Elez, izručenje
foto: Tužilaštvo BiH

"Ukoliko budu tražili da mu se sudi u BiH za predmet "Lutka", od međunarodnih instanci ću tražiti da se vrati u Srbiju", rekao je.

Darko Elez, kojeg je Srbija izručila BiH, danas je trebalo da se pojavi pred Sudom BiH u 9 časova. Elez je sinoć izručen BiH iz Srbije, gde je uhapšen u decembru prošle godine.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić podsetila je da je protiv Eleza podignuta optužnica i da je reč o predmetu koji se odnosi na organizovani kriminal, te da spada u veoma značajnu regionalnu saradnja sa Srbijom.

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog dela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga odnosi se na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

(Kurir.rs/ATVBL)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja