FILMSKO HAPŠENJE NA JEDRILICI: Šef balkanskog kartela Ivan Armuš pao sa pola tone kokaina u Kolumbiji!
Foto: Privatna Arhiva

droga

FILMSKO HAPŠENJE NA JEDRILICI: Šef balkanskog kartela Ivan Armuš pao sa pola tone kokaina u Kolumbiji!

Crna Hronika -

Crnogorac se sumnjiči da je kupovao drogu i slao je u Evropu i Ameriku, kao i da je bio jedan od organizatora mafije s Balkana

Crnogorski državljanin Ivan Armuš uhapšen je u nedelju u velikoj akciji kolumbijske policije, koja ga je označila kao jednog od vođa balkanskog kartela!

Kako je navela policija te države, Armuš je uhapšen u sklopu zaplene 494 kilograma kokaina na luksuznoj jedrilici koja je iz luke Kartahena trebalo da isplovi za Lisabon. Otkriveno je da je, osim za slanje velikih pošiljki kokaina u Evropu, ovaj Cetinjanin bio zadužen i za snabdevanje američkog tržišta.

Ivan Armuš
foto: Printcsreen

Vrednost 20 miliona dolara

- Droga na jedrilici je bila spakovana u torbe, u 23 pravougaona pakovanja. U trenutku zaplene u Kolumbiji njena vrednost je 20 miliona dolara, a ulaskom u Evropu dostigla bi višestruko veću vrednost - navode oni.

Detalji istrage Bio Kekin saradnik? Kolumbijska policija otkrila je da je Ivan Armuš, kao jedan od glavnih ljudi za nabavku kokaina za balkanske klanove, uspostavio saradnju sa tri najveća kartela u Južnoj Americi i da je išao u njihove laboratorije da proveri kvalitet kokaina. - Pregovore o transportu i sa kupcima je vodio isključivo u luksuznim hotelima u Medeljinu, Katraheni i Barankilji - naveli su oni i otkrili da se proverava da li je Dejan Stanimirović Markos, koji je 21. marta 2020. ubijen u Kolumbiji, bio deo Armuševe grupe. Mediji su tada objavili da je Stanimirović radio za odbeglog Dejana Stojanovića Keku i da je jedno vreme boravio u Španiji.

Ivan Armuš
foto: Printcsreen

Armuš je, kako je otkrila kolumbijska policija, bio zadužen za direktnu nabavku droge od vodećih kolumbijskih kartela, proveru njenog kvaliteta i organizaciju transporta. Utvrđeno je da je u Kolumbiji boravio tri godine, pošto je posle jednog ubistva u Španiji 2018. godine, koje se dovodi u vezu sa ratom kavačkog i škaljarskog klana, morao da pobegne iz te države. Navodno, on se sumnjiči za učešće u toj likvidaciji, ali nije otkriveno o kom je ubistvu reč.

- Kada je stigao u Kolumbiju, postao je šef ispostave jednog od zaraćenih klanova i njegova uloga je bila da direktno od kartela nabavlja čist kokain i šalje ga u Evropu. Skoro tri godine uspevao je da ostane neotkriven, pošto je glumio bogatog naslednika koji živi luksuzno - obelodanila je policija. Crnogorac je, kako navode, govorio da njegova porodica poseduje lanac hotela u Holandiji.

- Vodio je ekscentričan i raskošan život, a mnogo para trošio je i tako što je čašćavao devojke iz siromašnih četvrti Karatahene - otkrila je policija. Međutim, takav život došao mu je glave. Kako je otkriveno, uhapšen je zahvaljujući majci jedne devojke, koja je policiji prijavila da njena ćerka dolazi kući s velikim sumama novca, provodi vikende van kuće, konzumira alkohol i boravi u elitnim stanovima sa dvostruko starijim strancima.

Lanac prostitucije

- Sumnjala je da je njena ćerka uvučena u prostituciju. Na osnovu njene prijave, istražna grupa prikupljala je informacije i utvrdila da nije reč o prostituciji, već da se njena ćerka zbližila s ljudima iz jednog od najmoćnijih kartela - navodi se na sajtu kolumbijske policije.

Ivan Armuš
foto: Printcsreen

Fejsbuk Godinama u Barseloni

Ivan Armuš na Fejsbuku je naveo da je rodom sa Cetinja, ali da živi u Barseloni. Poslednje fotografije objavio je 2017, a godinama unazad na toj društvenoj mreži objavljivao je fotografije iz Barselone.

Kako navode, pored Armuša, uhapšene su još dve osobe osumnjičene za učešće u švercu pola tone droge.

- Uspeli smo da identifikujemo čitavu strukturu koja je trgovala drogom iz kolumbijskih Kariba. Pored Armuša, uhapšena su još dva Kolumbijca - potvrdio je general-major Alehandro Bustamante, direktor odeljenja za borbu protiv narkotika, koji je Armuša označio kao "opasnog čoveka".

(Kurir.rs/ J. Spasić/foto Policija Kolumbija, Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track