OPSEŽNA POTRAGA ZA ZVICEROM: Vođa kavačkog klana bez traga pobegao iz Crne Gore SUMNJIČE GA ZA ORGANIZOVANJE ODREDA SMRTI
Foto: detective-info.com.ua

najnovije informacije

OPSEŽNA POTRAGA ZA ZVICEROM: Vođa kavačkog klana bez traga pobegao iz Crne Gore SUMNJIČE GA ZA ORGANIZOVANJE ODREDA SMRTI

Crna Hronika -

Crnogorski istražitelji su zajedno sa kolegama iz evropskih zemalja došli do operativnih saznanja da su likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića naručili i finansirali navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak saradnik Milan Vujotić, prenosi Pobjeda.

U toku je opsežna potraga za lociranjem mesta gde se krije Radoje Zvicer.

Likvidacija Šakovića sprečena je u martu, kad su inspektori uspeli da identifikuju osumnjičene pripadnike te kriminalne organizacije i uhvate ih pre nego što su pokušali likvidaciju.

Prema nezvaničnim informacijama, holandske vlasti obavestile su crnogorske kolege da se priprema težak zločin i tako inicirale akciju kojom je spašen Šaković.

Više operativaca iz nekoliko zemalja bezbednosnih službi bilo je uključeno u razotkrivanje delovanja distribucije kokaina na prostoru skandinavskih zemalja. Prateći rute ovih kriminalnih grupa došli su do kavčana i detaljnog plana likvidacije Šakovića. O tome su obavestili crnogorske istražitelje, dostavili saznanja o sumnjivim licima i uputili ih da isprate i provere dokaznu građu sa kojom su raspolagali.

Izvori bliski istrazi navode da su u ovoj velikoj akciji učestvovale kriminalistička policija Holandije, službe bezbednosti Belgije, nacionalna kriminalistička policija Velike Britanije i crnogorski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala.

Inspektori su nesumnjivo utvrdili da iza pripremanja ubistva Šakovića stoji više osoba, a kao članove su uhapsili srpske državljane Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca i Nikolu Mirića (35) iz Beograda i državljane Crne Gore Aleksandra Veljovića (30), Jovana Miranovića (41) i Sašu Stanišića.

Šef kavačkog klana na nepoznatoj lokacijii

Samo 18 dana nakon što je razotkrivena kriminalna grupa koja je planirala ubistvo Milića Šakovića crnogorska policija je pretresla kuću Radoja Zvicera u Kotoru.

Tada inspektori nisu zatekli Zvicera u kući, a kako sumnjaju istražitelji napustio je Crnu Goru. Prilikom pretresa oduzeto je više predmeta.

Zvicer je izbegao smrt krajem maja 2020. godine kad je teško ranjen u Kijevu. Napadači su ubrzo uhapšeni i označeni kao članovi škaljarskog klana.

Članovi grupe su prema nalogu vođe kavačkog klana i njegovog saradnika bili spremni da iz obližnjeg stana iz snajpera ubiju Šakovića kad izađe u dvorište svoje kuće u Zagoriču, a nakon toga pobegnu manjim automobilom i zapale ga na periferiji grada.

Istražitelji su pronašli snajpersku vojnu pušku, optički nišan visoke rezolucije i municiju u specijalno napravljenom bunkeru ispod patosnica kombi vozila koje je imalo ključnu ulogu u izvršenju ovog zločina. Na periferiji je trebalo da ih čeka motor kojim su nameravali da pobegnu do kombija. U kombi su planirali da ubace motor i tako prikriju tragove.

Holandske vlasti raspolagale su saznanjima da je nekoliko bezbednosno interesantnih osoba iz Srbije ušlo u Crnu Goru. Zahvaljujući saznanjima tamošnje policije, inspektori su otkrili štek stanove koje su koristili osumnjičeni, zaplenili automobile koje su koristili u pripremanju zločina, motor kojim su ubice nameravale da pobegnu, oružje, municiju, kriptovane telefone, falsifikovana dokumenta, novac i benzin kojim su planirali da unište dokaze.

Vujotić odavno poznat policiji

Ime Milana Vujotića pojavilo se na stupcima crne hronike 15. februara 2014. godine kad je u Podgorici aktivirana eksplozivna naprava ispod njegovog blindiranog automobila dok je bio u obližnjem lokalu sa porodicom.

Iako je tada javnost prvi put čula za njega, u policijskim evidencijama Vujotić se dovodio u vezu sa grupama koje su se bavile švercom narkotika. Istog dana, nakon ovog događaja, Vujotić je napustio Crnu Goru.

Svi članovi grupe koji su planirali ubistvo Šakovića poznati su domaćim i srpskim istražiteljima i bliski su kavačkom klanu.

Šaković je inače poznat kao višestruki povratnik, a sa bratom Markom osuđen je zbog ubistva Podgoričanina Miroja Baošića 2005. godine. Pominjan je u okviru istrage ubistva vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nikada ga nije zvanično teretilo za taj zločin.

Kuća u kojoj živi u Zagoriču ima visoke bedeme. Oko kuće postavljene su nadzorne kamere, a Šakovića čuva i privatno obezbjeđenje.

Podsetimo, sinoć je uhapšen jedan od vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

(Kurir.rs/Pobjeda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track