ZAJEDNO SA ZVICEROM NARUČIO UBISTVO MINJE ŠAKOVIĆA: Ko je Milan Vujotić? Nestao iz Crne Gore noć pre rata Škaljara i Kavčana
Foto: Printscreen

dosije

ZAJEDNO SA ZVICEROM NARUČIO UBISTVO MINJE ŠAKOVIĆA: Ko je Milan Vujotić? Nestao iz Crne Gore noć pre rata Škaljara i Kavčana

Crna Hronika -

Likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića naručili su i finansirali vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak saradnik Milan Vujotić, saznanja su crnogorskih i evropskih istražitelja.

Prema navodima crnogorskog lista, sprovedena je velika akcija u kojoj su pored pripadnika crnogorskog Sektora za bezbednost učestvovale i kriminalistička policija Holandije, služba bezbednosti Belgije, nacionalna kriminalistička policija Velike britanije,a koja je kao rezultat dala otkriće naručioca ubistva Minje Šakovića.

Likvidacija Šakovića sprečena je u martu, kada su inspektori uspeli da identifikuju osumnjičene izvršioce kriminalne organizacije i uhvate ih pre nego što su pokušali da nameru sprovedu u delo.

Radoje Zvicer, atentat, Ukrajina, Petar Jovanović, Milan Branković, škaljarski klan, kavački klan, rat klanova, Stefan Đukić, Emil Tuzović
foto: detective-info.com.ua

Inspektori su nesumnjivo utvrdili da iza pripremanja ubistva Šakovića stoji više osoba, a kao članove su uhapsili srpske državljane Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca, Nikolu Mirića (35) iz Beograda, Podgoričanina Aleksandra Veljovića (30), Jovana Miranovića (41) i Sašu Stanišića.

Kako navodi izvor, likvidacija je osujećena zahvaljujući holandskim vlastima koje su obavestile crnogorske kolege da se priprema zločin i time su inicirali akciju kojom je spašen Šaković.

Sve je počelo bombom ispod Vujotićevog auta

Ime Milana Vujotića pojavilo se na stupcima crne hronike 15. februara 2014. godine, kada je u podne u Bloku pet, u Podgorici, aktivirana eksplozivna naprava ispod njegovog blindiranog automobila, dok je bio u obližnjem lokalu sa porodicom. Iako je tada javnost prvi put čula za njega, u policijskim evidencijama Vujotić se dovodio u vezu sa grupama koje su se bavile švercom narkotika. Istog dana, nakon ovog događaja, Vujotić je napustio Crnu Goru.

Toga dana u kasnim večernjim časovima u podzemnoj garaži na Novom Beogradu ubijen je Goran Radoman (37) sa Cetinja. U trenutku kada je Radoman parkirao blidirani BMW koji je vozio, ubica je sačekao da on izađe iz automobila i krene ka liftu, koji vodi do stana u potkrovlju u kojem je živeo, i zapucao iz automatskog oružja. Pretpostavlja se da je na oružju bio prigušivač. Ubica je ispalio 25 metaka i žrtva nije imala nikakve šanse da preživi. Ubijeni Radoman je nekoliko mjeseci ranije napustio Cetinje i doselio se u Beograd, a kriminalni dosije ima od ranije. Bio je član klana pokojnog Dragana Dudića Frica, koji je likvidiran u Kotoru u maju 2010. Iz Radomanovog stana u Valensiji je nestalo 300 kilograma kokaina, zbog čega je počeo krvavi obračun.

Istražitelji su ubrzo složili kockice i utvrdili da postoji veza između bombaškog napada u Podgorici i likvidacije Radomana.

Ne zna se gde je Zvicer

Samo 18 dana nakon što je razotkrivena kriminalna grupa koja je planirala ubistvo Milića Šakovića, crnogorska policija je pretresla kuću Radoja Zvicera u Kotoru.

Tom prilikom on nije zatečen na imanju, a istražitelji sumnjaju da je napustio Crnu Goru, a policija za njime, prema navodima medija, intenzivno traga.

Holandska veza osujetila likvidaciju

Operativci iz Holandije istraživali su narko kartele i pratili distribuciju kokaina, kako bi razotkrili članove kriminalnih grupa koje se bave ovim poslom. Tako su i došli do informacija koje su nepobitno upućivale da vrh kavačkog klana priprema smaknuće visokorangiranog saradnika suprotstavljenog škaljarskog ganga Milića Šakovića.

Više operativaca iz nekoliko zemalja bilo je uključeno u razotkrivanje delovanja distribucije kokaina na prostoru skandinavskih zemalja. Prateći rute ovih kriminalnih grupa došli su do kavčana i detaljnog plana likvidacije Šakovića. O tome su obavijestili crnogorske istražitelje, dostavili saznanja o sumnjivim licima i uputili ih da isprate i provere dokaznu građu sa kojom su raspolagali.

Uhvaćeni u zasedi

Oni su, kako se sumnja, po nalogu vođe kavačkog klana i njegovog saradnika bili spremni da iz obližnjeg stana iz snajpera ubiju Šakovića kad izađe u dvorište svoje kuće u Zagoriču, a nakon toga pobegnu manjim automobilom i zapale ga na periferiji grada.

Slobodan Kašćelan
foto: Privatna Arhiva

Istražitelji su pronašli snajpersku vojnu pušku, optički nišan visoke rezolucije i municiju u specijalno napravljenom bunkeru ispod patosnica kombija, koje je imalo ključnu ulogu u izvršenju ovog zločina.

Na periferiji je trebalo da ih čeka motor kojim su nameravali da pobegnu do kombija, u koji su planirali da ubace motor i tako prikriju tragove.

Holandske vlasti raspolagale su saznanjima da je nekoliko bezbednosno interesantnih osoba iz Srbije ušlo u Crnu Goru. Zahvaljujući saznanjima tamošnje policije, crnogorski inspektori su otkrili štek stanove koje su koristili osumnjičeni, zaplenili automobile koje su koristili u pripremanju zločina, motor kojim su ubice nameravale da pobegnu, oružje, municiju, kriptovane telefone, falsifikovana dokumenta, novac i benzin kojim su planirali da unište dokaze.

Svi članovi ove grupe poznati su domaćim i srpskim istražiteljima i bliski su kavačkom klanu.

Ko je Minja Šaković?

Šaković je pominjan u srpskim medijima u okviru istrage o ubistvu vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, ali srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada ga nije zvanično teretilo za taj zločin.

Policiji je poznat i zbog nedozvoljenog držanja oružja, nasilničkog ponašanja i iznuda.

On je sa bratom Markom osuđen zbog ubistva Podgoričanina Miroja Baošića, koji je likvidiran 2005. godine u sačekuši ispred kuće.

Istražitelji su više meseci proveravali poreklo imovine Šakovića i na kraju obustavili finansijsku istragu protiv njega. Kuća u kojoj živi u Zagoriču ima visoke bedeme. Oko kuće postavljene su nadzorne kamere, a Šakovića čuva i privatno obezbjeđenje.

Podsetimo, Slobodan Kašćelan, navodni vođa kavačkog klana, uhapšen je sinoć zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

(Kurir.rs/Pobjeda/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja