VOĐA KAVČANA OSTAO BEZ 100 MILIONA EVRA: Policija otkrila detalje šverca kokaina iz Ekvadora NA PAKETE UTISKIVAN SPECIJALNI ŽIG
Foto: Printscreen/Vijesti, Privatna Arhiva

razbijena narko mreža

VOĐA KAVČANA OSTAO BEZ 100 MILIONA EVRA: Policija otkrila detalje šverca kokaina iz Ekvadora NA PAKETE UTISKIVAN SPECIJALNI ŽIG

Crna Hronika -

Policija na Malti zaplenila je 740 kila kokaina vrednosti 100 miliona evra koji je pripadao ozloglašenom crnogorskom kavačkom klanu.

Šverc droge finansirao je vođa kavčana Radoje Zvicer i šefovi srpskog i slovenačkog ogranka tog klana Veljko Belivuk (35) i Klemen Kadivec (30).

Prema pisanju lokalnih medija velika količina narkotika otkrivena je na brodu koji je bio na putu iz Ekvadora ka luci Kopar u Sloveniji.

- Policija je pregledala 1.080 kutija banana, a 37 kutija je sadržalo ukupno 740 paketa kokaina za koji je potom laboratorijski utvrđeno da je vrlo visoke čistoće. Da je ta droga stigla na ulicu vredela bi 100 miliona evra - prenosi portal Tajm ov Malta.

Istragom je utvrđeno da je nabavku i krijumčarenje 740 kilograma kokaina finansirao zloglasni crnogorski kavački klan i njegove ispostave u Sloveniji i Srbiji.

- Na čelu mafije je Radoje Zvicer koji je u bekstvu. Ogranak te bande u Sloveniji vodio je Klemen Kadivec, a u Srbiji Veljko Belivuk. Oni su planirali da kokain najvećim delom rasture na teritoriji Austrije i Nemačke, a to je trebalo da organizuje blizak Belivukov saradnik Dario Đorđević Dekster. Međutim, taj plan je propao nakon što je prošlog meseca u Sloveniji uhapšeno 60 pripadnika kavačkog klana, među kojima je bio i Kadivec, a nedavno u Beogradu i Austriji Dekster i njegova banda - piše portal.

Policija je utvrdila da je mafija imala ustaljenu proceduru nakon što bi kokain stigao u luku Kopar. Naime, slovenačka ekipa bi pretovarila drogu i na svaki paket bi utisnula žig sa srpskim grbom sa četiri ocila.

Zatim su paketi prevoženi kamionima u količinama do 42 kilograma nedeljno po turi. U nekim slučajevima drogu su prevozila i po dva kamiona istovremeno što znači da su prebacivali više od 80 kilograma nedeljno. Droga je uglavnom krijumčarena u Austriju i Nemačku. Odatle je distribuciju kokaina preuzimao Dario Đorđević Dekster.

Mafijaška ubistva

Policija je otkrila da je Dario Đorđević Dekster umešan u likvidaciju Dragana Ristića Čađe (61), vlasnika restorana "Košuta", ubijenog u septembru prošle godine u Kaluđerici.

Takođe postoje dokazi koji ukazuju na to da je 17. oktobra prošle godine organizovao ubistvo pripadnika bande "Pink panteri" Aleksandra Šarca (35) u Tržnom centru "Ušće" i da je učestvovao u ubistvu Lazara Vukićevića (31) u Ritopeku.

Podsetimo, Belivuk, njegova desna ruka Marko Miljković i još 20 pripadnika njihovog mafijaškog klana uhapšeni su 4. februara i otad su u pritvoru. Terete se da su pod plaštom Partizanove navijačke grupe "Principi" ubijali, reketirali i preprodavali ogromne količine droge.

Bili su praktično ispostava zloglasnog crnogorskog kavačkog klana u Srbiji. Policija ima dokaze da su u zloglasnoj kući u Ritopeku, koju je koristio ovaj klan, ubijena najmanje tri muškarca čija su tela raskomadana i samlevena u industrijskoj mašini za meso, pronađenoj u tajnoj prostoriji iza garaže.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track