KLJUČNI DOKAZI: Fotografije, svedočenja i tragovi krvi dovoljni za doživotnu robiju članova klana Belivuk-Miljković
Foto: MUP Srbije

Optužnica sledeće sedmice

KLJUČNI DOKAZI: Fotografije, svedočenja i tragovi krvi dovoljni za doživotnu robiju članova klana Belivuk-Miljković

Crna Hronika -

Optužnica protiv kriminalne grupe biće podignuta sledeće sedmice, u zakonskom roku, koji ističe 4. avgusta, potvrđeno je za Kurir. Prikupljeno je nekoliko hiljada stranica dokaza

Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Marka Miljkovića, koja je pokrenuta 4. februara, kada su im stavljene lisice na ruke, pri samom je kraju i očekuje se da optužnica bude podignuta do 4. avgusta, kada ističe rok od šest meseci, koliko osumnjičeni mogu da budu zadržani u pritvoru bez optuženja. Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić kazao je da će to najverovatnije biti u petak.

Jaka optužnica

Izvor Kurira otkriva da su ključni dokazi na kojima će se bazirati optužnica - DNK nalazi, prisluškivani razgovori, foto-dokumentacija, kao i iskazi svedoka, ali i nekoliko osumnjičenih - uveliko pripremljeni.

- Tokom nepunih šest meseci istrage prikupljeno je nekoliko hiljada stranica dokaza. Oni u međusobnoj vezi rezultiraće jakom optužnicom, po kojoj će se suditi osumnjičenima. Istraga je nekoliko puta proširena, poslednji put u utorak i ne isključuje se mogućnost da bude i novih dopuna, ali nema dileme da su do sada prikupljeni dokazi već dovoljni za doživotne kazne zatvora - otkrio je izvor Kurira.

Pripadnici kriminalne grupe, prema navodima tužilaštva, sumnjiče se za otmice, ubistva, trgovinu drogom i oružjem, kao i pranje novca. Zasad im se na teret stavlja pet ubistava, ali se veruje da je spisak žrtava grupe koju su, kako se sumnja, organizovali Belivuk i Miljković daleko duži.

- Jedan od ključnih dokaza, fotografije i snimke mučenja, kasapljenja i komadanja žrtava istražiteljima su praktično dali sami osumnjičeni jer su ove video-materijale čuvali u svojim telefonima, za koje su verovali da su pod zaštitom i da nikada niko u njih neće moći da uđe. Na slikama, od kojih je samo neke javnost mogla da vidi, zabeleženi su osumnjičeni Belivuk i drugi pripadnici grupe, ali i odsečeni delovi tela - objašnjava naš izvor.

Delove tela bacali u Dunav

Osim fotografija, kao dokaz protiv jedne od najsurovijih kriminalnih grupa na ovim prostorima biće korišćeni i prisluškivani telefonski razgovori, u kojima su se dogovarali o izvršenju krivičnih dela i otkrivali ko su im saradnici.

- DNK veštačenje pokazalo je da su petorica mladića koja su se vodila kao nestali ubijena u kući strave u Ritopeku, u kojoj je pronađena industrijska mašina za mlevenje mesa. Podsećamo da tela nestalih nisu pronađena, ali da su kamere sa okolnih objekata snimile pojedine pripadnike grupe koji u vreme nestanka žrtava iz kuće iznosi najlonske kese, za koje se veruje da su samleveni delovi tela, koji su potom odnošeni i bacani u Dunav - podseća sagovornik Kurira do kojih se saznanja došlo tokom prethodnih pet i po meseci istrage.

PROGOVORILI

Svedoci-saradnici

Izvor Kurira nije želeo da otkriva identitet osoba koje su pristale na saradnju sa tužilaštvom u zamenu za blažu kaznu, ali kaže da je najmanje troje privedenih ispričalo sve što zna o zločinima.

- Jedna osumnjičena osoba je dobrovoljno dala šifre svojih telefona. Istražitelji su bili šokirani kada su u njenim telefonskim aparatima pronašli preko 200 fotografija i snimaka, a osim toga, ta osoba je ispričala sve što zna. Drugi pripadnik grupe svojeručno je napisao sva saznanja o organizaciji ove kriminalne grupe, njenom finansiranju, ali i brutalnim zločinima i motivima za njih. Kandidat za svedoka-saradnika, koji je i sam bio pripadnik klana, pristao je da iznese sva saznanja koja ima i praktično je potkrepio svedočenjem prikupljene materijalne dokaze - navodi izvor Kurira.

ALEKSANDAR VULIN

Belivuk laže zato što nema šta da izgubi

Aleksandar Vulin
foto: Nemanja Nikolić

Vođa organizovane kriminalne grupe Veljko Belivuk na korak je do doživotne robije, a laže zato što nema šta da izgubi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Gostujući na TV Pink, on je rekao da Belivuk pokušava da uceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sve koji su uključeni u borbu protiv mafije. Vulin kaže da lov na Vučića i članove njegove porodice ne prestaje od kada je 2012. preuzeo odgovornost za upravljanje Srbijom, te dodao da se to vidi po natpisima pojedinih medija i onome što govore Belivuk i pripadnici njegove bande. Ministar se osvrnuo i na kritike zbog čega su prikazane fotografije i detalji o zločinima Belivuka i njegove grupe i upitao: „Zamislite da nismo sve to pokazali, pa pogledajte kakav tretman ima Belivuk nakon prikazanih zverstava, na kojima se on lično fotografiše sa žrtvama, sa leševima i veruje mu se. Da Srbija nije videla svojim očima ovo što smo pokazali, sa ovakvim medijima i opozicijom Belivuk bi bio svetac.“

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: MUP Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track